Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. chudziak

    Mięso dzika

    To znaczy ,że wystarczającego doświadczenia niestety nie nabyłeś póki co 🤪 Badania zwyle są robione w kierunku włośnia ewentualnie badają na ASF ale tych chorób nie widać a to ze zdjęcia to jak pisał SZCZEPAN to węzły.
  3. chudziak

    Wyroby Dawida

    Piękne wędzonki i chlebki też niczego sobie - gratki 😊
  4. Dzisiaj
  5. Daktyle
  6. Dawidk1

    Wyroby Dawida

  7. Dawidk1

    Wyroby Dawida

  8. Dawidk1

    Wyroby Dawida

    Dziś nie malowanie akwarela. A malowanie wędlinek w wędzarni i coś do wędlinek. Chlebek na zakwasie. Vermont Hamelmana. I wszystkiego najlepszego na święta i dużo udanych wyrobów.
  9. Zrobione, sól gruba bo mam taką na stanie, owinięte w folie na ścisło i dodatkowo vacum ale bez szaleństwa że ,,deska"
  10. Ja nie daję w vacum żeby nie gnieść włókien. Ścisło owijam w folię. Używam soli takiej jaką mam pod ręką ale wiele osób używa gruboziarnistej.
  11. Ale to wszystko smaczne zjadłoby 😀
  12. KinZonKill

    Mięso dzika

    Dzik miał robione badania. Pierwsze się z tym spotkałem także ciekawiło mnie co to takiego.
  13. Okej dzięki chyba już wiem wszystko.
  14. U mnie poszły oba w Vacum , z koperkiem i osobno z koperkiem i burakiem. Sól zawsze dawałem grubszą / czasami taką do kiszonek/ , nigdy miałką ale nawet nie zastanawiałem się nad tym.
  15. Dziękuję, wiadoma sprawa za pierwszym razem zawsze zgodnie z przepisem, pójdzie w folię a później zastanawiam się nad vacum. Sól morska gruba może być czy bez znaczenia?
  16. SZCZEPAN

    Mięso dzika

    Węzły chłonne w dziczyźnie Podczas rozbioru dziczyzny, szczególnie dzika, wiele osób natrafia na twarde, szarawe lub sinofioletowe struktury w mięsie. Często są one mylone z „gruczołami”, ropniami lub zmianami chorobowymi. W rzeczywistości w większości przypadków są to węzły chłonne – naturalny element anatomii zwierzęcia. Mięso wokół jest bezpieczne, o ile tusza przeszła badanie weterynaryjne (w tym na włośnie). Często trafia się w wieprzowinie zwłaszcza w karkówce, łopatce albo boczku. Ma taki szarawy / sinawy kolor i jest twardszy niż tłuszcz.
  17. Lecą zdjęcia po kolei, a że ja mam nie po kolei w głowie, to sobie wymyśliłem gravlaxa z jesiotra 😂
  18. Nie to akurat jesiotry do wędzenia na gorąco😁
  19. Zrób dokładnie z przepisem, ja robię na szerokiej folii i łatwiej go zawinąć , co by się nie sypało koperkiem. Obracać raz dziennie. Zlać powstały płyn. Przed krojeniem zgarnąć koper/Jak z buraczkiem to i buraczek/ ciąć w cienkie plastry ostrym nożem .
  20. KinZonKill

    Mięso dzika

    Cześć. Dzisiaj pierwszy raz w życiu robiłem kiełbasę z dzika. I podczas rozbioru dzika w jego mięsie było takie dziwne zgrupowania. Co to może być?
  21. Znalazłem ten przepis, jakieś sugestie/podpowiedzi ? bo będziemy robili pierwszy raz ☺️
  22. Łososie?
  23. Miałem kiedyś wędzenie tej wielkości, właśnie przerobioną na elektryczną. 6kg kiełbasy to było max ile byłem w stanie włożyć, żeby w miarę równo łapała kolor. Idealnie było 4-5kg. Powyżej efekt był podobny jak opisujesz - suszenie kiełbasy a nie wędzenie... Dym opływał cały wsad naokoło i kotlował się w górnej części. Teraz już wiem, że lepiej dwa razy wędzić niż przeładować wędzarnie choćby o jedno pęto. PS. Teraz dalej mam 50x50 ale wysokość 140 - wchodzi dwa poziomy 😁
  24. Nie zapomnij usunąć z nich wiazigę/strunę.
  25. Szczupak żerujący w ławicy sielawy😉😀.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.