Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. szrekPL

    Szrekowa zadyma

    Jak zawsze z najlepszego (Halusi)...
  3. Dzisiaj
  4. Ładne, nawet za mocno nie przesuszyłeś.
  5. MariuszB

    Wariacje bila72

    Nooo... pięknie 👍 a skąd masz ogórki?
  6. Dzięki, obyście byli prorokami.
  7. Dlatego zbieram wszelkie opinie, a decyzję co wybrać i tak podejmie Jola😁
  8. Dawidk1

    Słodkości @mamuśki

    No super podziwiam. Pamiętam, że szkoły trudne i wymagające było ciasto francuskie.
  9. Dawidk1

    Szrekowa zadyma

    Super ślinka cieknie. Z jakiego przepisu kabanosy?
  10. Wiesiek Czesiek

    Przywitanie

    Dzień dobry wieczór Wszystkim.
  11. Proszę bardzo: https://www.olx.pl/d/oferta/34ml-keczup-heinz-sloiczki-na-dzemy-sosy-tabasco-swiece-etc-CID628-ID16ZCXl.html
  12. szrekPL

    Szrekowa zadyma

    Wolne to i kabanosy się zrobiło, tyle ostatnio o nich pisania...
  13. Efekt finalny
  14. Ja lubię każde , ale najbardziej lubię cielęce. Ozory to ozory.Smak mają podobny tylko inną konsystencję. Wołowe są bardziej zbite .Ja gotuję tak długo bo lubię je również w galarecie a do galarety muszą być bardzo miękkie. Do jedzenia a ciepło wystarczy 3,5 h w podanej temperaturze. Możesz też gotować w szybkowarze ok.50-55 min.
  15. Nie znam się to się wypowiem. Wg mnie, jak zaczynasz to nie kombinuj. Osuszaj w takiej temperaturze w jakiej będziesz wędzić albo niewiele niższej. W tym czasie w komorze nie powinieneś mieć dymu. Nie osuszaj na czas - rób to tak długo aż kabanosy będą wyczuwalnie suche. Potem sobie wędź tak długo aż kolor ci będzie odpowiadał i na koniec powoli podnoś temperaturę do tych 90 st. C. Wg mnie, kwaśne i gorzkie wędliny często są objawem niewystarczającego osuszenia. No chyba, że ci się spieszy.
  16. A jakiś link do aukcji.
  17. Adamjj

    Ozor wolowy wedzony

    Smakowo jest podobny do wieprzowego??
  18. bilu72

    Wariacje bila72

  19. Zdecydowanie lepszy Lidlomix niż air fryer i Termomix. W tych pochodnych termomixa poza obiadem i upieczeniem chleba można robić lemoniady latem, pędzić bimber po kupieniu odpowiedniego adaptera. Jedynie do czego używamy air fryer to do frytek i pieczenia ryby oraz pałek kurczaka , czasem do tostów z serem. A w Lidlomixie/Termomixie można też smalec zrobić, a głownie najlepszy do robienia zup i sosów. Bratowa ma oryginalnego Termomixa i niektóre przepisy w nim są fajniejsze tego samego dania niż w Lidlomixie, ale czy to powód by przepłacać i płacić haracz co miesiąc ?
  20. Witajcie! Kopę lat tak pomyślałem, że Przyjaciół Prosiaczka może zainteresować coś takiego.. wystawiłem na olx dla znajomego i w końcu go przekonałem, żeby dla forumowiczów zrobił na dzień dobry 50% mniej, tzn 50gr/szt Keczup heinz w słoiczkach 34ml *mieszczą 40g keczupu/sosu, który się przeterminował we wrześniu przeto nie może byc sprzedany jako keczup wg prawa, ale też nie będę siedział i ich opróżniał a realnie taki produkt będzie dobry dopóki mu nakrętki nie przerdzewieją za x lat haha Robię to grzecznościowo, jest ich coś około 1400-1500, więc poświęcenie wielu godzin na opróżnienie ich odpada, najwyżej zainteresowani sobie użyją do jakiegoś wyrobu lub zutylizują. Wysyłka ciut droższa ewentualnie, ale cóż ^^ Heinz jest kultowy, ale pieron słodki, że huhu można by zacier nastawić haha Realnie - dobrze się odmacza etykieta, nie ma żadnych tłoczeń.. jedyny ślad po poprzedniej zawartości to daty przydatności na nakrętce, które można czymś zakleić i jest francja elegancja Ściskam Was mocno
  21. Znaczy jaka była mieszanka betonowa?
  22. Ale ja wiem.Najpierw musisz zapeklować z nastrzykiem.Później uwędzić i na końcu sparzyć ok. 4 h w temp.90C do miękkości i zdjąć skórę (łatwo schodzi z wołowych i cielęcych gorzej z wp).Możesz go peklować jak wędzonki 8-10 dni albo zgodnie z tabelą peklowania podrobów z 16 - stki.Ten ze zdjęcia akurat nie jest wędzony, ale to rzecz gustu. Proces jest taki sam oprócz wędzenia.
  23. bilu72

    Wariacje bila72

    Pora małosolnego zakisić
  24. Dorota super filmik zamieściłaś , robię ciasto makaronowe w melakserze , zrobię i francuskie.Dzięki.
  25. Adamjj

    Ozor wolowy wedzony

    Podpinam się pod temat, sam jestem ciekawy jak to zrobić i co z tego wyjdzie
  26. Hehehehehe 🙂 Janusz, jak postawiłem kamienne mauzoleum to wielu pisało że w nim nie da rady wędzić, a jeżeli już to spalę przyczepę drewna, prawda okazała się inna, że nie mieli racji, jedyne w czym mieli rację to fakt że muszę wędzarnię osuszać, ale dla mnie to nie problem ponieważ drewna mam w brud, wędzarnia pięknie osusza i wędzi, nawet w okresie zimowym daje radę wędzić zimnym dymem, wystarczyło ją poznać i nauczyć się w niej wędzić 🙂 A czytając forum widzę jak wielu ma problemy z wędzarniami zachwalanymi i polecanymi, mają problemy z budową, nawet dymogeneratory potrafią wielu doprowadzić do szału..... ale masz rację, forum służy do wymiany swojej wiedzy, jest po to aby dawać rady, a że zawsze znajdzie się ktoś kto ma odmienne zdanie, cóż.... takie jest życie i nasza tradycja.... tam gdzie trzech polaków to są cztery zdania 🙂
  27. Zatem po co jest forum?! Jeśli nie mówi się o błędach lub udogodnieniach. Zatem niech tematy będą martwe ponieważ po co się wtrącać? Lepiej spuścić z tonu. 😄 Jego pieniądze i jego ból. Nie ja za to place. Od co. Znoechecaszcjiz mnie któryś raz aby się wycofać z tego miejsca co kilka razy już poczyniłem. To nie ten samo forum za które je kiedyś uważałem. Co do wędlin jest duża wiedza o rozwój ale z budową wędzarni to za 50 lat będziecie stali w tym samym miejscu.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.