Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Krzysztof1984

    Nasze wyroby

    Pochwalę się. Kilka kilogramów kiełbasy wg przepisu: -3 kg boczku, -7 kg łopatki, Pokrojone w kostkę i zapeklowane peklosola 48h 18g na kg mięsa. Zmieniłem na grubych oczkach i wyrobiłem z dodatkiem przyprawy gotowej do kiełbasy drwala (Jelux), 20 g pieprzu czosnkowego i 500 ml zimnej wody. W smaku wyszła bardzo czosnkowa i aromatyczna. Najbliżsi zachwycają się smakiem. Wędzenie 3h drzewem olchowym. Parzenie w 70°C przez 20 min.
  3. Jak widać, nie leniuchujemy 😀 prace idą pełną parą. Nawet weekend mamy pracowity, ale cóż, w święta będziemy odpoczywać. Karol idziesz na mistrza !!!
  4. Dzisiaj
  5. Dawno mnie tu nie było ale jestem częstym gościem na facebook. Pogoda dzisiaj dopisała,można po woli świętować.
  6. Atutem Uzdrowiska Połczyn jest nie tylko posiadanie własnych złóż borowiny, ale również połczyńskiej solanki wydobywanej z głębokości ok.1200 m. Dzięki unikalnej kompozycji i dużemu stężeniu naturalnych składników mineralnych takich jak m.in. sód, wapń, magnez, jod, chlorki i siarczany, solanka posiada niespotykane walory lecznicze, które docenione zostały już ponad 320 lat temu. Dziś zbawiennego wpływu połczyńskiej solanki w postaci inhalacji oraz kąpieli leczniczych doświadczyć można tylko w obiektach Uzdrowiska Połczyn.
  7. Witajcie Smoki Zrobiłem kiełbaskę śniadaniową wg przepisu ukraińskiego grill mena Wasza Kuchnia,wykonana została na tzw.leniucha....czyli zakupione mięso z łopatki,zmielone w sklepie w ilości 3 kg,z 1 kg farszu powstały mielone a z połowy tzw.meetwust czyli metka surowa nie wędzona. Kiełbaski zostały nadziane do osłonek na parówki cienkie z racji wygody ,gdyż kiełbaski były tylko parzone,a jutro będą mrożone na inne dni. Skład farszu wydaje się być kontrowersyjny i doprawiony dobrze. Przyprawy na 1 kg mięsa: # czosnek blendowany z NPS 50 gram ja dałem 60 gram już nie odejmowalem z wagi # pieprz czarny mielony 6 gram # kolendra mielona 7 gram # NPS peklosól 20 gram # cukier/glukoza 2 gramy Kiełbaski gotowe z degustacji i przekroju. A tutaj autoklaw mały 53 puszki gazowy i duży 200 puszek/300g wersja elektryczna polerowana premium limited edition. Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia życzę Wam udanych wyrobów,zdrowia,wszelkiego Błogosławieństwa Bożego,aby moneta się zawsze kulała do Was,spokojnych świąt w gronie rodzinnym życzy Marek z Bielska. Karramba caracho & whisky 3-majcie się zdrowo
  8. Geotermia czy na warzonkę? Co tam macie?
  9. Odwiert solanki jest ok. 2 km od mojego domu więc nie mam daleko.
  10. Gdzie taką zdobywasz?
  11. O rany to cały worek peklówki idzie. W tym przypadku przetestuj 48h peklowanie suche polecane przez autora wątku. W każdym razie oka nie uwidzisz na zdjęciu ponadto będzie spora oszczędność soli🤣.
  12. Mięso na kiełbasy pokrojone w kostkę 4*4cm peklowane na sucho przez 48h się zapekluje. Boczek potraktowany dawką 20g/kg nie zapekluje się w 48h? 🤔 Może tak, może nie. Niektórzy na forum podają czas kilka godzin dla rozdrobnionego mięsa na kiełbasy. Wtedy jest nowocześnie i nie ma loży szyderców. Wszystko zależy Kto pisze.
  13. Ja całych kabanów nie pekluje bo po co. Skoro strusie nie bardzo to może testowałeś mniejsze jajka np. gołebie?
  14. Ja ogórki zalewam gotową solanką wydobywaną z głębokości 1200m i zawsze są twarde, może to jest sekret twardości i smaku?
  15. W sumie racja, tyle że ja peklując całego kabana szykuję całą wannę zalewy, i tu strusie jajo jest ok. baza.... ma na tyle dużo miejsca że muszę je ganiać po całej wannie 🤣
  16. I tutaj się zdecydowanie nie zgodzę, przecież zawsze się pisze: jak Ci za mało solanki to włóż butelkę lub słoik z wodą - ale jajo strusie zrobi dobrą robotę , po pierwsze jako solomierz a po drugie jako wypełniacz. Masz 3 w jednym 😉
  17. Ja miałem duży problem z kiszeniem ogórków które poprostu wychodziły niezbyt smacznie. Rozwiązanie które opisałem powyżej jest ok ale sprawdziłem również inne opcje w tym również przebijanie ogórków w kilku miejscach wykałaczką na wylot, ogórki bez moczenia, tylko mycie i do słoika. Zalewane zimną kranówą. Dodawałem niewielką ilość cukru i jest pycha
  18. Domyślam się, że jajko to dla podtrzymania tradycji. Bo dla wygody i precyzji są takie gadżety: https://www.gomar.pl/pl/produkty/solomierze https://allegro.pl/listing?string=solomierz
  19. Zalewałem wodą z kranu i zimną i gorącą i nie ma różnicy. Przed nie moczę tylko myję w zimnej i wkładam do słoików.Nie nakłuwam , ale jak nie zapomnę to dodaję cukier a jak mam niepamnięć to nie a i tak się trzymają.Mam twarde , dobre z 2022 r.Moim zdaniem w głównej mierze trwałość zależy od ogórków.Małe gniazda nasienne to podstawa.
  20. Ja moczę. Zalewam wrzątkiem . Woda musi być tzw. twarda lub nawet mineralna.
  21. Jaka woda zalewacie? Przegotowana letnia czy wrzatkiem, czy moze goraca, ile stopni? A jak zbiera sie rano, sa nienawozone, to czy tez trzeba moczyc w wodzie?
  22. Tak myślałem, w sumie to logiczne.
  23. Niestety ale strusie stosujemy dopiero wtedy gdy peklujemy całego kabana.
  24. Powinno być okej ale myślę że to bardziej dla Halusi bo ma 10kg szynkę więc i jajko pewnie musi większe zastosować
  25. Niech w te Święta dym z wędzarni pachnie spokojem, ogień grzeje nie tylko drewno, ale i serca. Niech szynki wychodzą soczyste, kiełbasy idealne, a każda partia będzie powodem do dumy i uśmiechu. Życzę Wam czasu bez pośpiechu, stołu pełnego własnych wyrobów, zdrowia, które pozwoli kręcić kolejne wędki dymu, i ludzi wokół, którzy docenią kunszt Waszych rąk. Niech tradycja trwa, drewno zawsze będzie suche, a smak – taki, który łączy pokolenia. Wesołych, spokojnych i aromatycznych Świąt! 🎄🔥 SZCZEPAN.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.