Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?
Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Pochwalę się. Kilka kilogramów kiełbasy wg przepisu: -3 kg boczku, -7 kg łopatki, Pokrojone w kostkę i zapeklowane peklosola 48h 18g na kg mięsa. Zmieniłem na grubych oczkach i wyrobiłem z dodatkiem przyprawy gotowej do kiełbasy drwala (Jelux), 20 g pieprzu czosnkowego i 500 ml zimnej wody. W smaku wyszła bardzo czosnkowa i aromatyczna. Najbliżsi zachwycają się smakiem. Wędzenie 3h drzewem olchowym. Parzenie w 70°C przez 20 min.
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
Jak widać, nie leniuchujemy 😀 prace idą pełną parą. Nawet weekend mamy pracowity, ale cóż, w święta będziemy odpoczywać. Karol idziesz na mistrza !!! -
Dokładnie
-
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
SZCZEPAN odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
-
Kiełbasa wiejska i inne wyroby EL GREGORA
EL GREGOR odpowiedział(a) na EL GREGOR temat w Moje wyroby
Dawno mnie tu nie było ale jestem częstym gościem na facebook. Pogoda dzisiaj dopisała,można po woli świętować. - Dzisiaj
-
Atutem Uzdrowiska Połczyn jest nie tylko posiadanie własnych złóż borowiny, ale również połczyńskiej solanki wydobywanej z głębokości ok.1200 m. Dzięki unikalnej kompozycji i dużemu stężeniu naturalnych składników mineralnych takich jak m.in. sód, wapń, magnez, jod, chlorki i siarczany, solanka posiada niespotykane walory lecznicze, które docenione zostały już ponad 320 lat temu. Dziś zbawiennego wpływu połczyńskiej solanki w postaci inhalacji oraz kąpieli leczniczych doświadczyć można tylko w obiektach Uzdrowiska Połczyn.
-
Witajcie Smoki Zrobiłem kiełbaskę śniadaniową wg przepisu ukraińskiego grill mena Wasza Kuchnia,wykonana została na tzw.leniucha....czyli zakupione mięso z łopatki,zmielone w sklepie w ilości 3 kg,z 1 kg farszu powstały mielone a z połowy tzw.meetwust czyli metka surowa nie wędzona. Kiełbaski zostały nadziane do osłonek na parówki cienkie z racji wygody ,gdyż kiełbaski były tylko parzone,a jutro będą mrożone na inne dni. Skład farszu wydaje się być kontrowersyjny i doprawiony dobrze. Przyprawy na 1 kg mięsa: # czosnek blendowany z NPS 50 gram ja dałem 60 gram już nie odejmowalem z wagi # pieprz czarny mielony 6 gram # kolendra mielona 7 gram # NPS peklosól 20 gram # cukier/glukoza 2 gramy Kiełbaski gotowe z degustacji i przekroju. A tutaj autoklaw mały 53 puszki gazowy i duży 200 puszek/300g wersja elektryczna polerowana premium limited edition. Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia życzę Wam udanych wyrobów,zdrowia,wszelkiego Błogosławieństwa Bożego,aby moneta się zawsze kulała do Was,spokojnych świąt w gronie rodzinnym życzy Marek z Bielska. Karramba caracho & whisky 3-majcie się zdrowo
-
natalianatalenko zmienił(a) swoje zdjęcie profilowe
-
Dołączył do społeczności: natalianatalenko
-
[Rok 1950] Kiszenie ogórków
wawaldek11 odpowiedział(a) na Maxell temat w Przetwórstwo owoców i warzyw
Geotermia czy na warzonkę? Co tam macie? -
Odwiert solanki jest ok. 2 km od mojego domu więc nie mam daleko.
-
[Rok 1950] Kiszenie ogórków
wawaldek11 odpowiedział(a) na Maxell temat w Przetwórstwo owoców i warzyw
Gdzie taką zdobywasz? -
O rany to cały worek peklówki idzie. W tym przypadku przetestuj 48h peklowanie suche polecane przez autora wątku. W każdym razie oka nie uwidzisz na zdjęciu ponadto będzie spora oszczędność soli🤣.
-
Mięso na kiełbasy pokrojone w kostkę 4*4cm peklowane na sucho przez 48h się zapekluje. Boczek potraktowany dawką 20g/kg nie zapekluje się w 48h? 🤔 Może tak, może nie. Niektórzy na forum podają czas kilka godzin dla rozdrobnionego mięsa na kiełbasy. Wtedy jest nowocześnie i nie ma loży szyderców. Wszystko zależy Kto pisze.
-
Ja całych kabanów nie pekluje bo po co. Skoro strusie nie bardzo to może testowałeś mniejsze jajka np. gołebie?
-
Ja ogórki zalewam gotową solanką wydobywaną z głębokości 1200m i zawsze są twarde, może to jest sekret twardości i smaku?
-
W sumie racja, tyle że ja peklując całego kabana szykuję całą wannę zalewy, i tu strusie jajo jest ok. baza.... ma na tyle dużo miejsca że muszę je ganiać po całej wannie 🤣
-
I tutaj się zdecydowanie nie zgodzę, przecież zawsze się pisze: jak Ci za mało solanki to włóż butelkę lub słoik z wodą - ale jajo strusie zrobi dobrą robotę , po pierwsze jako solomierz a po drugie jako wypełniacz. Masz 3 w jednym 😉
-
Dołączył do społeczności: ATABAKA
-
Ja miałem duży problem z kiszeniem ogórków które poprostu wychodziły niezbyt smacznie. Rozwiązanie które opisałem powyżej jest ok ale sprawdziłem również inne opcje w tym również przebijanie ogórków w kilku miejscach wykałaczką na wylot, ogórki bez moczenia, tylko mycie i do słoika. Zalewane zimną kranówą. Dodawałem niewielką ilość cukru i jest pycha
-
Boczek peklowany na sucho w mieszance przypraw
wawaldek11 odpowiedział(a) na walker125 temat w Boczki
Domyślam się, że jajko to dla podtrzymania tradycji. Bo dla wygody i precyzji są takie gadżety: https://www.gomar.pl/pl/produkty/solomierze https://allegro.pl/listing?string=solomierz -
[Rok 1950] Kiszenie ogórków
arkadiusz odpowiedział(a) na Maxell temat w Przetwórstwo owoców i warzyw
Zalewałem wodą z kranu i zimną i gorącą i nie ma różnicy. Przed nie moczę tylko myję w zimnej i wkładam do słoików.Nie nakłuwam , ale jak nie zapomnę to dodaję cukier a jak mam niepamnięć to nie a i tak się trzymają.Mam twarde , dobre z 2022 r.Moim zdaniem w głównej mierze trwałość zależy od ogórków.Małe gniazda nasienne to podstawa. -
Dołączył do społeczności: EwaRap
-
Dołączył do społeczności: Szmirek63
-
Ja moczę. Zalewam wrzątkiem . Woda musi być tzw. twarda lub nawet mineralna.
-
Dołączył do społeczności: Wiktor2002
-
Jaka woda zalewacie? Przegotowana letnia czy wrzatkiem, czy moze goraca, ile stopni? A jak zbiera sie rano, sa nienawozone, to czy tez trzeba moczyc w wodzie?
-
Tak myślałem, w sumie to logiczne.
-
Niestety ale strusie stosujemy dopiero wtedy gdy peklujemy całego kabana.
-
Powinno być okej ale myślę że to bardziej dla Halusi bo ma 10kg szynkę więc i jajko pewnie musi większe zastosować
-
Niech w te Święta dym z wędzarni pachnie spokojem, ogień grzeje nie tylko drewno, ale i serca. Niech szynki wychodzą soczyste, kiełbasy idealne, a każda partia będzie powodem do dumy i uśmiechu. Życzę Wam czasu bez pośpiechu, stołu pełnego własnych wyrobów, zdrowia, które pozwoli kręcić kolejne wędki dymu, i ludzi wokół, którzy docenią kunszt Waszych rąk. Niech tradycja trwa, drewno zawsze będzie suche, a smak – taki, który łączy pokolenia. Wesołych, spokojnych i aromatycznych Świąt! 🎄🔥 SZCZEPAN.
