Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 04.11.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. Kiełbasa kminkowa Od dawna za mną "chodziła" Przeznaczyłam na nią "I" z łopatki, boczek jako "II" a na klej mięso mieszane z golonki i pręgi wołowej. Na zdjęciach: w jelitach środkowych kiełbasa żywiecka z dzika, w białkowych - kminkowa wieprzowa. No cóż, smak młodości powrócił. Wszystkie dziadki chwalą
    3 punkty
  2. Zbyt długie dymienie miałem, lecz takiej osuszki jak u ciebie nie było: W twoim przypadku obstawiam 3 błędy : Za długo wędzone Za wysoka temperatura Słaby przepływ dymu Pamiętaj że wędzonki po parzeniu jeszcze ciemnieją.
    1 punkt
  3. Rozbiór "z konieczności" Długo wahałam się, czy założyć ten temat Obnażanie własnej głupoty zawsze przychodzi z pewnym trudem Bo czyż nie jest głupotą szybka, nie przemyślana decyzja o zakupie tucznika do przerobu domowego w środku lata? Tucznik o wadze ok. 140kg złamał nogę i znalazł sie w kategorii "uboju koniecznego" (pozostałe tuczniki - sprzedane kilka dni później - miały średnią wage 147kg). Znajomy rolnik właśnie był pożalił się na nieszczęście i konieczność uboju. Nie wiedząc nic o stanie zwierzecia i jego rozmiarach nieopatrznie wyraziłam chęć nabycia Ucieszony rolnik dał mi dobrą cenę i natychmiast zamówił rzeźnika a ja nie potrafiłam już się wycofać ze złożonej oferty. Dodam, że głupiego to i robota lubi Ubój z konieczności, w warunkach małego, zaniedbanego gospodarstwa: Jeszcze ciepłe mięso przywiozłam do domu: podstawowym zadaniem było jego schłodzenie. Pocieszałam się zdaniem, wypowiedzianym kiedyś przez @DZIADEK, że trzeba sobie poradzić w każdych warunkach. Elementy tucznika zostały rozłożone na posadzce garażu oraz pod nadmuchem klimatyzacji w salonie: W dużym pojemniku, w kilku wiadrach solanki zostały utopione elementy przeznaczone do peklowania. solanka chłodzona była przez dwie doby dużą ilością wkładów lodowych ale o jej średniej temperturze zamilczę Jedna z karkówek została przerobiona na necówkę: Były zrobione konserwy: I kiełbasa z receptury kol @redzed "Kiełbasa Taty". Zrobiłam ją w jelitach wołowych wiankowych i poćwiczyłam flokowanie Przyszedł czas na kabanosy: Razem z boczkami do wędzarni trafił zapeklowane ozór wołowy. Kawałki boczków zostały niestety żle przycięte - wszystko było robione w wielkim pośpiechu. To tak w wielkim skrócie W każdym razie nic się nie zmarnowało, za wyjątkiem nóżek, na które nie było już miejsca. Z zamrożonych półproduktów będzie jeszcze robiony salceson, kaszanka i pasztety oraz jakaś kiełbasa na bazie "jedynki" z łopatek. Rosoły zostały zasłoikowane i tyndalizowane. Teraz , chwilowo łapię oddech.
    1 punkt
  4. Loszka - październik 2024 Minęły ponad dwa lata od ostatniego dzika. W miedzyczasie nauczyłam się rozbioru i przerobu tuszy jeleni. Ku mojej radości - 10 dni temu stałam się posiadaczką 52 kg loszki. Piękna, młoda sztuka, postrzelona w głowę tak, że nie było strat w elementach zasadniczych. Idealne, delikatne otluszczenie dające możliwość wycięcia płatów słoniny grzbietowej ! Z 10kg mięsa tzw. gulaszowego zrobione jest 35 konserw typu tuszonka. Poza przyprawami wspólnymi pogrupowałam 5 dodatkowych smaków, stąd numery na wieczkach. Konserwy sterylizowane w 121st.C: Po pierwszym wędzeniu jest też 9kg kiełbasy żywieckiej, na bazie "I" z szynki dzika. Nadziana jest w jelita proste środkowe. Na zimne wędzenie czekają: Kiełbasa żywiecka - 2. wędzenie zapeklowane polędwice zasolone płaty słoniny zapeklowane dwa mięśnie dwugłowe z okrywą słoninową na schinkenspeck cdn
    1 punkt
  5. Śniadanko,to nie ,,Eunuch" bo dwa jaja ma😀
    1 punkt
  6. Po dłuższym już czasie wykorzystałam krew, głowiznę i podroby tucznika do wyrobu kaszanki oraz salcesonu: Kaszanka z kawałkami wątroby. I dwa salcesony w żołądkach: W salcesonie oczywiscie ucho:D
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.