Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. gruby7074

    Delicje @mamuśki

    Produkty do wędzenia kupujesz już wykrojone czy sama trybujesz z całych szynek z kością?
  3. gruby7074

    Przywitanie

    Witaj wsród Wędzarniczej społeczności,forum to ogromny zasób wiedzy i odpowiedzi.Jest tutaj praktycznie wszystko co potrzebujesz ale nie obawiaj się pytać by później nie przerabiać czy poprawiać jak coś nie wyjdzie.
  4. Dzisiaj
  5. Na sam przód, na sam pierw moje wskazówki: - Ser, serowi nierówny. Ja robię serniki na swoim serze (mleko bez ściągania śmietany), a jak nie mam swojego to robię na Mój Ulubiony. Oba sery są dość tłuste, to zmniejszam w tym przepisie ilość masła na moją formę (24 x 37) z przeliczonego 437,5g na 262g. Wystarczy. - Cukier puder. Próg słodkości, słoności każdy ma swój. Wg przepisu pudru powinno być 525g, nam wystarcza 400g. Próba paluszka zrobiona. Jakby co to pudrem, czy lukrem ciasto można ochrzcić. - Cytryna, cytrynie nie równa. Z ilością soku trzeba uważać, ale skórki możemy spokojnie do smaku dodawać. - Wykładając formę papierem na bokach wystawiamy zapas, do góry tak 4 - 5 cm. To margines bezpieczeństwa, bo serniki lubią iść do góry. Mając zapas na bokach sernik z formy nie ucieknie i nie będziemy sprzątać piekarnika. - Sernika za długo nie mieszamy, bo nam urośnie bardzo i z hukiem opadnie. Ale się rozpisałam . To czas na przepis. Sernik cytrynowy (24 x 37 forma, moja wersja). Spód pod ciasto robię jak chcę. Półkruche piekę, albo spód ciasteczkowy (na leniwca). Składniki masy (temperatura pokojowa) - 1,75 kg sera (własny tłusty lub Mój Ulubiony). Własnego traktuję mikserem, blenderem. Kwestia czy chcę drobinki sera, czy gładki ser - masło 262g - cukier puder 400g (z przelicznika powinno być 525g) - jajka 14szt. (żółtka, białka osobno) - 3,5 łyżki czubatej mąki ziemniaczanej - 3,5 łyżki czubatej mąki pszennej - skórka starta z 6 cytryn ( z przelicznika powinno być z 3,5 cytryny) - sok z cytryny 1,75 łyżki Mieszanie robię od tyłu. Piekarnik już włączam na 180 stopni. - białka ubijam na sztywno z dużą szczyptą soli (białka ubite odstawiam na bok). Teraz główna masa. Mieszajcie tylko do wymieszania - masło z cukrem (drapciami od białek) ubijam do puszystości - do ubitego masła dodaję po żółtku i po każdym z nich miksuję - ser do masy dodaję w trzech turach i miksuję. - na masę serową przesiewam mąki ziemniaczaną i pszenną, rozsypuję startą skórkę i wlewam sok z cytryny. Miksuję. Robię próbę paluszka. Jak coś to mogę masę dosłodzić lub zrobić bardziej cytrynową. Mikser już odstawiamy. Teraz łyżka, czy łopatka do ręki. - teraz do masy serowej, w trzech turach dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę delikatnie wylewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 180 stopni, około 70 minut. Jak zbliża się koniec czasu to patrzę na środek ciasta czy jest równy z brzegami ciasta. Jak jest dołek to dalej piekę do wyrównania powierzchni. Jak powierzchnia jest równa to sprawdzam patyczkiem. Uchylam troszkę drzwiczki piekarnika. Sernik kłuję patyczkiem i delikatnie zamykam drzwiczki. Sernik nie lubi różnic temperatur i wstrząsów. Sprawdzam patyczek. Jak jest tylko mokry (tak jest generalnie przy sernikach) to koniec pieczenia, jak są ślady masy to piekę dalej. Jak już sernik się upiecze to zostawiam go w nagrzanym, zamkniętym piekarniku. Ciasto stygnie razem z piekarnikiem. Co jakiś czas zerkam przez szybkę do piekarnika, czy nie idę w stronę murzynka. Ostygł w piekarniku to wyciągam na blat kuchenny, demontuję brzeg formy i czekam jak sernik ostygnie do końca. Ciężki to czas, bo ja nie mogę wytrzymać i latam przy cieście jak messerschmitt. Koniec. Powodzenia i smacznego Kochani.
  6. Naprawdę wiesz o co mnie zapytałeś? Przeczytaj ze zrozumieniem moją recenzję do których i czyich wyrobów się odnosi. Niby skąd mam znać receprury? Ponadto receptury są zawsze wyniki ciężkiej pracy mistrza podczas wielu produkcji. Receptury są zawsze ścisła tajemnicą mistrza, który jest opracował. Jesteś wiele lat na forum więc napewno orientujesz się, że kilka receptur Szczepana jest na forum i możesz z nich skorzystać. Jeśli już tak bardzo chcesz poznać smaki do których odnosi się moja recenzja to zawsze możesz napisać na PW do autora o wysłanie produktów lub zakupić je w sklepie stacjonarnym. Ze swojej strony polecam szynkę w nowoczesnej odsłonie (mistrzowski wyrób) oraz wile innych wspaniałych wyrobów widocznych na deskach. P.S. Kawior,Kabanosy, Lisiecka Krzystofa są równie wspaniałe😋.
  7. Troszkę poćwiczysz, pojesz. 😜😚
  8. Wczoraj
  9. Jest to normalne że po zapakowaniu próżniowym,i póżniejszym rozpakowaniu wyroby są wilgotne.
  10. donio

    Przywitanie

    Witam Wszystkich.Chciałbym rozpocząć przygodę z wędzeniem.Będę szukał na forum pomysłów na budowę wędzarni.Myślę że w razie jakiś problemów mogę na Was liczyć.To tyle na razie .Dziękuję za przyjęcie.
  11. Kurczę a ja tylko tenis i tenis czas zmienić dyscyplinę 😛
  12. Dziękuję:)
  13. Pakowałem na następny dzień po wędzeniu.
  14. Tak, to normalne.
  15. A kiedy pakujesz ?Ja wyczytałem żeby pakować po całkowitym wychłodzeniu, u nas jest to zazwyczaj drugi a częściej trzeci dzień leżakowania w lodówce.
  16. Zawsze nadwyżkę wyrobów mroziłem. Przeczytałem na forum, że lepsze jest pakowanie próżniowe. Ostatnie wyroby zapakowałem więc próżniowo, są smaczne ,lepsze niż mrożone, ale po rozpakowaniu np. kiełbasa ma mokrą powierzchnię ,a po rozpakowaniu polędwiczek wyciekło trochę cieczy. Czy to normalne ,czy może za wcześnie pakuję i podciśnienie powstałe podczas pakowania wysysa trochę soku?
  17. Dokladnie tak. - polędwica 6 kg - boczek 2 kg - mieso tłuste kl II b 1.5 kg - golonka 0.5 kg
  18. W przepisie podano 300ml wody, ale nie podano na jaką ilość wsadu. Domyślam się, że 300ml wody na 100% składu mięsa, ale proszę o podanie ilości mięsa w kg
  19. Kaszanka . Do domu wróciłem , ale 26 go jadę do Głuchołaz na rehabilitację na 25 dni , to chyba tam zakwitnę
  20. Twonk

    Słodkości @mamuśki

    @mamuśka, proszę, zapodaj przepis albo jakiegoś linka! Z ekranu mi pachnie cytryną a jutro niedziela...
  21. Gratuluję powrotu do domu i żebyś w miarę szybko wrócił do pełni sił.😚 Ps. Co to jest, to ciemne na Twoim talerzu?
  22. Przepis nie mój tylko Halusi, a ja go skubłam od Reni. Dziękuję Siostrzyczki. 😚 Tu u Reni (1 post): Ja zwiększam składniki ciasta o 1/3 i piekę 4 blaty ciasta 39 x 26. Końcowo mam 3 pierniki 13 x 26.
  23. mamuśka

    Delicje @mamuśki

    Na jutro obiad w 3/4 uszykowany. Kurczak słodko-kwaśny do jutra spokojnie się przegryzie i będzie miodzio.
  24. No to jeszcze przepis do tej przypominajki proszę 😁
  25. Dzisiaj do "dojrzewania" w lodówce trafiło ciasto na piernik. Delikatnie Wam Kochani przypominam o tym rarytasie na święta. 😚
  26. Noooo panie, tak to można kibicować!
  27. Chlebek mega a pizzę polecam z minimalną ilością drożdży. I kalkulator pizzy by dobrać parametry ciasta do czasów.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.