Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Takie użądzenia szokowego i głebokiego mrożenia są dedykowane przemysłowi i gastronomi gdzie wyciek powoduje duże straty finansowe lub przepisy składowania surowców tego wymagają wtedy ma to sens. Jak żyję jeszcze nie spotkałem się żeby ktoś miał takie użadzenie w domu ponieważ są: bardzo drogie w zakupie, niepraktyczne ponieważ są głośne oraz drogie w eksploatacji. Koszty przewyższają korzyści.
  3. W zupełności wystarczy jak widać na załączonym obrazku, zmień mąkę na Caputo na alledrogo są w 5kg pakach w dobrej cenie i powodzenia w dalszym rozwoju...
  4. Nie zostało to dokładnie sprecyzowane, mówiąc jedynie o „gorącym dymie”, jednak przy tak bogatym składzie parówki nie powinno być problemu z emulgowaniem. Zwraca uwagę również zalecenie, aby po obróbce cieplnej polać wyrób wrzątkiem lub użyć pary. To sugeruje, że na osłonkach mogło pozostać dużo tłuszczu. Patrząc logicznie na cały proces, uważam, że główny problem leżał w zbyt wysokiej temperaturze kutrowania, co wpłynęło negatywnie na kolejne etapy produkcji.
  5. Przepis na jedną kulkę o wadze 240g i średnicy placka około 28cm. Hydracja 55 przy lepszej mące można większą hydracje. Ta zakupiłem w lidlu, ale kiepska. Mąka 150g, woda 82g, sól 4g, drożdże 0.31g tłuszcz 4g. Czasy blok około 4 godzin w temperaturze otoczenia kulki 3 godziny w temperaturze otoczenia potem 13 godzin w lodówce w temperaturze kontrolowanej. I na drugi dzień wypiek. Kiedyś używałem Caputo muszę kupić bo jedna z najlepszych co do pizzy miałem i nie droga. Dobra też jest z biedronki Gustobello. Niestety nie mam profesjonalnego piecyka do pizzy. W domu nagrzewam piekarnik na maksa przez godzinę i wkładam blaszkę z piekarnikani na to płyta z granitu zwykła z Castoramy bo dobrze trzyma ciepło. A na warsztatach mamy trochę lepszy od piekarnika kopułowy piecyk Ariette.
  6. Hej, czy szerokość prześwitu w ruszcie jest istotna i czy jest zależna od klasy zrębek? Planuje wykonanie generatora z rury 130mm, używam zrębek klasa 10. Jakie powinny być optymalne odstępy w ruszcie aby skutecznie przepuszczały popiół a zatrzymywały zrębki?
  7. Widzę jedno zdjęcie, a zamek fajny
  8. Można w domowych, jeśli dysponuje się odpowiednią zamrażarką. Wycieki minimalizuje zamrażanie szokowe w niskiej temperaturze.
  9. Czyżby nikt nie przeczytał procesu produkcyjnego parówek cieszyńskich? Przed parzeniem jest wędzenie ... w dymie gorącym. 1.W tamtych czasach, w wędzarni nie stosowano wentylatorów mieszających. 2.Utrzymanie równego rozmieszczenia temperatury w wędzarni było kłopotliwe. 3.Parówki cieszyńskie były wyrobem regionalnym. Czyżby wcześniejsi mistrzowie w masarstwie mieli kłopoty w prawidłowym emulgowaniem składników, ratując się niższą temp. obróbki cieplnej? Tym samym przyzwyczajając klientów do określonej konsystencji wyrobu.
  10. Kilka zdjęć z ukończonego zamku Śpiącej Królewny. Bawaria. Projekt skomplikowany i pomimo projektu kilka elementów przeszło przerobienie. Papier przyjmie wszystko. W realu nie koniecznie. Musiałem wykazać się dużą cierpliwością i szukać rozwiązań na pewne sytuacje a czasem improwizować. Ogólnie jestem zadowolony. Mogłem się sprawdzić 😀
  11. Dzisiaj
  12. I wszystko jasne
  13. Farszynki mają nadzienie a kotlety to ciasto zmieszane z pieczarkami
  14. Lubię takie rozmowy 👍. Poczytajcie sobie o wycieku rozmrażalniczym zanim zaczniecie rozmieniać przyczynę na drobne. Wyciek jest nie unikniony nie da się naprawić tego co zniszczyły kryształki lodu wiążącz wodę która znajduje się w produkcie. Proces jest nieodwracalny. Wyciek można nieznacznie ograniczyć ale nie w warunkach domowych.
  15. @Grzewlod No właśnie czytam literalnie. Mam recepturę i skrót instrukcji. Krok po kroku.
  16. Poprosimy-Jedno foto=1000 słów
  17. Ale czy kotlety i farszynki to nie to samo? A farszynki wcale nie były złe
  18. Wytłumaczenie : czytaj literalnie. Wszystko jasne.
  19. Farszynki się nie udały, to dzisiaj kotlety ziemniaczane z pieczarkami
  20. To proszę mi to wytłumaczyć jak krowie na rowie.
  21. Nawet nie wiecie jak bardzo, forum ożyło....
  22. nastrzyk 10% zalewy w stosunku do wagi surowca. woda w zależności od przepisu ok 50ml na 1kg. ostatnio nawet zmniejszylem do 30. raczej mrożę w kawalkach
  23. Skan, który wrzucił Arkadiusz, nie jest recepturą, lecz jedynie częścią całego projektu technologicznego. Dlatego poprosiłem go, aby czytał ze zrozumieniem. Mimo to uważam, że takie dyskusje są bardzo potrzebne – bardzo często otwierają oczy na wiele innych kwestii.
  24. Wszystkiego najlepszego Papcio, zdrowia przede wszystkim 💯
  25. Papcio wszystkiego najlepszego, zdrowia i spełnienia marzeń.🍾🎂
  26. Że niby zmądrzałeś po śledziach ??? Śledź do winka średnio....nie że wcale
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.