Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Dzisiaj
-
-
Tak jak w temacie, czy ktoś użytkuje ten model?
-
-
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
quadro555 odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
I dlatego znawcy z YouTube tak się odżegnują od peklosoli 😁 Jak zwykle ktoś coś przeczytał, wyciągnął wnioski podobne do @BazylWidzew i potem propagują głupoty w necie. Oczywiście w trosce o zdrowie. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
Grzewlod odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Bazyl uruchom szukajkę ten temat był już wałkowany wielokrotnie. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
BazylWidzew odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Co to jest ten nitryt, że taki zabójczy. -
Kołnierz futrzany by dał więcej ciepła😁
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
szrekPL odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Filmik bardzo ładnie opisuje generalnie wszystko w temacie z tym że dostęp do nitrytu jest nieograniczony, z tego co się orientuję. Po aferze z galaretą gdzie użyto czystego nitrytu sprawdziłem czy taką truciznę można dostać i ku mojemu zdziwieniu... bez problemu można nabyć w kilogramowych opakowaniach... łyżeczka saletry powiedzmy doprowadzi do rozwolnienia natomiast łyżeczka nitrytu może doprowadzić na cmentarz... -
Wolę naturalny ogień i aromat drewna podczas gotowania lub pieczenie w plenerze ale czasami brak na to czasu.
-
Brawo Jacek to jest poprawnie od samego początku prowadzony proces kiszenia👍. Kołnierz wodny bardzo pomaga, ułatwia przeprowadzenie fermentacji.
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
Grzewlod odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Pewnie tak samo jak zwykłe tanie wino "siara" i wino ze szlachetnego szczepu. Jednym i drugim się upijesz. Jednym i drugim zapeklujesz. -
Szreku nie interesuj się po k...........No nie mogłem się powstrzymać🤣
-
A cóż to za końcówka na lejku? Rozumiem że do konserw, można prosić o coś więcej w temacie?
-
Dziadek szacun za odświeżenie tematu po 12 latach.
-
Bilu jak ja widzę jakie Ty urządzenia masz i stosujesz do robienia potraw to mi szczęka opada.
-
-
-
Arkadiusza różne i różniste
arkadiusz odpowiedział(a) na arkadiusz temat w Kącik kuchenny Arkadiusza Tematy
Widać lepiej ubijasz. Na upartego by mi weszło te 20 kg do 20l wiadra , ale wolałem zostawić więcej miejsca na wytworzoną solankę. Było tyle solanki ,że już zaczęła mi wypływać z wiadra. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
BazylWidzew odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Czyli lepiej stosować peklosól? -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
EAnna odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Peklosól to mieszanka azotynu sodu z solą. Saletra jest azotanem. Wg mnie nie jest "mniej zdrowa" o ile się jej nie przedawkuje. Aby saletra spełniła w mięsie swoją rolę musi przejść przemianę do azotynu. To wymaga dłuższego czasu. Proces ten przebiega w obecności pewnych bakterii (denitryfikacyjnych) i stąd dawniej pielegnowano i wielokrotnie używano solanek na bazie soli i saletry w procesie peklowania. -
Dołączył do społeczności: Jurgol
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
EAnna odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
To jest prawdopodobnie rezultat fałszywie pojmowanej ekologii i ewidentny brak wiedzy. "Wcinanie" przez okrągły rok sałaty wyrosłej na solankach jest zdrowe, natomiast dodatek azotynu do mięsa jest zabójcze . -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
BazylWidzew odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Dlaczego saletra jest mniej zdrowa, przecież peklosól to to samo. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
BazylWidzew odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Tak to jest jak się nie myśli jak się coś zaczyna robić Nie wiem dlaczego gościu taki jest oporny do peklosoli. To rób na soli i miej sraczkę -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
Grzewlod odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Taka dawka soli jeszcze nie zabezpieczy 15 kg mięsa. Jeśli chcesz bezpiecznie to używaj peklosoli. Mieszanki soli i saletry nie polecam z dwóch powodów jeden to długa reakcja oraz "mniej zdrowo" a drugi to, że jesteś nowicjuszem i możesz popełnić błąd w dawkowaniu. Sól peklowa jest gotową mieszanką dlatego jest bezpieczna w użyciu.
