Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. @halusia@

    @halusia@

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      3

    • Postów

      11 041


  2. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      2

    • Postów

      2 611


  3. SZCZEPAN

    SZCZEPAN

    Mistrz Masarski WB


    • Punkty

      1

    • Postów

      983


  4. EAnna

    EAnna

    Moderatorzy


    • Punkty

      1

    • Postów

      12 717


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 12.12.2025 w Odpowiedzi

  1. Przysługa po sąsiedzku. Kiełbasa mieszaną dzik- jeleń z dodatkiem wp. Surowiec po klasyfikacji: - kl 1...4.20 kg szarpak - kl 2 .. 4.5 kg sitko fi 8- 10 - kl 3..1.5 kg sitko fi 4 - tłuste..sitko fi 8 Mięso wieprzowe: - wp 1..2 kg ..szarpak - wp 2..1 6 kg...sitko fi 8 - wp 3...0.80 kg sitko fi 4 - boczek 2...0.90 kg..sitko fi 8 Mięso zapeklowane wg klas 18g na kg przez 48 godzin, po czym zmielone na wyżej podanych sitkach. Przyprawy: - Cukier 1g/ kg - Pieprz 6 g/ kg - Ziele angielskie 2g/kg - gałka muszkatałowa 1g/kg - czosnek 6g/kg - jalowiec 2g/ kg - woda 300 ml Ponadto oslonki bialkowe fi 65 i 45 Po zmieleniu do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę. Całość dodałam do klasy I razem wyrabiając do kleistości. Na koniec poszła klasa II . Po wyrobieniu farsz nabiłam w osłonki białkowe fi.55 Do części farszu jak sobie życzył sąsiad dorzuciłam płatki chili i ten wsad nabiłam w osłonki fi 45. Osadzenie i częsiowe osuszanie w temp pokojowej 2godziny. Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu kiedy na dotyk była sucha i ciepła. Wędzenie w temp 50- 55 stopni do koloru , parzenie woda 75 stopni do uzyskania wewnątrz 70 stopni. Muszę napisać że jestem nawet zadowolona , wcześniej konsultowałam się że Szczepanem , który pomógł mi dobrać przyprawy I udzielił kilku wskazówek...dzięki Krzysiek. Kabanosy : - 70% czystego mięsa z dzika - 30% podgarle
    3 punkty
  2. Co do zasady, po wypłukaniu mięsa z kwestionowanej solanki zalewamy je ponownie peklosolanką o stężeniu identycznym jak na początku peklowania. Wiem, co masz na myśli proponując solankę o zredukowanym stężeniu ale musiałbyś uwzględnić wiele parametrów, których nie możesz skontrolować. Proces peklowania nie przebiega liniowo w funkcji czasu i zależy w sposób dynamiczny od wielu czynników. Również sam fakt konieczności wymiany solanki sugeruje jakieś zaburzenia bakteriologiczne, więc zalanie słabszą peklosolanką mogłoby być wręcz niebezpieczne dla wyrobu. W efekcie uzyskasz produkt minimalnie lub niezauważalnie przesolony, co można wyrównać krótkim moczeniem.
    1 punkt
  3. Dziurki w domowej, wyrabianej szynkowej kiełbasie są naturalnym zjawiskiem. Żeby ich uniknąć, potrzebna byłaby nadziewarka z systemem odpowietrzania. Ważny jest też sposób rozdrabniania mięsa. jeśli użyjesz szarpaka do „jedynki”, dziurek będzie mniej, natomiast gdy kroisz mięso nożem, mogą pojawiać się większe pory z powodu równych, prostych ścianek kawałków mięsa. W ten sposób powstawanie dziurek da się ograniczyć, ale całkowicie ich wyeliminowanie w warunkach domowych bywa trudne.
    1 punkt
  4. Ja używam mieszałki elektrycznej od 5 kg wzwyż z kilku powodów 😉 - bo jestem leniwy - bo mam w domu prąd - bo lubię - bo mam ciepłą wodę do mycia - bo trzeba iść z duchem czasu - bo tak mi się podoba - itp, itd Wkurza mnie tylko , że nie mogę kontrolować stopnia zmieszania przez WiFi .....wkurza mnie ,że mieszałka nie chce sama załadować zawartości do nadziewarki....... a reszta ok🙃😂
    1 punkt
  5. Wymiary masz zawsze podane przez producenta, natomiast w zależności od stopnia rozdrobnienia mięsiwa ilość wsadu do mieszałki jest różna, do 20L nie włożysz 20kg tylko jakieś 15kg max a min coś kole 8kg żeby miało sens.
    1 punkt
  6. Tak kręci 10L VID_20241231_145738.mp4
    1 punkt
  7. Kolego. Ja po prostu szukam tego bardzo dobrego kalkulatora który kiedyś był tu dostępny. A że się trochę pozalilem na układ strony i że nie potrafię tego ogarnąć. To chyba mogłem się wypowiedzieć co? Nie chcę się z nikim kłócić. Po prostu daj linka do dobrego kalkulatora jeżeli chcesz pomóc . Tylko tyle. Dziękuję
    1 punkt
  8. Witaj. Jesteś zawieziony tą stroną? cóż, jakoś musimy z tym żyć.... gdybyś był obecny przez te lata kiedy cię ponoć nie było to nie byłbyś zawiedziony ponieważ to wszyscy forumowicze decydowali o tych wszystkich zmianach.
    -1 punktów
  9. Oprócz żali, pretensji, narzekania i żądań - oczywiście słusznych 🤣 - masz jeszcze coś ciekawego do powiedzenia - odpowiem Ci krótko - na pewno nie wychowywałeś się na tej grupie, gdyż taka "jaśnie pańska" postawa jak Twoja nie jest tutaj wzorem dla innych forumowiczów i nigdy nie była.
    -1 punktów
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.