Jeżeli wziać jako wyznacznik recepturę dla salami za Jondkiem 6. Dojrzewanie i suszenie: Po 48 godz. przeprowadzamy proces fermentacji SALAMI według zamieszczonej tabeli: Okres czasu Temperatura Wilgotność Cyrkulacja powietrza Nawiew świeżego powietrza 1.Pierwszy 24g + 25°C Pełna srednia/mocna - 2.Nastepn. 24g + 25°C 94 – 96 % srednia/mocna - 3.Nastepn. 24g + 22°C 90 – 92 % normalna mały 4.Nastepn. 24g + 20°C 88 – 90 % normalna mały 5.Nastepn. 24g + 18°C 86 – 88 % normalna niewielki 6.Nastepn. 24g + 18°C 84 – 86 % normalna niewielki 7.Nastepn. 24g + 16°C 82 – 84 % normalna normalny 7. Spożycie Po 4 tygodniach suszenia, gdy utraci około 30-35% wagi SALAMI FINOCCHIONA jest gotowe do spożycia. Ja w okresie od 7 dnia do ca 30 robiłem według Qqredu Dojrzewanie: suszymy w temp. 12 - 16 st.C i wilgotności 75-80% przez min. 20 - 30 dni (w zależności od użytej średnicy osłonki, utrata masy powinna wynosić około 30%). W warunkach domowych powinniśmy zadbać aby wilgotność nie była mniejsza niż 75%. Poniżej możemy się spodziewać efektu "suchej skórki" tzn. powierzchnia salami obeschnie za szybko i będzie utrudniać odprowadzenie wilgoci ze wnętrza batonu. Dotyczy to wszystkich suszonych wędlin a salami w szczególności.Jak również mając na uwadze wytyczne Qqredu co do suszenia Uwaga: jeżeli mamy możliwość to obniżamy stopniowo wilgotność pomieszczenia wychodząc od 90% i zmniejszając wilgotność 5 % co około 5 dni. Taki proces suszenia jest najkorzystniejszy dla wszystkich wędlin (w tym typowo wędzonych suchych).Ten przydługi wstęp to tytułem jakie możliwości powinien dać sprzęt , Starłem się utrzymać powyższy reżim i chyba się udało bo kiełbaska salami wyszła fajna . Musze przyznać rację Stefanowi S i Redzedowi że brakuje u nas literatury co i jak w zakresie wędlin dojrzewajacych , suszonych , ale niebawem ma być dostępna to będzie łatwiej A Koledze cóż mogę poradzić jak nie spróbować . I tak na starcie jest lepszy bo ma lodówkę Ja zacząłem od pojemnika w zimnej piwnicy (10-12 stopni robiła za lodówkę) , skrzynki plastykowej (jako komora) tacki z wodą i żarówki w słoiku (jako grzałki i nawilżania) (jak było za zimno to okrywałem kocem ) i wyszło