Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. EAnna

    EAnna

    Moderatorzy


    • Punkty

      3

    • Postów

      12 717


  2. _nicraM_

    _nicraM_

    Użytkownicy


    • Punkty

      2

    • Postów

      4


  3. wróbel75

    wróbel75

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      13 321


  4. kozieradka

    kozieradka

    **VIP-Organizator**


    • Punkty

      1

    • Postów

      970


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 24.10.2023 uwzględniając wszystkie działy

  1. C.D. Przyznam, że ilość i różnorodność mięs przytłoczyła mnie w pewnej chwili. Zaczęłam od najbardziej wartościowych elementów: Polędwiczki: Polędwice: Mięśnie z udźców: Od góry z lewej: mięśnie półbłoniate (zrazówka górna), mięśnie dwugłowe (zrazówka dolna), mięśnie czterogłowe (kulka) i mięśnie półścięgniste (fałszywa polędwica). Golonki z kością i mięśnie brzuchate: Golonki odkostnione + mięśnie brzuchate: Korpus - waga ponad 9kg - rozebrany wyłącznie nożem. Na zdjęciu widać podcięte, odchylone żebro wyłamane ręcznie: Cała łania została rozebrana nożem. Jedynie głowe rozłupałam siekierą aby dobrać się do smakowitego móżdżku. Nóż po pracowitym dniu idzie spać 😄: C.D.N.
    2 punkty
  2. Łania - październik 2023. Właśnie mija 12 sezon moich zmagań z sarnami, dzikami i jeleniami. Na przerób tych ostatnich - i to w wersji cielaków lub młodych łanii - zdecydowałam się najpóźniej. Przerażał mnie ich rozmiar i duża ilość surowca do przerobienia. Zachęcały: rodzaj smakowitego, zdrowego, "grassowego" mięsa z jednej strony ale i uzyskanie pewnej wprawy w rozbiorze dzików. Podjęłam wyzwanie i jest to moja trzecia łania. Waga - ok. 65 kg W skórze: Po bieleniu: Zajęłam się w pierwszej kolejności narogami, w których - po raz pierwszy - był również żołądek. Został starannie oczyszczony i przeznaczony na flaczki: Był z nich obiad a reszta poszła do słoików. Polecam !!! Poniżej pzedstawiam czyszczenie nerek, są nieco większe niż u dzika: Po przekrojeniu należy starannie wyciąć miedniczki nerkowe a następnie ściągnąć błonę: Nagrodą są pyszne cynaderki na obiad: c.d.n.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.