Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      3

    • Postów

      4 282


  2. karolszymczak

    karolszymczak

    Prezes Klubów KPP i KPPS


    • Punkty

      2

    • Postów

      17 331


  3. bilu72

    bilu72

    **VIP**


    • Punkty

      2

    • Postów

      3 412


  4. Muski

    Muski

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      12 156


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 26.02.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. 2 punkty
  2. Goloneczka z małosolnym i ćwiartką zapiekanego chlebka
    1 punkt
  3. Bakterie biorą udział w procesie fermentacji. Dojrzewanie, to proces enzymatyczny. Wylistowane w specyfikacji temperatury max/min dotyczą skrajnych warunków żywotności bakterii. Nie mają związku z etapem dojrzewania.
    1 punkt
  4. Żadne główki tylko granulat. Cały surowiec peklujesz 48h pocięty w paski nie rozdrobniony. Po zapeklowaniu rozdrabniasz i wtedy dodajesz przyprawy itd..... to już będzie etap mieszania. Jeden lub dwa z reguły fermentacja zakładana powinna zajść w 24h ale może się przedłużyć tu nie ma zasad. Wędzenia prowadzimy tylko na zimno w 22C. 80% i 12C.
    1 punkt
  5. Tak mi wyszła ta kiełbasa. Nie jest do końca taka jak robiła EAnna, tzn. zestaw i ilość przypraw jest taka sama, proporcje i rozdrobnienie mięs również, ale zastosowałem mięso z jelenia i sarny 50/50. No takie akurat miałem. Powiem tak. Jak dla mnie, smak i konsystencja jest bardzo dobra. Jak tylko dostanę jeszcze mięso z jelenia to na pewno ją znowu zrobię.
    1 punkt
  6. 1 punkt
  7. Pierwsze wędzenie robisz po zakończonej fermentacji drugie po 48h po pierwszym pozostałe jedno lub dwa są wędzeniami które wykonujesz dopiero wtedy jak zobaczysz jakieś nieprawidłowości podczas dojrzewania (biały nalot itp.). Oczywiście mówimy tu o zimnym wędzeniu.
    1 punkt
  8. Tak jak ja 😋. Jelonki gotowe🙂.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.