Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Ładne, nawet za mocno nie przesuszyłeś.
  3. MariuszB

    Wariacje bila72

    Nooo... pięknie 👍 a skąd masz ogórki?
  4. Dzięki, obyście byli prorokami.
  5. Dlatego zbieram wszelkie opinie, a decyzję co wybrać i tak podejmie Jola😁
  6. Dawidk1

    Słodkości @mamuśki

    No super podziwiam. Pamiętam, że szkoły trudne i wymagające było ciasto francuskie.
  7. Dawidk1

    Szrekowa zadyma

    Super ślinka cieknie. Z jakiego przepisu kabanosy?
  8. Wiesiek Czesiek

    Przywitanie

    Dzień dobry wieczór Wszystkim.
  9. Proszę bardzo: https://www.olx.pl/d/oferta/34ml-keczup-heinz-sloiczki-na-dzemy-sosy-tabasco-swiece-etc-CID628-ID16ZCXl.html
  10. szrekPL

    Szrekowa zadyma

    Wolne to i kabanosy się zrobiło, tyle ostatnio o nich pisania...
  11. Dzisiaj
  12. Efekt finalny
  13. Ja lubię każde , ale najbardziej lubię cielęce. Ozory to ozory.Smak mają podobny tylko inną konsystencję. Wołowe są bardziej zbite .Ja gotuję tak długo bo lubię je również w galarecie a do galarety muszą być bardzo miękkie. Do jedzenia a ciepło wystarczy 3,5 h w podanej temperaturze. Możesz też gotować w szybkowarze ok.50-55 min.
  14. Nie znam się to się wypowiem. Wg mnie, jak zaczynasz to nie kombinuj. Osuszaj w takiej temperaturze w jakiej będziesz wędzić albo niewiele niższej. W tym czasie w komorze nie powinieneś mieć dymu. Nie osuszaj na czas - rób to tak długo aż kabanosy będą wyczuwalnie suche. Potem sobie wędź tak długo aż kolor ci będzie odpowiadał i na koniec powoli podnoś temperaturę do tych 90 st. C. Wg mnie, kwaśne i gorzkie wędliny często są objawem niewystarczającego osuszenia. No chyba, że ci się spieszy.
  15. A jakiś link do aukcji.
  16. Adamjj

    Ozor wolowy wedzony

    Smakowo jest podobny do wieprzowego??
  17. bilu72

    Wariacje bila72

  18. Zdecydowanie lepszy Lidlomix niż air fryer i Termomix. W tych pochodnych termomixa poza obiadem i upieczeniem chleba można robić lemoniady latem, pędzić bimber po kupieniu odpowiedniego adaptera. Jedynie do czego używamy air fryer to do frytek i pieczenia ryby oraz pałek kurczaka , czasem do tostów z serem. A w Lidlomixie/Termomixie można też smalec zrobić, a głownie najlepszy do robienia zup i sosów. Bratowa ma oryginalnego Termomixa i niektóre przepisy w nim są fajniejsze tego samego dania niż w Lidlomixie, ale czy to powód by przepłacać i płacić haracz co miesiąc ?
  19. Witajcie! Kopę lat tak pomyślałem, że Przyjaciół Prosiaczka może zainteresować coś takiego.. wystawiłem na olx dla znajomego i w końcu go przekonałem, żeby dla forumowiczów zrobił na dzień dobry 50% mniej, tzn 50gr/szt Keczup heinz w słoiczkach 34ml *mieszczą 40g keczupu/sosu, który się przeterminował we wrześniu przeto nie może byc sprzedany jako keczup wg prawa, ale też nie będę siedział i ich opróżniał a realnie taki produkt będzie dobry dopóki mu nakrętki nie przerdzewieją za x lat haha Robię to grzecznościowo, jest ich coś około 1400-1500, więc poświęcenie wielu godzin na opróżnienie ich odpada, najwyżej zainteresowani sobie użyją do jakiegoś wyrobu lub zutylizują. Wysyłka ciut droższa ewentualnie, ale cóż ^^ Heinz jest kultowy, ale pieron słodki, że huhu można by zacier nastawić haha Realnie - dobrze się odmacza etykieta, nie ma żadnych tłoczeń.. jedyny ślad po poprzedniej zawartości to daty przydatności na nakrętce, które można czymś zakleić i jest francja elegancja Ściskam Was mocno
  20. Znaczy jaka była mieszanka betonowa?
  21. Ale ja wiem.Najpierw musisz zapeklować z nastrzykiem.Później uwędzić i na końcu sparzyć ok. 4 h w temp.90C do miękkości i zdjąć skórę (łatwo schodzi z wołowych i cielęcych gorzej z wp).Możesz go peklować jak wędzonki 8-10 dni albo zgodnie z tabelą peklowania podrobów z 16 - stki.Ten ze zdjęcia akurat nie jest wędzony, ale to rzecz gustu. Proces jest taki sam oprócz wędzenia.
  22. bilu72

    Wariacje bila72

    Pora małosolnego zakisić
  23. Dorota super filmik zamieściłaś , robię ciasto makaronowe w melakserze , zrobię i francuskie.Dzięki.
  24. Adamjj

    Ozor wolowy wedzony

    Podpinam się pod temat, sam jestem ciekawy jak to zrobić i co z tego wyjdzie
  25. Hehehehehe 🙂 Janusz, jak postawiłem kamienne mauzoleum to wielu pisało że w nim nie da rady wędzić, a jeżeli już to spalę przyczepę drewna, prawda okazała się inna, że nie mieli racji, jedyne w czym mieli rację to fakt że muszę wędzarnię osuszać, ale dla mnie to nie problem ponieważ drewna mam w brud, wędzarnia pięknie osusza i wędzi, nawet w okresie zimowym daje radę wędzić zimnym dymem, wystarczyło ją poznać i nauczyć się w niej wędzić 🙂 A czytając forum widzę jak wielu ma problemy z wędzarniami zachwalanymi i polecanymi, mają problemy z budową, nawet dymogeneratory potrafią wielu doprowadzić do szału..... ale masz rację, forum służy do wymiany swojej wiedzy, jest po to aby dawać rady, a że zawsze znajdzie się ktoś kto ma odmienne zdanie, cóż.... takie jest życie i nasza tradycja.... tam gdzie trzech polaków to są cztery zdania 🙂
  26. Zatem po co jest forum?! Jeśli nie mówi się o błędach lub udogodnieniach. Zatem niech tematy będą martwe ponieważ po co się wtrącać? Lepiej spuścić z tonu. 😄 Jego pieniądze i jego ból. Nie ja za to place. Od co. Znoechecaszcjiz mnie któryś raz aby się wycofać z tego miejsca co kilka razy już poczyniłem. To nie ten samo forum za które je kiedyś uważałem. Co do wędlin jest duża wiedza o rozwój ale z budową wędzarni to za 50 lat będziecie stali w tym samym miejscu.
  27. cochaper

    Ozor wolowy wedzony

    Witam Nie wiem czy ktos juz to robil, ale jak sobie wobrazam, mogloby by byc to cos ciekawego. Nie wiem tylko jak przygotowac taki ozor do wedzenia? Problem z oczyszczeniem ze skor. Wedzisz po ugotowaniu i sciagnieciu skory? Peklowac w skorze, uwedzic i parzyc i dopiero wtedy skore oczyscic? Ma ktos jakas rade? Jesli zrobie to podziele sie opinia 🙂
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.