Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Gravlax z jesiotra?
  3. Oczywiście ma żeński zespół, a on pracuje w nim jako rodzynek.😁
  4. Prosty smakołyk ........
  5. Dzisiaj
  6. quadro555

    Znalezione w sieci

    Za komuny widziałem szynki wędzone w pończochach. Czarne były na wierzchu, potem fachowcy zdejmowali pończochy i już czarne nie było.
  7. MariuszB

    Znalezione w sieci

    Chyba że tak😉
  8. quadro555

    Znalezione w sieci

    Już masz zapakowany. 😁
  9. Na tyle meduz ile potrzeba lornet? 😂
  10. MariuszB

    Znalezione w sieci

    Jaki jest sens wędzić w papierze?
  11. Mam problem z dodawaniem zdjęć, ciągle pojawia się komunikat, że plik jest za duży.
  12. Niby po co, jak zaliczysz praktyki u Halusi podczas wypieku smacznych rogalików to będziesz samodzielnym mistrzem tak jak Karol. Zapisz się na zlot bo tylko na zlotach Mistrzyni Halinka prowadzi praktyki.
  13. Oczywiście dział garmażerki funkcjonuje na pełnych obrotach, z pełnym zaangażowaniem zespołu.
  14. Salceson to już w tym roku ostatnia produkcja wyrobów podrobowych. Zostały jeszcze szynki i kiełbasy, ale można się pocieszać, że to już finisz i jesteśmy na końcówce pracy.
  15. krzysio59

    Znalezione w sieci

  16. Wczoraj
  17. Nigdy tyle nie wkładałem ale znajomy "się podpiął" ze swoimi wyrobami i żeby nie wędzić na 2 razy to skoro się zmieściło to zaryzykowałem. Od razu pomyślałem, że brak koloru to chyba wina za dużego wsadu a "obrączka' na przekroju kiełbasy zrobiła się w wyniku "przewędzenia" dymem, wysuszyło kilka milimetrów w głąb kiełbasy. W miejscach gdzie nie ma koloru przekrój jest Ok a to chyba potwierdza, że nie temperatura był powodem nieudanego zadymiania. Zdjęcie moge podesłać dopiero za kilka dni bo to na ogródku robiłem.
  18. Jak możesz to zrób zdjęcia i kiełbasy i wędzarni.
  19. Przyczyn może być wiele, według mnie za dużo wsadu i być może za słaby przepływ dymu.
  20. Wsadu było jakies 10 kg na 4 kijach dośc ciasno aczkolwiek jakiś tam prześwit był pomiędzy. Zrębki olcha- dąb, od kilku razy je używałem i nie było większych problemów. Wylot przez komin u góry. Nie wiem jak opisać, stwierdzić ilośc dymu, moim zdaniem było go dośc sporo a kolory brak. Po nabiciu wisiały 12 godz i osuszanie przez ok 1 godzinę do 40 C- były suchutkie.
  21. Nie podałeś jaka była waga wsadu, oraz jakim drewnem wędziłeś, nasuwa się następne pytanie.... jaka była ilość dymu, gdzie znajduje się wylot dymu w komorze, czy prawidłowo przeprowadziłeś osadzanie oraz osuszanie kiełbas?
  22. Cześć, wędziłem dziś dość dużo "towaru". Był prześwit między kiełbasami jednak kolor łapały najbardziej z góry, pomiędzy i dół praktycznie zero. Podkręciłem na max dymienie (wędzarnia elektryczna z dymogeneratorem) i w sumie zepsułem bo zrobiła się na przekroju obwoluta wokół jelita a koloru nadal nic. Czy problem z kolorem spowodowany jest dużą ilością wędzonych kiełbas na jeden raz? Rozmiar wędzarni 50 x 50 cm, wysokość 80 cm. Były 4 kije w środku, 4 godziny wędzenia, temp nie przekroczyła 58 C.
  23. Henry82

    Pichcenie u Henryka

    Bąbeczki na choinkę malowane w wędzarni 🤣
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.