Skocz do zawartości

Ranking

  1. mikami

    mikami

    Użytkownicy


    • Punkty

      2

    • Postów

      668


  2. BazylWidzew

    BazylWidzew

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      3 672


  3. mamuśka

    mamuśka

    **VIP Junior**


    • Punkty

      1

    • Postów

      1 291


  4. quadro555

    quadro555

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      1 777


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 03.05.2025 uwzględniając wszystkie działy

  1. Jak wspomniano, na dużym ekranie da się to przeczytać - mówiłem do telefonu i po małej edycji, wklejam w miarę oryginalne teksty. Tylko ile ważyła tzw. długa bułka? Wg moich archiwów norm, mogło to być 400, 500 lub nawet 1000 gramów 🙃 Pasztetowa z manną Składniki: - podgardla 7 kg - trochę skór świńskich - kaszy manny 3,5 kg - cebulę duże 3 sztuki - słoniny 1 kg - jajek 15 sztuk białek - 1 kg wątroby - sól i pieprz do smaku Surowe podgardle przepuszczamy przez maszynkę razem z cebulą przez gęstą kratkę. Następnie kaszę mannę zalewamy wodą niezbyt gorącą, w której gotowały się skóry, łeb itp.. Gdyby woda była zbyt gorąca, wtedy w kasie powstałyby grudki, wtedy musielibyśmy przepuścić kaszę mannę przez maszynkę. Po sparzeniu kaszy manny układamy ją w postaci koła od zewnątrz, w środek kładziemy zmielone pod gardle z cebulą. A jeszcze w środek tego kładziemy wątrobę sparzoną, a nie ugotowaną, i przepuszczoną przez maszynkę przez gęstą kratkę, a także przepuszczamy ugotowane wcześniej skóry świńskie i dodajemy to w środek tego koła. Na tę wątrobę i skóry wylewamy same białka z jaj i dokładnie mieszamy, z tą wątrobą i skórami. Następnie pasuje posypujemy wał z podgardla solą i pieprzem, dodajemy ugotowaną i pokrojoną w kostkę słoninę i wszystko dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu nadaje się do nabijania we flaki. - Mięsne po wyjęciu z kotła kładziemy do zimnej wody. - Mięsne wiemy, że jest sparzone, wtedy gdy igła nierdzewna (wbita) w nie, po wyjęciu nas oparzy na przedramieniu. - Wątroba jest sparzona, gdy w środku nie ma już krwi. Wątroby do sparzenia krajemy w cienkie plasterki. Mięsne z bułką. Składniki: - 7 kg podgardla ze skórą, - 5 długich bułek, - 2 duże cebule, - słoniny 1 kg, - 10 białek z jaj, - 1 kg wątroby, - sól i pieprz do smaku. Ugotowane podgardle ze skórą kroimy w dłuższe plastry. Następnie zalewamy bułki gorącym tłustym rosołem z wierzchu z tłuszczem z kotła w którym gotowały się skóry łeb itp: tak aby bułka tylko zwilgotniała i nie dała się wyciskać z tego rosołu. Bo gdybyśmy naleli zbyt dużo tego rosołu mięsne wyszłoby nam zbyt rzadkie. Ugotowane podgardle ze skórą przepuszczamy przez maszynkę przez gęstą kratkę na przemian ze zmoczoną bułką dodając do tego cebulę - dwa razy aby bułka się lepiej zmieniła. Następnie mielimy przez gęstą kratkę ugotowaną wątrobę i dodajemy do tej wątroby białek z jaj i mieszamy. Następnie obsypujemy to wszystko pieprzem i solą dodając do tego ugotowanej słoniny pokrojonej w kostkę i dobrze mieszamy. Po wymieszaniu nabijamy we flaki. - Do tego mięsnego z bułką jeśli ktoś chce można dodać z 1 kg kaszy manny. - Na około 10 kg gotowego mięsnego powinniśmy dać średnio około 2 szt. dużej cebuli, 10 sztuk białek z jaj białek z jaj, 1 kg słoniny, 1kg wątroby, 15-20 dag soli, 1,5-2,0 dkg pieprzu. Można przyjąć za górną granicę że na 1 kg podgardla dajemy jedną sztukę długiej bułki.
    2 punkty
  2. Dobra robota..
    1 punkt
  3. Wydeptałeś ścieżkę, którą podążyli inni.🤣 Parafrazując samych swoich. Dom poniemiecki a @BazylWidzew z centralnej Polski pochodzi, z miasta Łodzi.
    1 punkt
  4. Na filmiku 2 minuta po lewej stronie to drzewa na mojej działce.
    1 punkt
  5. Henry82 czy Ty czasem nie masz problemu z "syndromem dnia wczorajszego"?Może jak ochłoniesz po majówce to wtedy napisz bez urazy dla forumowiczów którzy chcą pomóc
    1 punkt
  6. Nieee, to Wy nie jesteście w stanie do swojej świadomości przyswoić że obie wędliny na zdjęciu to polędwiczki. I mam to w głębokim poważaniu bo jak wcześniej pisałem wszystkie 9 polędwiczki kupione w jednym miejscu pakowane po 3 sztuki a że Wam to przeszkadza to mi lata. I proszę mi tu nie insynuować kupna jakiś ksiąg bo to podchodzi pod propagancję. Nigdzie nie złamałem regulaminu forum stosując prawidłowe mazewnicto a jeśli moderatorium się nie zgadza to proszę zgłosić to na wokandę do sądu Łódzkiego. To że jest adoractwo braterskie nie oznacza że mam siedzieć potulnie i przyglądać się bezczynnie jak besztata nowych członków forum jak np. forumowiczów która zadała pytanie co źle zrobiła i nikt jej konkretnie nie powiedział w czym błąd tylko odrazu że błędy podstawowe i zniechęcanie do tego forum oraz sarkazmy. Zapewne mnie nie polubicie ale ja wale wprost z mostu bo gardzę obłudą i kolesiestwem (wzajemną adoracją której tu pełno) uskutecznianym na zlotach.
    -4 punktów
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.