Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. bilu72

    Wariacje bila72

    Dieta kapuściana.
  3. Dzisiaj
  4. Tak jak w temacie, czy ktoś użytkuje ten model?
  5. bilu72

    Wariacje bila72

    Bigosik podkręcony pestem,powędrował do piekarnika
  6. bilu72

    Wariacje bila72

    Najgorsza to ,,profanacja" ale nie mogłem się powstrzymać
  7. I dlatego znawcy z YouTube tak się odżegnują od peklosoli 😁 Jak zwykle ktoś coś przeczytał, wyciągnął wnioski podobne do @BazylWidzew i potem propagują głupoty w necie. Oczywiście w trosce o zdrowie.
  8. Bazyl uruchom szukajkę ten temat był już wałkowany wielokrotnie.
  9. Co to jest ten nitryt, że taki zabójczy.
  10. Kołnierz futrzany by dał więcej ciepła😁
  11. Filmik bardzo ładnie opisuje generalnie wszystko w temacie z tym że dostęp do nitrytu jest nieograniczony, z tego co się orientuję. Po aferze z galaretą gdzie użyto czystego nitrytu sprawdziłem czy taką truciznę można dostać i ku mojemu zdziwieniu... bez problemu można nabyć w kilogramowych opakowaniach... łyżeczka saletry powiedzmy doprowadzi do rozwolnienia natomiast łyżeczka nitrytu może doprowadzić na cmentarz...
  12. bilu72

    Wariacje bila72

    Wolę naturalny ogień i aromat drewna podczas gotowania lub pieczenie w plenerze ale czasami brak na to czasu.
  13. Brawo Jacek to jest poprawnie od samego początku prowadzony proces kiszenia👍. Kołnierz wodny bardzo pomaga, ułatwia przeprowadzenie fermentacji.
  14. Pewnie tak samo jak zwykłe tanie wino "siara" i wino ze szlachetnego szczepu. Jednym i drugim się upijesz. Jednym i drugim zapeklujesz.
  15. BazylWidzew

    Moj Sprzet

    Szreku nie interesuj się po k...........No nie mogłem się powstrzymać🤣
  16. szrekPL

    Moj Sprzet

    A cóż to za końcówka na lejku? Rozumiem że do konserw, można prosić o coś więcej w temacie?
  17. BazylWidzew

    Moj Sprzet

    Dziadek szacun za odświeżenie tematu po 12 latach.
  18. BazylWidzew

    Wariacje bila72

    Bilu jak ja widzę jakie Ty urządzenia masz i stosujesz do robienia potraw to mi szczęka opada.
  19. DZIADEK

    Moj Sprzet

    Mój lekki zestaw do nadziewania - kilku konserw i 2- 3 kg kiełbasy białej.
  20. bilu72

    Wariacje bila72

    Boczuś po marynowaniu powędrował do osuszania we frajerze.
  21. Widać lepiej ubijasz. Na upartego by mi weszło te 20 kg do 20l wiadra , ale wolałem zostawić więcej miejsca na wytworzoną solankę. Było tyle solanki ,że już zaczęła mi wypływać z wiadra.
  22. Czyli lepiej stosować peklosól?
  23. Peklosól to mieszanka azotynu sodu z solą. Saletra jest azotanem. Wg mnie nie jest "mniej zdrowa" o ile się jej nie przedawkuje. Aby saletra spełniła w mięsie swoją rolę musi przejść przemianę do azotynu. To wymaga dłuższego czasu. Proces ten przebiega w obecności pewnych bakterii (denitryfikacyjnych) i stąd dawniej pielegnowano i wielokrotnie używano solanek na bazie soli i saletry w procesie peklowania.
  24. To jest prawdopodobnie rezultat fałszywie pojmowanej ekologii i ewidentny brak wiedzy. "Wcinanie" przez okrągły rok sałaty wyrosłej na solankach jest zdrowe, natomiast dodatek azotynu do mięsa jest zabójcze .
  25. Dlaczego saletra jest mniej zdrowa, przecież peklosól to to samo.
  26. Tak to jest jak się nie myśli jak się coś zaczyna robić Nie wiem dlaczego gościu taki jest oporny do peklosoli. To rób na soli i miej sraczkę
  27. Taka dawka soli jeszcze nie zabezpieczy 15 kg mięsa. Jeśli chcesz bezpiecznie to używaj peklosoli. Mieszanki soli i saletry nie polecam z dwóch powodów jeden to długa reakcja oraz "mniej zdrowo" a drugi to, że jesteś nowicjuszem i możesz popełnić błąd w dawkowaniu. Sól peklowa jest gotową mieszanką dlatego jest bezpieczna w użyciu.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.