Skocz do zawartości

EAnna

Moderatorzy
  • Postów

    12 692
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    53

Ostatnia wygrana EAnna w dniu 6 Listopada

Użytkownicy przyznają EAnna punkty reputacji!

1 obserwujący

O EAnna

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Miejscowość
    Tychy
  • Zainteresowania
    Domowe jedzenie, ziołolecznictwo, ogród, stare techniki rękodzielnicze, pola wysokiej częstotliwości - zgrzewanie przemysłowe, ekonomika przemysłu, naukowe trendy, geopolityka

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia EAnna

  1. Również mam wolierę, ale mała, na cztery kury. Do tego wybieg kryty siatką ze wzgledu na jastrzębie w okolicy oraz kuny. Świetna rzecz, codziennie cztery jajka, raz w tygodniu trzy. Regularne czyszczenie wybiegu, kurnika oraz gniazda skutecznie eliminuje zapachy. O kogucie należy zapomnieć , kurki chwalą się zniesionym jajkiem jednak nie wszystkie i nie zawsze. jest to głośne kokanie, które uciszam szybko podstawieniem smakołyku Dodam, że stosuję chów pastwiskowy, czyli codziennie przesuwam wolierę i wybieg na świeżą trawę. Przy dobrej pogodzie wypuszczam kurki wolno na kompost, który przy okazji wygrzebywania pędraków i dżdżownic solidnie przegrzebują.
  2. Arku, spóźnione, ale nie mniej serdeczne życzenia długiego życia w zdrowiu, satysfakcji, w otoczeniu kochajacych osób.
  3. Peklosól to mieszanka azotynu sodu z solą. Saletra jest azotanem. Wg mnie nie jest "mniej zdrowa" o ile się jej nie przedawkuje. Aby saletra spełniła w mięsie swoją rolę musi przejść przemianę do azotynu. To wymaga dłuższego czasu. Proces ten przebiega w obecności pewnych bakterii (denitryfikacyjnych) i stąd dawniej pielegnowano i wielokrotnie używano solanek na bazie soli i saletry w procesie peklowania.
  4. To jest prawdopodobnie rezultat fałszywie pojmowanej ekologii i ewidentny brak wiedzy. "Wcinanie" przez okrągły rok sałaty wyrosłej na solankach jest zdrowe, natomiast dodatek azotynu do mięsa jest zabójcze .
  5. Soli z dodatkiem saletry. Jeżeli samej soli, to w ogromnych ilościach, wymagających potem moczenia mięsa w celu odsolania. Nie jestem w stanie ocenić stopnia zepsucia Twojego mięsa. Gdyby było moje, podjęłabym próbę (wyłącznie na własną odpowiedzialność) odkażenia powierzchniowego (np. nadmanganianem potasu), ponownego wypłukania w solance, osuszeniu i szybkiej obróbki termicznej kawałków gulaszowych. Dłuższa obróbka termiczna nie dajaca negatywnych odczuć zapachowych może pozwoli uratować mięso do zastosowań kulinarnych kuchennych. Jak czytam o marnotrawstwie takiej ilości mięsa to wszystko się we mnie burzy 😖
  6. EAnna

    Zapal świecę

    Z przykrością informuję, że nie ma już wśrod nas kol. @miro, długoletniego - od 2005 roku - aktywnego przez wiele lat forowicza. Zmarł 28 lipca b.r.,przeżywszy zaledwie 56 lat. Wyrazy współczucia dla rodziny 🕯🕯🕯
  7. EAnna

    Zapal świecę

    🕯🕯🕯 Wyrazy współczucia dla rodzin.
  8. EAnna

    Wyroby Woytasa

    Moja sugestia: Wystarczy podpiekanie do 68 w środku Aby zapobiec przesuszeniu jelita w procesie podpiekania należy (już po złapaniu koloru) podnieść wilgotność w wędzarni. Na tym etapie wkładam miskę z wodą, co dodatkowo skróci czas podpiekania poprzez podniesienie przewodności cieplnej i zapobiegnie przesuszeniu jelita.
  9. Wg mnie jest to mięsień dwugłowy Z okrywą tłuszczową jest najsmaczniejszym mięśniem szynki.
  10. EAnna

    Co oglądacie w TV..

    Myślę, że nie lubisz graffiti (Chyba, że to są faktycznie bazgroły.) Również nie lubisz kibiców - tych zorganizowanych - bo nazywasz ich kibolami. Nie lubią ich też TVN-y i inne stacje gównego nurtu. Kibice będą sobie skakać do gardła w imieniu własnych klubów; jednak zjednoczą się wokół reprezentacji Polski. I za to ich cenię. Również za pasję. Wg mnie to oni "mają jaja" To obecnie jedyny aktywny ruch patriotyczny. Wracając do graffiti, w moim mieście pracuje jakiś utalentowany artysta (sądząc po stylu), maluje przejścia podziemne pod drogą expresową, murki oporowe, stare wymiennikiwnie ciepła, ślepe ściany starych domów, opuszczone mury itp. Widać, że miasto żyje.
  11. To nie jest rozwiazanie a proteza, która pomoże utrzymać jeden parametr, czyli ew. stabilizacje temperatury.. Czy produkty spalania Twojego brykietu (a jest ich zapewne wiele rodzajów) mają certyfikat na aktywny kontakt z żywnością? Położyłabym nacisk na to, co taki dym może emitować z zakresu trucizn.
  12. Dorotko, zdrowia, nieustajacej energii i inicjatywy, samych sukcesów
  13. A co robisz z okrawkami?
  14. Odniosłaś się do wpisu sprzed 18 lat Niezłe wykopalisko
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.