Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Czy warto kupić mieszarkę do farszu?
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Mieszarki do farszu
Waldku, nawet nie zdajesz sobie sprawy, jaką krzywdę sobie robisz, tak bardzo się rozleniwiając. Przecież lubisz dobrze zjeść, a te kalorie trzeba spalić, żeby sobie nie szkodzić. Jesteś jeszcze bardzo młodym człowiekiem, ale zobaczysz za kilka lat, jak ważne było dbanie o siebie już teraz.😀 -
Słonina wędzona
MariuszB odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Nie wiem jak inni lecz ja daję 18/kg, jak gruba to 20g/kg - Dzisiaj
-
Słonina wędzona
AdamKowalski odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Mi generalnie smalec gotowy z marketu kupowany w kostkach całkowicie nie podchodzi. Przede wszystkim ze względu na zapach. Ale kilka lat temu wydaje się, że było lepiej. Ostatnio w ogóle nie kupuję smalcu. Tak więc pomysł z uwędzeniem, przetopieniem i zawekowaniem w słoiku wydaje się być godny spróbowania. Daj znać jak wyszło. -
Popsuta zalewa peklująca - wymiana na solankę o jakim stężeniu
tomekq opublikował(a) temat w Peklowanie
Witam wszystkich. Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie które mnie nurtuje. Oczywiście to tylko sytuacja teoretyczna... ale miała miejsce u mojego kolegi i o nią się posprzeczaliśmy. Peklowanie mięsa 7 dni w solance na samej peklosoli. Tabela Dziadka. Po 3 dniach solanka ma mętny kolor i nie wygląda dobrze. (Proszę nie zadawajcie pytań jaka jest w smaku czy śmierdzi czy nie. Czy jest kwaśna czy nie. Bo o to mi nie chodzi. Po prostu nie podoba mi się i idzie do wymiany.) Chcę ją wymienić. I teraz .... znając początkową wagę mięsa robię solankę o mniejszym stężeniu na te pozostałe 4 dni, czy robię solankę o takim samym stężeniu jak na początku peklowania? Ja uważam i takie miałem zdanie w rozmowie z kolegą że mięso już wchłonęło już jakąś część soli i musimy zrobić solankę o mniejszym stężeniu na te 4 pozostałe dni. Kolega mój upiera się i idzie na noże że ma być o stężeniu jak na początku peklowania. 🤔 Proszę o wypowiedzenie się kto ma rację. Dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi. 😁 -
Ja nie pomogę soliłem z ręki
-
Słonina wędzona
quadro555 odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Każdy widzę ma inne doświadczenia odnośnie wędzenia sloniny. Zadam pytanie, czy slonina z dzika to tylko na zimno? Jeszcze jedno, zasolilem 30g/kg, wystarczy? -
Słonina wędzona
MariuszB odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Będzie palce lizać👍 Ja na takim wędzonym smalcu smażę kotlety mielone i schabowe..... kto spróbował ten nie żałował 😁 -
Ja słoninę zasoliłem , po kilku dniach uwędziłem a następnie pokroiłem i przetopiłem oraz zawekowałem. Dam znać co z tego wyszło.
-
Czy warto kupić mieszarkę do farszu?
szrekPL odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Mieszarki do farszu
Bardzo chętnie to zobaczę i sądzę na sobie jak działa... 😉 -
Czy warto kupić mieszarkę do farszu?
Grzewlod odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Mieszarki do farszu
Myśli się wcześniej potem rzucasz na papier. Na etapie produkcji trzeba działać innowacyjnie tworząc niepowtarzalne smaki😋. -
EAnna obserwuje zawartość Czy warto kupić mieszarkę do farszu? i Słonina wędzona
-
Słonina wędzona
AdamKowalski odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Nigdy nie wędzidłem słoniny, ale pomysł dobry. Warto spróbować przy następnym wędzeniu... mariuszRod, jak wyszła słonina? Wkleisz zdjęcia? -
Czy warto kupić mieszarkę do farszu?
MariuszB odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Mieszarki do farszu
Strach pomyśleć czym to może się zakończyć dla wyrobów 😉 😁 -
Czy warto kupić mieszarkę do farszu?
Grzewlod odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Mieszarki do farszu
Weź pod uwagę wartości dodane czyli tam się miesza a my z Waldkiem gdzie indziej dolewamy wody lub dodajemy kosteczkę lodu w tym samym czasie🥃. Nie muszę tłumaczyć co do czego 😋. Oczywiście my nie zabraniamy rekonwalescentom w tym czasie kiedy my oddajemy się przyjemnośći mieszać ręcznie kiełbasy. Sport to zdrowie z dyscyplin my jednak wolimy podnoszenie ciężarków 😂. -
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
To "tłuste" z jakiego zwierzęcia pochodziło? Z czyjej inspiracji zastosowałaś tak dużą ilość przypraw; czy był jakis powód? Jak oceniasz smak kiełbasy w aspekcie przypraw? Jakich mięśni dzika użyłaś do kabanosów? (wygladają pierwsza klasa)? Jak rozdrobniłaś mięso i tłuszcz do kabanosów? Jaką rolę spełnia dodatek cukru w tym zestawie mięs? Juz odpowiadam Aniu. Ponieważ wkradł się błąd i wpadły przyprawy, które nie powinny tam być...idąc na łatwiznę kopiowałam cześć przepisu z innej kiełbasy. Ale już wszystko poprawiłam. 🙈 - tłuste pochodziło z dzika - przyprawy konsultowałam ze Szczepanem . Osoba do której trwfiła ta wędlina prosiła, by był wyczuwalny smak przypraw w kiełbasie stąd te ilości. Poza tym dziczyzna lubi chyba troszkę więcej przypraw. Był to moje drugie zmaganie z tego typu mięsem ( wciąż się uczę) i ten wyrób zdecydowanie ma lepszy smak.. To już opinia osoby do którego trafiła kiełbasa. - Tutaj nie odpowiem gdyż mięso dostałam w paczkach już po klasyfikacji beż szczegółów. - Mięso i tłuszcz - podgarle, po dodaniu przypraw zmieliłam na sitku fi 8. - Cukier przełamuje smak. -
Czy warto kupić mieszarkę do farszu?
szrekPL odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Mieszarki do farszu
Spokojnie to wyrób kolekcjonerski/unikat/perełka liczę się kosztami a kiedyś wartość będzie większa.... -
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Przeprasza, wkradł się błąd już poprawiłam. -
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
Grzewlod odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Coraz bliżej święta 🙂. Goni z pracami bo życie krótkie a wędzić się chce😉. -
Czy warto kupić mieszarkę do farszu?
Grzewlod odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Mieszarki do farszu
Napisałem, że bez użycia maszyny do rozdrobnienia i mieszałki. Rozdrobnienie prowadzimy nożem a mieszamy ręcznie. Jedynym narzędziem jakiego używamy poza nożem to ewentualnie nadziewarka. Zrobił tak ktoś szynkową zgodnie z wytycznymi dla własnego zdrowia? Żebyś potem nie miał pretensji, że parę zeta za dużo Ci pękło na modernizację 🤫😁. -
Halusiowa produkcja wędlin.
Azizi odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
W przepisie jest dwa razy pieprz 6 i 3 g/kg ,razem 9 g/kg To pomyłka czy tak ma być? -
Czy warto kupić mieszarkę do farszu?
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Mieszarki do farszu
Dziurki w domowej, wyrabianej szynkowej kiełbasie są naturalnym zjawiskiem. Żeby ich uniknąć, potrzebna byłaby nadziewarka z systemem odpowietrzania. Ważny jest też sposób rozdrabniania mięsa. jeśli użyjesz szarpaka do „jedynki”, dziurek będzie mniej, natomiast gdy kroisz mięso nożem, mogą pojawiać się większe pory z powodu równych, prostych ścianek kawałków mięsa. W ten sposób powstawanie dziurek da się ograniczyć, ale całkowicie ich wyeliminowanie w warunkach domowych bywa trudne. -
Chylę czoła
-
Halusiowa produkcja wędlin.
EAnna odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Halusiu, ponieważ interesują mnie wyroby ze zwierzyny to pozwól, że dopytam. To "tłuste" z jakiego zwierzęcia pochodziło? Z czyjej inspiracji zastosowałaś tak dużą ilość przypraw; czy był jakis powód? Jak oceniasz smak kiełbasy w aspekcie przypraw? Jakich mięśni dzika użyłaś do kabanosów? (wygladają pierwsza klasa)? Jak rozdrobniłaś mięso i tłuszcz do kabanosów? Jaką rolę spełnia dodatek cukru w tym zestawie mięs? -
Halusiowa produkcja wędlin.
@halusia@ odpowiedział(a) na @halusia@ temat w Rozmaitości kulinarne Halusi Halusiowa produkcja wędlin
Przysługa po sąsiedzku. Kiełbasa mieszaną dzik- jeleń z dodatkiem wp. Surowiec po klasyfikacji: - kl 1...4.20 kg szarpak - kl 2 .. 4.5 kg sitko fi 8- 10 - kl 3..1.5 kg sitko fi 4 - tłuste..sitko fi 8 Mięso wieprzowe: - wp 1..2 kg ..szarpak - wp 2..1 6 kg...sitko fi 8 - wp 3...0.80 kg sitko fi 4 - boczek 2...0.90 kg..sitko fi 8 Mięso zapeklowane wg klas 18g na kg przez 48 godzin, po czym zmielone na wyżej podanych sitkach. Przyprawy: - Cukier 1g/ kg - Pieprz 6 g/ kg - Ziele angielskie 2g/kg - gałka muszkatałowa 1g/kg - czosnek 6g/kg - jalowiec 2g/ kg - woda 300 ml Ponadto oslonki bialkowe fi 65 i 45 Po zmieleniu do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę. Całość dodałam do klasy I razem wyrabiając do kleistości. Na koniec poszła klasa II . Po wyrobieniu farsz nabiłam w osłonki białkowe fi.55 Do części farszu jak sobie życzył sąsiad dorzuciłam płatki chili i ten wsad nabiłam w osłonki fi 45. Osadzenie i częsiowe osuszanie w temp pokojowej 2godziny. Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu kiedy na dotyk była sucha i ciepła. Wędzenie w temp 50- 55 stopni do koloru , parzenie woda 80 stopni do uzyskania wewnątrz 70 stopni. Muszę napisać że jestem nawet zadowolona , wcześniej konsultowałam się że Szczepanem , który pomógł mi dobrać przyprawy I udzielił kilku wskazówek...dzięki Krzysiek. Kabanosy : - 70% czystego mięsa z dzika - 30% podgarle -
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
mamuśka odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Coraz bliżej celu. 😚 - Wczoraj
-
Czy warto kupić mieszarkę do farszu?
quadro555 odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Mieszarki do farszu
