Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Gwarantuje że nawet w próżni się nie zapekluje, min. 7 dni na i to najlepiej w próżni.
  3. Tabela Dziadka, tabela Szczepana i nie trzeba wynajdywać koła na nowo. Na sucho w próżni ok, ale i tak bardziej mi smakuje boczek peklowany na mokro.
  4. Też chce jedno
  5. Dzisiaj
  6. @jacekw21 Chyba dobrze wiesz do kogo piję. Jakoś guru wędzarnia nie zareagował . Wracając do tematu. Peklowanie równoważne jest jak seks. Łatwiej trafić w punkt.😁
  7. No i teraz mamy 48 h 😜
  8. Język polski, trudna sprawa. 😁 Normalnie jaja strusie. 😂
  9. Dla mnie peklowanie na sucho=peklowanie równoważne w woreczkach. Oczywiście nie wędzę olbrzymich ilości, tak na własny użytek. Co do szybkości, przecież znajdziesz na forum@jacekw21 tabele trzydniowego peklowania. Czy to ma sens ze względu na tzw. smak peklowniczy? Śmiem wątpić. Osobiście uważam, że w warunkach domowych najlepszą metodą jest peklowanie równoważne, minimum 10 dni w warunkach chłodniczych.
  10. a są jaja
  11. Arek ,tak tyle dałem,smak się zbilansował z czosnkiem,też byłem w szoku,jak na parzone kiełbaski to smak bardzo dobry do powtórzenia,zresztą wcześniej robiłem ten farsz z kg tylko z czosnkiem suszonym i spożywany był na surowo jako metka i parę klopsów,teraz zrobiłem wersję docelową w formie kiełbasek rondelkowo-śniadaniowych z użyciem czosnku świeżego.na pewno zrobię wersję wendzoną i pieczoną.
  12. Te grubsze miejsca to jakie ?🤔 ile cm ?bo przy 48 h to mnie bardzo zastanawia 🤔
  13. Co jak co ale kabanosy Karalowi wyszły cudnie👏. Krzysztof masowniac widoczna na fotce leżąca na stole obok Karola trzymającego szynkę w jakich pracach przy szynce jest przydatna😉.
  14. Próbowałem nie raz i wracam do mokrego bo szybciej a na sucho to najbardziej boczki lubię z sporą ilością przypraw i na koniec boczek podpiekam
  15. Normalnie Hyde park. Miało być merytorycznie na tym forum, a są tak zwane podśmie...ki. @Grzewlod et consortes .
  16. Naprawdę dałeś 7 g kolendry /kg. i nie czuć starą skarpetą.?
  17. Po co nakłuwa się ogórki przed kiszeniem? 1. Ułatwienie fermentacji Skórka ogórka jest naturalną barierą. Nakłucie: • przyspiesza wnikanie soli i zalewy do wnętrza, • umożliwia szybszy start fermentacji mlekowej. Dzięki temu kiszenie przebiega równomiernie, a nie tylko „od zewnątrz”. 2. Zapobieganie pustym przestrzeniom w środku Bez nakłuwania: • gazy fermentacyjne mogą gromadzić się w miąższu, • powstają puste komory i miękki środek. Nakłucie umożliwia: • ujście CO₂, • zachowanie zwartej struktury. 3. Zachowanie jędrności Prawidłowo nakłute ogórki: • kiszą się równomiernie, • nie robią się „galaretowate” w środku, • zachowują chrupkość (zwłaszcza przy dodatku liści dębu, wiśni, porzeczki). Jak prawidłowo nakłuwać ogórki? Czym? Najlepiej: • cienkim nożykiem, • wykałaczką, • metalowym szpikulcem, • igłą do szaszłyków. ⚠️ Narzędzie musi być czyste (najlepiej sparzone). Gdzie nakłuwać? Najlepsza metoda (zalecana): • 2–4 nakłucia wzdłuż ogórka, na głębokość 1–1,5 cm. Alternatywa (tradycyjna): • jedno nakłucie przy końcu od strony kwiatu (tam ogórek jest najbardziej podatny na psucie). Czego nie robić? ❌ nie dziurawić na wylot ❌ nie robić zbyt wielu nakłuć ❌ nie rozrywać skórki Zbyt agresywne nakłuwanie = miękki ogórek. Czy zawsze trzeba nakłuwać? Małe gruntowe - opcjonalne Średnie i duże - zalecane Kiszone na krótko (małosolne) - zalecane Kiszone długo (zimowe) - konieczne Podsumowanie – w jednym zdaniu Nakłuwanie ogórków przed kiszeniem przyspiesza fermentację, zapobiega pustym przestrzeniom i pomaga zachować jędrność.
  18. Krzysztof1984

    Nasze wyroby

    Pochwalę się. Kilka kilogramów kiełbasy wg przepisu: -3 kg boczku, -7 kg łopatki, Pokrojone w kostkę i zapeklowane peklosola 48h 18g na kg mięsa. Zmieniłem na grubych oczkach i wyrobiłem z dodatkiem przyprawy gotowej do kiełbasy drwala (Jelux), 20 g pieprzu czosnkowego i 500 ml zimnej wody. W smaku wyszła bardzo czosnkowa i aromatyczna. Najbliżsi zachwycają się smakiem. Wędzenie 3h drzewem olchowym. Parzenie w 70°C przez 20 min.
  19. Jak widać, nie leniuchujemy 😀 prace idą pełną parą. Nawet weekend mamy pracowity, ale cóż, w święta będziemy odpoczywać. Karol idziesz na mistrza !!!
  20. Dawno mnie tu nie było ale jestem częstym gościem na facebook. Pogoda dzisiaj dopisała,można po woli świętować.
  21. Atutem Uzdrowiska Połczyn jest nie tylko posiadanie własnych złóż borowiny, ale również połczyńskiej solanki wydobywanej z głębokości ok.1200 m. Dzięki unikalnej kompozycji i dużemu stężeniu naturalnych składników mineralnych takich jak m.in. sód, wapń, magnez, jod, chlorki i siarczany, solanka posiada niespotykane walory lecznicze, które docenione zostały już ponad 320 lat temu. Dziś zbawiennego wpływu połczyńskiej solanki w postaci inhalacji oraz kąpieli leczniczych doświadczyć można tylko w obiektach Uzdrowiska Połczyn.
  22. Witajcie Smoki Zrobiłem kiełbaskę śniadaniową wg przepisu ukraińskiego grill mena Wasza Kuchnia,wykonana została na tzw.leniucha....czyli zakupione mięso z łopatki,zmielone w sklepie w ilości 3 kg,z 1 kg farszu powstały mielone a z połowy tzw.meetwust czyli metka surowa nie wędzona. Kiełbaski zostały nadziane do osłonek na parówki cienkie z racji wygody ,gdyż kiełbaski były tylko parzone,a jutro będą mrożone na inne dni. Skład farszu wydaje się być kontrowersyjny i doprawiony dobrze. Przyprawy na 1 kg mięsa: # czosnek blendowany z NPS 50 gram ja dałem 60 gram już nie odejmowalem z wagi # pieprz czarny mielony 6 gram # kolendra mielona 7 gram # NPS peklosól 20 gram # cukier/glukoza 2 gramy Kiełbaski gotowe z degustacji i przekroju. A tutaj autoklaw mały 53 puszki gazowy i duży 200 puszek/300g wersja elektryczna polerowana premium limited edition. Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia życzę Wam udanych wyrobów,zdrowia,wszelkiego Błogosławieństwa Bożego,aby moneta się zawsze kulała do Was,spokojnych świąt w gronie rodzinnym życzy Marek z Bielska. Karramba caracho & whisky 3-majcie się zdrowo
  23. Geotermia czy na warzonkę? Co tam macie?
  24. Odwiert solanki jest ok. 2 km od mojego domu więc nie mam daleko.
  25. Gdzie taką zdobywasz?
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.