Skocz do zawartości

Ranking

  1. Dawidk1

    Dawidk1

    Użytkownicy


    • Punkty

      4

    • Postów

      76


  2. BazylWidzew

    BazylWidzew

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      3 927


  3. januszfeniks

    januszfeniks

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      2 107


  4. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      1

    • Postów

      2 463


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 11.10.2025 uwzględniając wszystkie działy

  1. Bagno na pewno obejrzę. A pochwalę się drugi raz wyszedł bochenek na zakwasie 😀
    2 punkty
  2. Bardzo ładne chlebki
    1 punkt
  3. Wędzarnia oraz grill pod wiatka jako integralną część całości ukończona. Dzięki zastosowaniu w wykonaniu ścianek lekkich materiałów tworzących kompozyt można było dzięki temu zaoszczędzić dużo miejsca jeśli budowało by się metodą tradycyjną. Ścianki mają 3 cm gr. Zastosowałem pierwszy raz obrotowe stoliki aby zwiększyć możliwości wygodnej obsługi kompleksu. Jeden obrotowy stolik służy do grilla a drugi obsługuje wędzarnie. Zwiększa to powierzchnię blatów o dodatkowe miejsce.
    1 punkt
  4. Nowa zabawka ...Kruszarka do lodu płatkowego, wydajność 1.5kg/min jak nie pomyliłem , nie rozsypuje na boki mielonego lodu, gradacja zależy od siły nacisku na dźwignię ale spokojnie robi się śnieg, także usprawnienie do produkcji ☺️Cena z przesyłką z Niemiec ok 280PLN.
    1 punkt
  5. Polecam cykl filmów na You Tube - Wędzarnicza Brać np.
    1 punkt
  6. Szynka a'la serrano [Hiszpania] Dostałem przepis na szynkę serrano robioną na wsi hiszpańskiej od szwagierki, która tam mieszka. WIELKI dzięki Aga. Niestety u nas nie ta świnka i klimat. Przepis jest oryginalny, ale ten wyrób niestety będzie a'la. To jest wyzwanie nie lada. Okres produkcji to ok 10-18 miesięcy w zależności od wagi. Przepis jest w oryginale jaki dostałem. 08.02.2011 Szynka została wycięta z tylnej ćwiartki. Należy pozbawić ją skóry od strony zewnętrznej. Natrzeć solą i powiesić w chłodnym ( ok 2-5stopni) miejscu, aby trochę ociekła z wody. "Moja" noga z szynką ważyła 6,5kg. 1. SOLANKA Cala nogę trzeba pokryć sola i musi leżeć w soli tyle dni ile waży noga i w wilgotności najlepiej 90%. Najlepiej w lodówkach miedzy +1 do +5 stopni. I w ten sposób się przygotowuje do suszenia. Ja przedłużyłem czas z uwagi na inny klimat do 14 dni. Po tych dniach należy ja umyć zwykłą woda, żeby zeszła sol. 2.OSADZANIE(PRZYGOTOWANIE) Po tym czasie dalej musi być w lodowce tak miedzy +3 i +6 stopni - tak miedzy miesiącem , a dwoma(czas zależy od wagi). Czasami trzeba ja odwracać, żeby nie była słona z jednego boku i najważniejsze żeby miała tłuszcz na wierzchu (słoninę). 3.SUSZENIE I DOJRZEWANIE Następnie 6 lub 9 miesięcy musi się suszyć (powieszona za kopyto) w warunkach naturalnych (przy otwartych oknach itp.) i w pomieszczeniach miedzy +15 i +30 stopni. 4.OSTATNIE DOJRZEWANIE (TAK ZWANE STARZENIE) Po tym czasie przechodzi do pomieszczenia, gdzie temperatura musi być od +15 do +20 stop. i wilgotność miedzy 60 i 80% i tam się trzyma następne 6, aż do 18 miesięcy! Tak mi napisała: „No zobaczymy, trochę ciężkie warunki ale powodzenia! Zobaczymy co z tego wyjdzie. Szynka serrano Hiszpania
    1 punkt
  7. Ostro beiociku idziesz, ostro. :grin: Dzielnie podtrzymujesz tradycję naszego forum, za co Ci chwała. Powoli przygotowuj materiały na strone główną.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.