Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      2

    • Postów

      46 155


  2. SZCZEPAN

    SZCZEPAN

    Mistrz Masarski WB


    • Punkty

      1

    • Postów

      983


  3. Radek.

    Radek.

    **VIP-Organizator**


    • Punkty

      1

    • Postów

      3 380


  4. Todek

    Todek

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      2 709


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 08.12.2023 uwzględniając wszystkie działy

  1. Przepis na 10 kg mięso z karkówki 8kg boczek 2kg 0,18kg soli (peklosoli) 3 łyżeczek pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28 Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8. Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odpowiednim kolorze parzymy kiełbasę 20min w 75stC po tych czynnościach kiełbasa jest gotowa Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić. Gwarantuję dobry smak .
    1 punkt
  2. I tak też czynię.
    1 punkt
  3. Rok powinien być na kalendarzu a nie kratkach o tym już wspominałem .To że jest jubileuszowy to ok Ale nie kosztem kalendarza.
    1 punkt
  4. Żywiecka do zapakowania. Na fotce batony parzone i pieczone, Te z czerwonym sznurkiem był pieczone. Już można jeść
    1 punkt
  5. Koniecznie przeczytaj Akademię Dziadka http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100 . To Ci wiele wyjaśni. Poza tym, tam wokół Ciebie mieszka cała masa mistrzów zadymiania, którzy na pewno przyda z pomoca, dojadą i doradza co zmienić. Może nawet, za pomocą jakiegoś "magicznego eliksiru" uda Ci sie zatrzymać ich na dłużej i przeprowadzą próbne wędzenie, nanosząc wymagane poprawki. :wink:
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.