Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył? ×

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Chylę czoła
  3. Halusiu, ponieważ interesują mnie wyroby ze zwierzyny to pozwól, że dopytam. To "tłuste" z jakiego zwierzęcia pochodziło? Z czyjej inspiracji zastosowałaś tak dużą ilość przypraw; czy był jakis powód? Jak oceniasz smak kiełbasy w aspekcie przypraw? Jakich mięśni dzika użyłaś do kabanosów? (wygladają pierwsza klasa)? Jak rozdrobniłaś mięso i tłuszcz do kabanosów? Jaką rolę spełnia dodatek cukru w tym zestawie mięs?
  4. Dzisiaj
  5. Przysługa po sąsiedzku. Kiełbasa mieszaną dzik- jeleń z dodatkiem wp. Surowiec po klasyfikacji: - kl 1...4.20 kg szarpak - kl 2 .. 4.5 kg sitko fi 8- 10 - kl 3..1.5 kg sitko fi 4 - tłuste..sitko fi 8 Mięso wieprzowe: - wp 1..2 kg ..szarpak - wp 2..1 6 kg...sitko fi 8 - wp 3...0.80 kg sitko fi 4 - boczek 2...0.90 kg..sitko fi 8 Mięso zapeklowane wg klas 18g na kg przez 48 godzin, po czym zmielone na wyżej podanych sitkach. Przyprawy: - Cukier 1g/ kg - Pieprz 6 g/ kg - Ziele angielskie 2g/kg - gałka muszkatałowa 1g/kg - czosnek 6g/kg - jalowiec 2g/ kg - 3g/kg pieprz -3g/kg czosnek - gorczyca - woda 300 ml Ponadto oslonki bialkowe fi 65 i 45 Po zmieleniu do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę. Całość dodałam do klasy I razem wyrabiając do kleistości. Na koniec poszła klasa II . Po wyrobieniu farsz nabiłam w osłonki białkowe fi.55 Do części farszu jak sobie życzył sąsiad dorzuciłam płatki chili i ten wsad nabiłam w osłonki fi 45. Osadzenie i częsiowe osuszanie w temp pokojowej 2godziny. Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu kiedy na dotyk była sucha i ciepła. Wędzenie w temp 50- 55 stopni do koloru , parzenie woda 80 stopni do uzyskania wewnątrz 70 stopni. Muszę napisać że jestem nawet zadowolona , wcześniej konsultowałam się że Szczepanem , który pomógł mi dobrać przyprawy I udzielił kilku wskazówek...dzięki Krzysiek. Kabanosy : - 70% czystego mięsa z dzika - 30% podgarle
  6. Coraz bliżej celu. 😚
  7. Wczoraj
  8. Ręcznie mieszana szynkowa. Czy dziurki to wina braku mieszarki?
  9. No nabiera wyglądu...
  10. Mała modernizacja. Nie polecam montować sterowania na stałe w daszku. Nie popełniajcie tego błędu. Oprócz tego wymieniłem grzałkę z 2kw na 2,7kw. Przy teście bez wsadu 90 stopni w 10min. Regulator daje radę, przy histerezie 0,5 stopnia i nastawię na 85 stopni, skacze od 82 do 88. Jest ok.
  11. Jak już opatentujecie to dajcie znać chętnie kupię i pochwalę się wynikami.... Ach...i zaspokoję Twą ciekawość...ja robiłem szynkową nie używając mieszałki bo jej nie miałem a do mielenia drobnego używałem Zelmerka...nie polecam efekty bywały różne dlatego zarzuciliśmy produkcję na jakiś czas
  12. Na to też znajdziemy rozwiązanie zamontujemy kamerę WiFi, dodatkowo dorobimy podajnik i po problemie😂. Tak z ciekawości zapytam kto z Was robi taką prostą kiełbasę szynkową nie używając mieszałki i wilka bo nie są te narzędzia potrzebne?
  13. Osobiście posiadam 2 mieszałki ,jeden 16 lat drugi 13,nie powiem trochę drażni to jęczenie ale to zawsze lżej niż samemu mieszać😁
  14. Mieszałem ręcznie teraz mam mieszałkę i jestem mega zadowolony. Oczywiście ręczne mieszanie większa satysfakcja ale jak mam mieszać ręcznie 60kg wolę mieszałkę. Pozdrawiam
  15. Ja używam mieszałki elektrycznej od 5 kg wzwyż z kilku powodów 😉 - bo jestem leniwy - bo mam w domu prąd - bo lubię - bo mam ciepłą wodę do mycia - bo trzeba iść z duchem czasu - bo tak mi się podoba - itp, itd Wkurza mnie tylko , że nie mogę kontrolować stopnia zmieszania przez WiFi .....wkurza mnie ,że mieszałka nie chce sama załadować zawartości do nadziewarki....... a reszta ok🙃😂
  16. Ja pozwolę podzielić się swoim doświadczeniem. Do 20 czy 30 kg to nie używam mieszałki, którą posiadam z napędem elektrycznym. Samo przygotowanie jej czyli umycie , załadowanie , wyładowanie i następnie mycie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Dysponuję maszynką 32 po zmieleniu trójki ( kleju) na sitku 4 i wyrobieniu go z czosnkiem i wodą oraz tłuszczu na piątce dodaję to do jedynki i dwójki i wstępnie ręcznie zmieszam ( 2 do 3 min) Taką mieszankę puszczam na sitko 8 i następnie mieszam ręcznie . Trwa to ok 10 do 15 min i po robocie.
  17. Dzisiaj dokonałem opłaty faktury za nasze przyszłoroczne kalendarze. Czekam tylko na informację od naszego dystrybutora (Kolegi wosia) w sprawie kosztów wysyłki i podam tutaj wszystkie dane odnośnie wpłąt.
      • 3
      • Upvote
      • Like
  18. Duet Halusia - Renia, dostały w prezencie dla oszczędności rąk. Swojskie wyroby robię od 15 lat. Początki były wiadomo jakie, człowiek uczył się i próbował , ale niewielkich ilości tylko dla siebie. Z czasem grono smakoszy na swojskie wyroby się powiększyło...czyt..Rodzina, wiec te ilości na wyroby były i są znacznie większe. Bywało tak że ręcznie wyrabiałam 30 kg mięsa...nie było to łatwe ale człowiek był młodszy i tak zwane Cardio miałam zaliczine , ale nie wspomnę o krzyżu 🙈 Od momentu kiedy zostałyśmy z Renią obdarowane mieszalką, za co bardzo dziękujemy " Mikołajowi" produkcja wedlin bardzo mi ułatwiła pracę. Oczywiście farsz na kiełbasę Wiejską czy Kabanosy to nadal używam tylko rąk. Podsumowując...z mieszałki jestem bardzo zadowolona i nie wyobrażam sobie teraz inaczej...no cóż, nazwisko zobowiązuje ale latek przybywa. 😁
  19. Zapytaj rodziców którzy piszą swoim dzieciakom zwolnienia z wf-u. Albo przeleżał pół życia pod lodem a teraz go odmrozili i jest zdziwiony że się pozmieniało i poszło do przodu...
  20. Pięknie powiedziane , czytałem z uśmiechem na twarzy😁
  21. Pakiet zdrowotny dla pracowników masarni.💪😁
  22. W procesie rozdrabniania miesa na kiełbasy mozna już wykonać wstępne mieszanie. Ja tak robię co daje 50 % mniej wysiłku.
  23. Dodam tylko, abyście zwrócili uwagę na fakt, iż są osoby, które mają problemy zdrowotne, m.in. z rękoma, a chcą robić wędliny dla siebie i rodziny.
  24. Powiem tak: w swoim życiu wymieszałem rękami chyba setki ton farszu i naprawdę nie narzekam. Dla mnie to była lepsza siłownia niż niejedna sala fitness. Człowiek się porządnie zmęczył, rozruszał, a przy okazji robił coś konkretnego. Zdrowie, kondycja i satysfakcja w pakiecie. Panowie, pamiętajcie! trochę wysiłku jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Każdy oczywiście robi, jak mu wygodnie, ale prawda jest taka, że jak ktoś nie zacznie od zwykłego mieszania kiełbas rękami, to nigdy tak naprawdę nie nauczy się ich dobrze wyrabiać. To jak z jazdą na rowerze: najpierw trzeba pojeździć bez wspomagania, żeby w ogóle poczuć, o co chodzi. Ostatnio oglądałem różne mieszałki z napędem ręcznym i szczerze mówiąc 😢zastanawiam się, po co to komu. Mam wrażenie, że teraz wszyscy szukają sposobu, żeby włożyć jak najmniej wysiłku, a jednocześnie wszędzie głośno o walce z otyłością. I gdzie tu logika? Do tego dochodzi jeszcze jedno: przez takie leniwe podejście do życia wielu facetów sami sobie robią krzywdę. Jedzą ogromne ilości kalorycznego jedzenia, zero ruchu, zero pracy fizycznej… No to jak to ma wyglądać? Jak proces tuczenia ! nie dopiszę czego, każdy sobie dopowie. I to jest naprawdę smutne, bo to nie kwestia wyglądu, tylko zdrowia i samopoczucia. A wystarczyłoby czasem zakasać rękawy i trochę się poruszać !!!!chociażby przy mieszaniu farszu. Zdrowiej, taniej i z większą satysfakcją.😞
  25. Część podaje adres.

    karol.szymczak3@wp.pl

    Pozdrawiam

  26. Ostatni tydzień
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.