Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych solenizantów
  3. Wczoraj
  4. mikami

    Moj Sprzet

    Końcówka do napełniania konserw/słoików. Dziadek gdzieś to opisywał, ale znalazłem tylko zdjęcie w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/?do=findComment&comment=683570
  5. bilu72

    Wariacje bila72

    Dieta kapuściana.
  6. Tak jak w temacie, czy ktoś użytkuje ten model?
  7. bilu72

    Wariacje bila72

    Bigosik podkręcony pestem,powędrował do piekarnika
  8. bilu72

    Wariacje bila72

    Najgorsza to ,,profanacja" ale nie mogłem się powstrzymać
  9. I dlatego znawcy z YouTube tak się odżegnują od peklosoli 😁 Jak zwykle ktoś coś przeczytał, wyciągnął wnioski podobne do @BazylWidzew i potem propagują głupoty w necie. Oczywiście w trosce o zdrowie.
  10. Bazyl uruchom szukajkę ten temat był już wałkowany wielokrotnie.
  11. Co to jest ten nitryt, że taki zabójczy.
  12. Kołnierz futrzany by dał więcej ciepła😁
  13. Filmik bardzo ładnie opisuje generalnie wszystko w temacie z tym że dostęp do nitrytu jest nieograniczony, z tego co się orientuję. Po aferze z galaretą gdzie użyto czystego nitrytu sprawdziłem czy taką truciznę można dostać i ku mojemu zdziwieniu... bez problemu można nabyć w kilogramowych opakowaniach... łyżeczka saletry powiedzmy doprowadzi do rozwolnienia natomiast łyżeczka nitrytu może doprowadzić na cmentarz...
  14. bilu72

    Wariacje bila72

    Wolę naturalny ogień i aromat drewna podczas gotowania lub pieczenie w plenerze ale czasami brak na to czasu.
  15. Brawo Jacek to jest poprawnie od samego początku prowadzony proces kiszenia👍. Kołnierz wodny bardzo pomaga, ułatwia przeprowadzenie fermentacji.
  16. Pewnie tak samo jak zwykłe tanie wino "siara" i wino ze szlachetnego szczepu. Jednym i drugim się upijesz. Jednym i drugim zapeklujesz.
  17. BazylWidzew

    Moj Sprzet

    Szreku nie interesuj się po k...........No nie mogłem się powstrzymać🤣
  18. szrekPL

    Moj Sprzet

    A cóż to za końcówka na lejku? Rozumiem że do konserw, można prosić o coś więcej w temacie?
  19. BazylWidzew

    Moj Sprzet

    Dziadek szacun za odświeżenie tematu po 12 latach.
  20. BazylWidzew

    Wariacje bila72

    Bilu jak ja widzę jakie Ty urządzenia masz i stosujesz do robienia potraw to mi szczęka opada.
  21. DZIADEK

    Moj Sprzet

    Mój lekki zestaw do nadziewania - kilku konserw i 2- 3 kg kiełbasy białej.
  22. bilu72

    Wariacje bila72

    Boczuś po marynowaniu powędrował do osuszania we frajerze.
  23. Widać lepiej ubijasz. Na upartego by mi weszło te 20 kg do 20l wiadra , ale wolałem zostawić więcej miejsca na wytworzoną solankę. Było tyle solanki ,że już zaczęła mi wypływać z wiadra.
  24. Czyli lepiej stosować peklosól?
  25. Peklosól to mieszanka azotynu sodu z solą. Saletra jest azotanem. Wg mnie nie jest "mniej zdrowa" o ile się jej nie przedawkuje. Aby saletra spełniła w mięsie swoją rolę musi przejść przemianę do azotynu. To wymaga dłuższego czasu. Proces ten przebiega w obecności pewnych bakterii (denitryfikacyjnych) i stąd dawniej pielegnowano i wielokrotnie używano solanek na bazie soli i saletry w procesie peklowania.
  26. To jest prawdopodobnie rezultat fałszywie pojmowanej ekologii i ewidentny brak wiedzy. "Wcinanie" przez okrągły rok sałaty wyrosłej na solankach jest zdrowe, natomiast dodatek azotynu do mięsa jest zabójcze .
  27. Dlaczego saletra jest mniej zdrowa, przecież peklosól to to samo.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.