Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Dzisiaj
  2. W tej wędzarni tak jak stoi nie da się wędzić na zimno. Trzeba zamontować dymogenerator.
  3. Toyota
  4. Wędliny zacne, chleb też ...Dawid jak opanujesz perfect te działy to następny ,,sery"
  5. Bardzo się cieszę, że wędzarnia zaczęła już działać, i gratuluję pięknych kolorów wędzonek! Teraz czeka Cię jeszcze dokładne poznanie swojej wędzarni — warto nauczyć się, jak przebiega wędzenie na zimno, jak przeprowadzać pieczenie oraz jak wędzarnia reaguje na różne warunki.
  6. Bardzo ładny chleb.
  7. BazylWidzew

    Turystyka

    Byłem, znaczy trochę pozwiedzałem jak jechałem do Parmy.
  8. bilu72

    Turystyka

    Brno-Czechy https://www.relive.com/view/v26Mz8PBREq Pozdrawiam I do zobaczenia na szlaku
  9. "Zrobiłem inaczej , po prostu jest teraz jedna komora, a nie przedzielona rzędem cegieł między jednymi a drugimi drzwiczkami. " Dziękuję ,ze odpowiedziałeś , fajnie ze udało się naprawić i wędzarnia funkcjonuje. Na poprzednich zdjęciach nie widziałem ścianki dzielącej komorę , najprawdopodobniej , samo usunięcie ścianki by sprawiło, że wedzarnia byłaby sprawna.Powodzenia.
  10. Zrobiłem inaczej , po prostu jest teraz jedna komora, a nie przedzielona rzędem cegieł między jednymi a drugimi drzwiczkami. Wybacz, że pozostawiłem bez odpowiedzi. Problem został rozwiązany. Było dużo pracy, ale już dziś po pierwszej próbie po 'remoncie' uważam, że było warto. Szczególne podziękowania dla użytkownika Szczepan, który skontaktował się ze mną i doradzał mi na bieżąco. Również dziękuję tym, co chcieli mi pomóc i odpowiadali pod moim tematem, wybaczcie, że nie słuchałem wszystkich, ale musiałem obrać jedną wersję Podczas przeróbki, rozebrałem palenisko znajdujące się po prawej stronie, wykułem i wyciągnąłem rurę dymną, a tam gdzie trzymałem drewno do wędzenia, przebiłem się od komory w dół jest teraz palenisko bezpośrednio pod komorą. Zabawy nieco było bo też musiałem zrobić drzwiczki. Ale efekt w tym momencie mnie zadawala. Dodaję kilka zdjęć jak to teraz wygląda.
  11. quadro555

    Wyroby Woytasa

    Dlatego ja robiąc małe ilości dopiekam kiełbasy w piekarniku. Kiełbasy na ruszt, a pod spodem blaszka z gorącą wodą.
  12. To samo zauważyłem. Kiedyś to co zostało w kolanku i lejku ręcznie wpychałem do osłonki białkowej. Taka mini kiełbaska. Teraz zrobiłem dwie różne kiełbasy. Drobno mielona dla kolegi którego ojciec ma trzecie zęby, ale ich nie używa 😁 . Grubo mielona już wisi i traci wagę, smak będzie lepszy. Za tydzień powinna być dobra do konsumpcji. Wtedy wstawię zdjęcia i skład surowcowy. Oczywiście jak u mnie to kiełbasa dla leniuszków. 😁 Bo to inna kiełbasa.
  13. bilu72

    Turystyka

    Dzisiaj Český Krumlov był dreptany a na powrocie do Pl jeszcze może Brno. https://www.relive.com/view/vXOnzNVRm5O Pozdrawiam I do zobaczenia na szlaku.
  14. Brawo, superowe. Nie wiem jak jest ze smakiem w takim przypadku z różnym rozdrobnieniem, ale ten sam farsz nabity w cienkie jelito i na w fi 60 powoduje że kiełbasa smakuje nieco inaczej.
  15. Woytas

    Wyroby Woytasa

    Dziękuję za cenną radę. Dzięki piękne za miłe słowa.
  16. Grubo ładniejsza jak dla mnie...
  17. szrekPL

    Wyroby Woytasa

    Czyli zrobiłeś świąteczną Woytasa Bardzo ładna kiełbaska, nic nie sknociłeś tak to już jest przy podpiekaniu, trzeba się z tym liczyć. Osobiście wolę podpiekaną
  18. Niedzielne śniadanko
  19. 👍
  20. EAnna

    Wyroby Woytasa

    Moja sugestia: Wystarczy podpiekanie do 68 w środku Aby zapobiec przesuszeniu jelita w procesie podpiekania należy (już po złapaniu koloru) podnieść wilgotność w wędzarni. Na tym etapie wkładam miskę z wodą, co dodatkowo skróci czas podpiekania poprzez podniesienie przewodności cieplnej i zapobiegnie przesuszeniu jelita.
  21. Dwie kiełbasy. Grubo i cienko mielona. Przekrój grubo mielonej po podsuszeniu.
  22. mamuśka

    Wyroby Woytasa

    To ja poproszę tą podpiekaną. Kiełbasy prima sort.
  23. 😚
  24. Grzewlod

    Wyroby Woytasa

    Zawsze tak jest, nic nie zepsułeś 👍.
  25. Woytas

    Wyroby Woytasa

    Wczorajsza produkcja kiełbasy świątecznej Halusi (zapomniałem o gorczycy 🙃) Zrobiłem na swa sposoby, z góry parzona w folii moletowanej po wędzeniu, z dołu podpiekana wędzarni do 72 stopni wewnątrz. Moim zdaniem lepsza parzona, miękki flak. Nie wiem może coś sknociłem podczas podpiekania, ale flak jest wyraźnie twardszy.
  26. szrekPL

    Słodkości @mamuśki

    Zło nigdy nie śpi 😉😁
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.