Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
 - 
	Witam Nie wiem czy ktos juz to robil, ale jak sobie wobrazam, mogloby by byc to cos ciekawego. Nie wiem tylko jak przygotowac taki ozor do wedzenia? Problem z oczyszczeniem ze skor. Wedzisz po ugotowaniu i sciagnieciu skory? Peklowac w skorze, uwedzic i parzyc i dopiero wtedy skore oczyscic? Ma ktos jakas rade? Jesli zrobie to podziele sie opinia 🙂
 - 
	
	
				Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
@halusia@ odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Zgadza się Janusz jesteśmy dorośli . Czasami trzeba uszanować koncepcja innych, mam na myśli Tomka, który ma swoj bagaż doświadczeń i pozwolić iść własnym tokiem myślenia. Mi tez zarzucałeś że palenisko i drzwiczki nie spełnią swojej roli. Uwierz mi że wędzi mi sie świetnie i bezproblemowo. Szanuje Twoje umiejętności i wiedzę, ale Twój "ton" przekazu...spóść trochę powietrza. Pozdrawiam 😊 - Dzisiaj
 - 
	Tak te produkty. O dobry patent z tą żywica do żywności. Z grup jej nie kojarzę.
 - 
	To jest bardzo apetyczne mięsko gotowe do pożarcia 😁
 - 
	Ja mam system kominowy od Rauch i jestem bardzo zadowolony. Długa gwarancja i parametry dobre i dosyć tanie
 - 
	Dołączył do społeczności: Pawełek12
 - 
	Cz ten? https://www.taniomania.pl/p/37568597/osmo-3011-wosk-twardy-olejny-original-polysk-bezbarwny-750ml?se=pYV-phrswQfoQAVhVZSazU2R5aYl21v_&gad_source=1&gad_campaignid=21288943090&gclid=Cj0KCQiA5abIBhCaARIsAM3-zFXEvTNjW1bx6Jt9C3d7LCP61ZPEgKhj1b3W8vbY03pz6_6JRxV6H38aAulSEALw_wcB Czy tej? https://www.epodex.com/pl/product/proplus-system/?currency=PLN Mała podpowiedź do desek przeznaczonych do żywności używaj takiej żywicy: https://acrylicone.pl/produkt/epoxyfood-art-transparentna-zywica-do-zywnosci/?hl=pl-PL
 - 
	
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
januszfeniks odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Halinka nie pisz bezosobowo a kierunkowo. Bo obserwujesz ale nic nie robisz. Jeśli coś komuś zarzucasz to jasno i na temat. Jesteśmy dorośli! Czy będziemy bawić się w kotka i myszkę jak na Facebooku? - 
	
 - 
	
Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.
Małgo odpowiedział(a) na Kanada temat w Pierwsze pytania
 - 
	
	
				Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.
SZCZEPAN odpowiedział(a) na Kanada temat w Pierwsze pytania
1.Osadzanie Po przygotowaniu kabanosów umieść je w przewiewnym miejscu, aby mogły się odpowiednio osadzić. Nie kieruj się sztywno czasem – ważniejsze są warunki, w jakich przebiega proces. 2.Osuszanie Czas osuszania zależy od pogody, szczególnie od wilgotności powietrza. Sprawdzaj stan kabanosów dotykiem – gdy po około 30 minutach będą suche w dotyku, można przejść do kolejnego etapu. 3.Wędzenie i pieczenie Po osuszeniu rozpocznij wędzenie. Możesz jednocześnie prowadzić proces pieczenia. Podczas pieczenia pilnuj, aby temperatura wewnątrz kabanosów osiągnęła 70°C – to gwarantuje ich bezpieczeństwo i odpowiednią konsystencję. Gdy kabanosy osiągną temperaturę 70°C wewnątrz, możesz zakończyć cały proces wędzenia. 4.Dosuszanie Po zakończeniu wędzenia i pieczenia możesz kabanosy dodatkowo dosuszyć. Stopień dosuszenia zależy od Twoich preferencji – jeśli wolisz bardziej suche kabanosy, pozostaw je w przewiewnym miejscu jeszcze przez jakiś czas. - 
	Żywicy używam epoksydowej najczęściej epodexu zazwyczaj dwóch rodzajów do 1cm i do 5cm mają też do wyższych wysokości. A do wykończenia używam np. Olejowosk osmo. A do deseczek olej tungowy czy olej mineralny. I na to wosk z wosku pszczelego, karnauba i oleju mineralnego.
 - 
	
	
				Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
@halusia@ odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Od jakiegoś czasu obserwuje i co niektórzy swoją " racją" próbują udowodnić że " nawet gdy nie mają racji, to zawsze ją mają" 🙈 Tomku...działaj, czekam na efekt końcowy. - 
	Ciasto robiłam z Menu Dorotki, tu link: Francuskie wymaga chłodzenia, wałkowania, składania, ale warte grzechu. Sama do niego podchodziłam, jak pies do jeża. U mnie kolejne wałkowania były, jak był czas. Nie pilnowałam z zegarkiem czasu chodzenia, bo tak jak autorka przepisu radzi ważny jest stopień wychłodzenia. Któreś wałkowanie zrobiłam po dwóch godzinach, bo miałam chwilę wolnego. Ja zrobiłam z dwóch porcji. Połowę upiekłam na próbę, a drugą połowę mam w lodówce, na zaś.
 - 
	Bardzo ładne projekty wykonałeś 👏. Dawid jakich materiałów używasz mam na myśli: żywicę, oleje i woski?
 - 
	
Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.
Kanada odpowiedział(a) na Kanada temat w Pierwsze pytania
Wiesz co, w przyszłym tygodniu zrobię tak: Osadzanie: 4 godziny w temperaturze pokojowej 20–22°C Osuszanie: 40 minut w temperaturze 50–55°C Wędzenie z pieczeniem: rozpocznę od 60°C, z podawaniem dymu i co 20 minut będę zwiększał temperaturę aż do 90°C, tak aby cały proces trwał około 1,5 godziny. Dymogenerator podaje suchy i chłodny dym, ale zmniejszę jego intensywność o połowę. Na dole wędzarni mam otwór o średnicy 110 mm — czy powinienem go częśćowo zamknąć podczas wędzenia i pieczenia? Ostatnim razem był otwarty maksymalnie tak samo jak komin może to było powodem że dostawało się wilgotne i chłodne powietrze. Gdybym tym razem przymknął dolny otwór o 1/2 albo 3/4, czy proces przebiegłby prawidłowo? - Wczoraj
 - 
	Trzymamy kciuki..
 - 
	lukasz.mazi obserwuje zawartość Pacan Wojciech
 - 
	Mamuśka , z jakiego przepisu . By zrobić ciasto francuskie w domu trzeba się na pocić przy wałkowaniu i pilnować chłodzenia , składać - nie podjąłem jeszcze próby. Nie liczę warstw na zdjęciu, ale super.
 - 
	Dobrze to już było... ale mamy nadzieję że jeszcze będzie OK.
 - 
	
	
				Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
MariuszB odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
..... i tak trzymaj dalej 👍😉 - 
	Dołączył do społeczności: kamillo_147
 - 
	No i baja.
 - 
	Racja racja. Jak coś zrobię nowego to się pochwalę na razie co miałem to sprzedałem.
 - 
	Zegary okej ale... forum wędliniarskie więc dechy do ekspozycji swoich wyrobów wg mnie też interesujące.
 - 
	Przykro. Ale będzie dobrze 👍
 - 
	
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
januszfeniks odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Mariusz a gdzie widzisz dyskusje moja że piszesz "Wy"? Pisze co mam napisać od siebie nie wchodząc w interakcje żadne z ... 😄 - 
	
	
				Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
MariuszB odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Powinno brzmieć... kto biednemu zabroni bogato żyć 😉 Widzę że walki ciąg dalszy🤔 naprawdę nie macie jeszcze dość tych przepychanek odnośnie kto ma rację? 
