Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. Bagno

    Bagno

    Technolog Wędzarniczej Braci


    • Punkty

      1

    • Postów

      6 485


  2. Radek.

    Radek.

    **VIP-Organizator**


    • Punkty

      1

    • Postów

      3 380


  3. wróbel75

    wróbel75

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      13 321


  4. Czeski01

    Czeski01

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      110


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 12.11.2023 uwzględniając wszystkie działy

  1. I teraz Wojciech stanie na głowie aby Ci pomóc 😂
    1 punkt
  2. Dzięki. Pozdrawiam Dzięki Halinko Tu jest link do Fotosika z przepisem na Głogowską. Kartę produkcji podał Dziadek. https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/27202fa9a886454b . W poście 3261 opisałem jak ja ją zrobiłem. Wieczorem wędziłem, a tak wygląda dzisiaj. Smak . Jutro będzie jeszcze lepsza. Serdecznie Cię pozdrawiam
    1 punkt
  3. Zawieszam do odwołania działanie SDM w Łazach oraz prowadzenie zajęć wyjazdowych ( szkolenie zlotowe ). Powodem decyzji jest: - postępujący "pesel" - konieczność sprawowania opieki nad starszą osobą. Dziękuje bardzo Maxell`owi za kilkuletnią współpracę w zakresie organizacji przebiegu szkoleń w Łazach. Dziękuje bardzo uczestnikom szkoleń za uczestnictwo i chęć korzystania z mojej skromnej wiedzy.
    1 punkt
  4. Hej, odświeżę trochę temat. Jak już niektórzy wiedzą nie jestem ,,miłośnikiem” soli peklowej tak w ogóle. Rozumiem procesy, wiem dlaczego jest stosowana szeroko w komercyjnym przetwórstwie mięsnym i przy tylko niektórych typach dalszej obróbki mięsa w zbyt niskiej temperaturze. Np. osuszanie przed wędzeniem lub wędzenie poniżej 53*C, sous-vide poniżej 53*C dłużej niż 2,5h. Może to być, ale nie musi być niebezpieczne. Natomiast jeżeli peklować to peklowanie w woreczkach foliowych z odessanym powietrzem jest moim zdaniem jak i wielu moich kolegów, którzy wędzą od lat - najbezpieczniejszym sposobem peklowania. O wygodzie nie wspomnę. Na potwierdzenie tak postawionej tezy niech będzie fakt że nigdy nie słyszałem żeby kiedyś komuś się coś zepsuło w woreczku. Nawet jeżeli jest gdzieś na świecie jakiś wyjątek to wyjątki nie są zaprzeczeniem reguły. Porównajmy to z peklowaniem na mokro. Komu zepsuła się choć raz przynajmniej solanka nie koniecznie mięso bo solankę można w porę wymienić i uratować mięso? Zaryzykuje stwierdzenie że każdemu lub prawie każdemu. Możemy się sprzeczać co do terminu ,,na sucho” bo w woreczkach to nadal ,,na mokro” ale moim zdaniem skoro nie dodajemy wody to śmiało możemy uznać że to na sucho pomimo soków z mięsa. W typowym peklowaniu na sucho też się pojawiają soki i dłużej czy krócej to jednak mają kontakt z mięsem i peklosolą. Ale chyba nie nazwiemy tego ,,na mokro” Mój kolega od dwóch lat pekluje tylko w woreczkach. Bardzo rzadko przekracza 5 dni peklowania. Zazwyczaj 3-4 dni. Kawałki około kilogram. Nigdy żadnego szarego oczka. Ja wkładam mięso do zwykłej soli i dwa tygodnie w woreczku wytrzymuje śpiewająco w 100 na 100 przypadkach i to z przyprawami! Maxell podał bardzo trafny argument tak w skrócie: ,,Nie wierzę w jakieś tam badania laboratoryjne bo badania nad tytoniem…”. To fakt, tytoniem, maryśką, tłuszczem roślinnym, piramidą żywieniową, zdrowotnością diety roślinnej, zbawiennym wpływem ziaren i mąk, witaminami z owoców, wpływem soli peklowej na zdrowie itd. Nie ma co wierzyć badaniom. Takie badania zabiły mojego tatę, gdy uwierzył że masło roślinne uleczy jego serce. Statystyki z wielu źródeł mogą być miarodajne ale tylko jeżeli nie są na zamówienie koncernów farmaceutycznych. Wymyśliłem nowy termin, a co! Botulinofobia- przypadłość, która może przytrafić się każdemu, kto pomimo statystyk nie wierzy że zatrucie botuliną w domowym przetwórstwie mięsnym przytrafia się rzadziej niż wygrana w totka. A jeżeli już się zdarzy bo ktoś trzymał mięso pod ziemią przez tydzień, to wyjście z tego bez szwanku przytrafia się znacznie częściej niż wyjście bez szwanku po ugryzieniu kleszcza… Jeżeli dotarliście do końca tego przydługiego posta to: Pozdrawiam i miłego dnia życzę
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.