Skocz do zawartości

Ranking

  1. mamuśka

    mamuśka

    **VIP Junior**


    • Punkty

      3

    • Postów

      1 485


  2. chudziak

    chudziak

    Moderatorzy


    • Punkty

      3

    • Postów

      7 816


  3. SZCZEPAN

    SZCZEPAN

    Mistrz Masarski WB


    • Punkty

      2

    • Postów

      880


  4. karolszymczak

    karolszymczak

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      17 276


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 10.08.2025 uwzględniając wszystkie działy

  1. Ja do pavlowej daje na bitą śmietanę owoce typu borówki czy truskawki by przełamać słodycz. A ja dziś dla odmiany zrobiłam ciasto cytrynowe z cukinią i borówkami .
    3 punkty
  2. Mus oczyścić zamrażarkę, to dzisiaj padło na przerób białek. Do bezy miłością nie pałam, ale wyjścia nie ma. Tylko mus przełamać tą słodycz. Pomysł był taki. Każdy w domu dostanie swoją małą Pavlovą. Beza dostanie po ostudzeniu warstwę lemon cardu (jest kwaśny, sama robiłam) i na to jeszcze warstwa ubitej śmietany z mascarpone (tu nie dam cukru). Pomyślane, zrobione i zjedzone.
    3 punkty
  3. Dawno nie było to się pochwalę... 😎 Ponieważ paprykarz to już za mało pomyślałem coby pokombinować trochę z pikantną sałatką z makreli... Od dawna za mną chodziła a i Marta mnie trochę zdopingowała... znaczy lekko przymusiła 😎 Chyba wyszło zjadliwie bo pierwsza partia znikła w momencie a drugą ledwo zdążyłem sfotografować... i już się kończy 😁 Sałatka pikantna z makreli: · 2 spore wędzone makrele · ok. 750g filetów z białej ryby · ok. 200g wędzonego łososia (ścinki) · 2 opakowania gotowej włoszczyzny (Lidl) · 500 g cebuli · 3 słoiczki koncentratu pomidorowego · Sól · Cukier · Słodka papryka w proszku · Czosnek suszony · Jalapeno czerwone (słoiczek Lidl) Wykonanie: Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju, lekko podduszamy, następnie dodajemy włoszczyznę i dusimy do miękkości z dodatkiem soli (dla tych co nie boją się hejtu z Vegetą 😎 ). Jeżeli potrzeba dodajemy trochę wody lub bulionu. W międzyczasie jak warzywa się podduszają obieramy makrelę i razem z resztą ryb mielimy w maszynce (sitko 3 do max 5 mm). Po podduszeniu wszystkie warzywa plus jakieś 1/3 słoiczka Jalapeno mielimy na grubym sitku (ja na 10 mm), potem znów do gara i dodajemy przecier pomidorowy, paprykę, czosnek i kilka łyżeczek cukru. Po zagotowaniu dodajemy zmieloną rybę i dokładnie mieszamy. Dosmaczamy wg własnego smaku solą i jeżeli jest za mało to i cukrem. Pakujemy gorące w słoiczki. Pasteryzacja 30 minut w szybkowarze. Po ostygnięciu super... po dwóch dniach bo tyle najdłużej postało - rewelacja.
    1 punkt
  4. Od czwartej za mną chodzi słodkie. A beza wygląda wspaniale.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.