Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Dołączył do społeczności: piotroiotrpiotr
-
Jak pisałem, oba odrzuciłem. Maja się trochę wysilić. W końcu za to płacimy. Dostali wytyczne, jak ma wyglądać.Czekamy.
-
Moim zdaniem , dolny bardziej czytelny. Zmienił bym tylko grafikę za Logo Grupy , na cztery większe zdjęcia wyrobów. Szyneczka ,frankfuterki , kiełbaska i polędwica. Tak se ino myślę 😉
- Dzisiaj
-
Słonina wędzona
szrekPL odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
I nic o słoninie topionej... -
Słonina wędzona
MariuszB odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2013 t. 68 nr 4 79 Wieprzowe surowce tłuszczowe przeznacza się ponadto do produkcji smalcu. Na rynku spotykamy: smalec wyborowy – do jego produkcji używana jest słonina, tłuszcz drobny, tłuszcz z podgardla, tłuszcz z pachwiny, smalec popularny – produkowany jest z takich samych surowców jak smalec wyborowy oraz z tłuszczu otokowego, tłuszczu solonego, peklowanego, wędzonego oraz tłuszczu ze skór [Olszewski, 2002] -
Dołączył do społeczności: Czesław_88
-
Dolny kalendarz ma rzeczywiście bardziej czytelne napisy , natomiast góry w obydwu są takie sobie, w pierwszym Logo bez złotka było by ładniejsze w drugim zbyt duża ilość zdjęć zamazuje obraz.
-
Słonina wędzona
Maciekzbrzegu odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Ten tego z tamtym z tamtego 😂 -
Już nadrabiam 😛 A np. tu można sprawdzić "technologiczne" nazwy 😀 https://www.ibprs.pl/wp-content/uploads/2018/08/PNiTPRS-2013-nr-4-RozdziaVI.pdf
-
Słonina wędzona
Maxell odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Łeee, dopiero trzy strony? -
To jak "technologicznie" nazywamy toto?
-
Dołączył do społeczności: Ma2i
-
Dołączył do społeczności: matwielec
-
Muski obserwuje zawartość Kiełbasa z sarniny autorstwa Kolegi Kwiatka i Kalendarz WB 2026 - Projekty
-
Dla mnie osobiście bardziej czytelny jest ten niżej .
-
Napisałem, aby zrobili projekt najbardziej zbliżony do kalendarza z 2024 roku, tego jubileuszowego. Był naprawdę ładny. Zobaczymy co podeślą.
-
Na razie dostałem dwa projekty kalendarza, ale jakoś ani jeden mi nie odpowiada. Co sadzicie? Nie patrzcie na daty i imprezy między kalendariami, gdyż chodzi na razie o grafikę
-
Zmniejsz ilość kolendry o połowę i dodaj 1,6 g/kg Majeranku - przyprawy wymieszaj ze zmielonym na makówce ścięgnistym klII/masz tego w sarnie sporo/ do tego dodaj ok 5% całości wkładu lodowatej ! wody , powstanie taka papka i to wymieszaj z pozostałym mięsem. Peklowanie OK
-
Dołączył do społeczności: .Kicia.
-
Dołączył do społeczności: Glaurung
-
Tak zamierzam zrobić, trzymać się przepisu. Ale małe pytanie: Czy można dodać majeranku? Nie zepsuje to smaku kiełbasy? Czosnek świeży zetrzeć na tarce i dodać do zmielonego mięsa? Czy dobrze rozumiem peklowanie mięsa: 1. Dzielę mięso klasowo (chude tłuste osobno) 2. Kroję na kawałki takie które zmieszczą się w maszynce 3. Kawałki mięsa zasypuję peklosolą (16gr/kg) 4. Pozostawiam na 48h 5. Mięso mielę maszynką przy użyciu sitek tak jak w przepisie 6. Dodaję przyprawy - wyrabiam mięso 7. Nadziewam w jelita 28/30 8. Wieszam do osuszenia 9. Wędzenie temperatura 55 stopni 10. Parzenie (właśnie jaki czas parzenia?) Z góry dziękuję za podpowiedź.
-
Przelew poszedł
-
Dołączył do społeczności: Moriusz101
-
Poszły dwa przelewy......zamieszałem.
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
szrekPL odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Wrzuć efekty tego smolenia, może obroni się sprawnością. 😉 -
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
donio odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Czytając Wasze opinie,teraz i dla mnie ta konstrukcja wydaje się co najmniej dziwna.Chyba uszyję jakiś futerał i będę chował ten wynalazek na dzień przed wzrokiem ludzi.Dopiero wieczorem postaram się używać tego czegoś.Wędziłem już kiełbaskę,jak na pierwszy raz chyba jest dobrze.Dzisiaj spróbuję osmalić mięsko.Chciałbym ze swojej strony podziękować za zainteresowanie się tematem,oraz za cenne uwagi. -
Smalec
-
Słonina wędzona
AdamKowalski odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Padło w tym temacie mnóstwo pustych słów, które nic kompletnie nie wnoszą i nie przybliżają nas do profesjonalnego nazewnictwa. Tak więc moje pytanie tym razem zadam inaczej: jeśli pokroję słoninę i stopię na patelni, a potem przeleję płynny tłuszcz (bez skwarków) do słoika lub innego naczynia to jak w pełni fachowo nazwać ten wyrób? Smalec? Jeśli nie to jak nazwać? -
Kiełbasa z dzika II, według Bogumiła
Arcybiszkopt odpowiedział(a) na Maxell temat w Kiełbasy cienkie
Witajcie Kiełbaska wyszła przednia. Mimo niedokładnej klasyfikacji wszystko poszło idealnie, wyrób pyszny. Jedyna różnica to, że częściowo zrobiłem kabanosy a część 28/32 i, że nie podpiekałem tylko sparzylem. Dzięki 🖐️ - Wczoraj
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
Grzewlod odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
To jest nowoczesna sztuka w budownictwie wędzarni. Można powiedzieć, że @donio użył najnowszej technologii i formy (futuryzmu) do obsługi procesu wędzenia tworząc wizualny oksymoron. W projekcie budowy nowoczesnej maszyny dla starego rzemiosła została użyta futurystyczna nietypowa geometryczna, industrialna forma i konstrukcja. Konstrukcja jest ciężka i solidna wygląda na zaprojektowaną z myślą o trudnych warunkach pogodowych występujących w naszym kraju, EF2 jej nie podniesie. Reasumując, jak to powiedział mój przyjaciel podczas zwiedzania. Abstrakcja to obraz, który ma tyle znaczeń ilu ma widzów (przykład powyższe wypowiedzi forumowiczów). Szczepan ostatnio taka sztuka jest na czasie teraz jest taka moda przypomnij sobie poprzedni projekt lokomotywy cynkowej. -
Przelew z naddatkiem na prosiaczka wykonany .
