Łania - październik 2023.
Właśnie mija 12 sezon moich zmagań z sarnami, dzikami i jeleniami.
Na przerób tych ostatnich - i to w wersji cielaków lub młodych łanii - zdecydowałam się najpóźniej.
Przerażał mnie ich rozmiar i duża ilość surowca do przerobienia.
Zachęcały: rodzaj smakowitego, zdrowego, "grassowego" mięsa z jednej strony ale i uzyskanie pewnej wprawy w rozbiorze dzików. Podjęłam wyzwanie i jest to moja trzecia łania.
Waga - ok. 65 kg
W skórze:
Po bieleniu:
Zajęłam się w pierwszej kolejności narogami, w których - po raz pierwszy - był również żołądek.
Został starannie oczyszczony i przeznaczony na flaczki:
Był z nich obiad a reszta poszła do słoików. Polecam !!!
Poniżej pzedstawiam czyszczenie nerek, są nieco większe niż u dzika:
Po przekrojeniu należy starannie wyciąć miedniczki nerkowe a następnie ściągnąć błonę:
Nagrodą są pyszne cynaderki na obiad:
c.d.n.