Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Skan, który wrzucił Arkadiusz, nie jest recepturą, lecz jedynie częścią całego projektu technologicznego. Dlatego poprosiłem go, aby czytał ze zrozumieniem. Mimo to uważam, że takie dyskusje są bardzo potrzebne – bardzo często otwierają oczy na wiele innych kwestii.
  3. Wszystkiego najlepszego Papcio, zdrowia przede wszystkim 💯
  4. Papcio wszystkiego najlepszego, zdrowia i spełnienia marzeń.🍾🎂
  5. Że niby zmądrzałeś po śledziach ??? Śledź do winka średnio....nie że wcale
  6. Super pizzunia kolego , barwo czy używasz mąki Caputo czy jakiejś innej no i czy piekarnik z kamieniem , czy piec
  7. Dzisiaj
  8. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie osłonek, używam zazwyczaj tej Visko Teepak ale ostatnio z braku w hurtowni kupiłem osłonkę MAS-PW nigdzie nie mogę znaleźć opisu tych osłonek oprócz tego co napisał sprzedawca a różnica w gotowej parówce jest znaczna. Visko ładniej barwi powierzchnie oraz wytwarza jakby skórkę natomiast MAS jest zdecydowanie hm...sztywniejsza/mocniejsza odnoszę wrażenie że można ją zdecydowanie mocniej nabić ale za to słabiej przepuszcza dym i po usunięciu parówka jest bardziej blada. Nadziewałem tym samym ,,towarem" ot skończyła się jedna to nabiłem w drugą reszta już razem do wędzarki i parzenia. Różnią się także wyglądem Visko przezroczysta MAS różowo/metaliczny połysk. Czy oprócz tych moich spostrzeżeń jest też między nimi jakaś większa różnica, czy może ja zrobiłem coś nie tak z tą MAS skoro parówki wyszły blade.
  9. Przecież @arkadiusz sobie tego nie wymyślił tylko tak stoi w PW16
  10. Dawid podaj przepis na ciasto i temperatury pieczenia. Jak to nie jest tajemnica.
  11. Woda zawsze będzie. Nie wiem jak szprycujesz wędzonki, ile wody dodajesz do kiełbasy. To co dodasz, nie stosując chemii jak w zakładach mięsnych , raczej wyleci. Pytanie jeszcze czy wędzonki mrozisz w całości czy kawałkach?
  12. Papcio wszystkiego najlepszego z okazji urodzin.
  13. Bardzo wam dziękuję. Czuję się niesamowicie słysząc takie słowa od znawców. A dziś się pochwalę kolejną pasją co rozwijam czyli pizza. Ciasto robiłem wczoraj i dojrzewało w lodówce. Robiłem 16 kulek na urodziny na warsztaty terapii zajęciowej na które chodzę. W tym też się staram rozwijać. Dziś z rantów jestem zadowolony.
  14. Dziękuję, czy liczba 26 oznacza kaliber czy to tylko nazwa handlowa, pytam ponieważ używam Visko Teepak fi23 i po parzeniu w temp. 70/75 C po ok 10min. miałem 68C .
  15. Znaczy to ni mniej ni więcej, jak położysz w lodówce , to wyschnie , a się nie zepsuje, a dlaczego? Już po eksperymencie z parówkami, woda 65stopni, minutnik na 10 minut i parzenie. Degustacja po parzeniu w jelicie baranim , jest ok, natomiast w Viscofan 26 była niedoparzona, smakowały osoby nie będące w temacie eksperymentu. Wniosek, sposób parzenia parówek metodą Arkadiusza jest cokolwiek kontrowersyjny, napiszę wprost, dla nas nie do przyjęcia. Mam zdjęcia jakby co.
  16. tak. ilość wody po rozmrozeniu
  17. W wyrobach 🤔
  18. wyroby zaraz po parzeniu daję do zimnej wody na ok 20-30 min, a następnie wiszą na powietrzu ok 3 godz.
  19. Wszystkiego najlepszego dla solenizantek oraz solenizantów 🎂 🌸
  20. Ja czterdzieści lat nie jadłem śledzi bo mi nie smakowały. Mając czterdzieści lat zacząłem jeść śledzie i nie mogę się nadziwić że czterdzieści lat byłem taki głupi
  21. Smaki się zmieniają. Kiedyś ciasta nie jadłam, a teraz to bym ciasto z foremką zjadła.😜 Pudliszki- były inne, to nie tylko moja opinia, wśród ludzi z którymi zgadało mi się na ten temat opinia taka jest.
  22. A to nie jest tak, że smaki nam się zmieniają z upływem czasu? Pamięć smakową mam wybiórczo-ulotną i nie wiem czy kiedyś był inny - lepszy,.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.