Skocz do zawartości

slawekr

Użytkownicy
  • Postów

    45
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Aleksandrów Łódzki

Ostatnie wizyty

938 wyświetleń profilu

Osiągnięcia slawekr

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. Podwórko jest na Rudzie Bugaj
  2. Oto moje dzisiejsze podwórkowe grzybobranie
  3. Jak to mówią "co nagle to po diable"😉 No i żeby ktoś nie zrozumiał nieopatrznie te wędliny nie mają 15 lat😘
  4. Cześć wszystkim Dzisiaj chciałbym pokazać i poddać Waszej ocenie moje wczorajsze wyroby, szynkowa wołowa robiłem pierwszy raz i chociaż wygląda dobrze to moim zdaniem jest trochę twardawa, parzona była do 69 st temperatura parzenia 80 do 85 st przepis z PW21 (na zdjęciu po prawej) Wędzona pierś z indyka (zdjęcie po lewej) robiłem już wielokrotnie i jak zawsze wychodzi bardzo smaczna. Oraz moja wariacja ponieważ kupiłem niezbyt duży kawałek schabu z tłuszczem a po obróbce niewiele by z niego zostało więc postanowiłem uwędzić go w całości moim zdaniem również wyszedł całkiem smaczny
  5. A podasz przepis?
  6. Nie znam się ale dzisiaj będąc przejazdem robiłem zakupy w Kauflandzie w Konstantynowie łódzkim i takie oto coś znalazłem A Konstantynów to nie jest zbyt duża metropolia więc chyba już są w masowej sprzedaży a na pewno można kupić tylko trzeba poszukać
  7. Rzeczywiście wartości inne ale przepis w książce na trzy chałki ja piekłem dwie dlatego przeliczyłem przepis wg wzoru ze strony 444 tej książki, a wydanie z 2018 roku to które Pokazałaś na zdjęciu
  8. Zapewne z kruszonką lepsza ale to moja pierwsza chałka dlatego trzymałem się ściśle przepisu a tam jak Wiesz niema kruszonki. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas. A degustatorzy nie narzekają.
  9. Dokładnie tak, 5 kawałków z których uformowałem podłużne wałki tak jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=WZosBp3s0QU
  10. W moim przypadku była to mąka 00 Basia, gdzieś wyczytałem że to jest mąka wysokoglutenowa bo o takiej jest mowa.
  11. Jak wcześniej wspomniałem przepis z w/w książki * 462g mąki pszennej chlebowej * 228g mąki wysokoglutenowej * 55g cukru * 2 żółtka * 2 jajka * 52g oleju roślinnego * 221g wody * 13g soli * 21g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do mąki dodać resztę składników i drożdże, wyrobić ciasto. Dużą miskę natłuścić i umieścić w niej kulę ciasta i przykryć. Po godzinie odgazować. Miskę szczelnie przykryć np folią spożywczą i po wyrośnięciu przystąpić do formowania. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 kawałków około 110g i pozostawić 15 minut pod ściereczką aby ciasto odpoczęło. Uformować równej długości wałki - ok 35cm i zapleść chałkę. Ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką Po 1,5-2 godzinach chałka wyrośnie i można przystąpić do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 190stC i piec 30 minut bez pary.
  12. Witam wszystkich Ostatnio zapoznałem się ze świetną książką "Chleb" Jeffreya Hamelmana i podjąłem próby upieczenia kilku chlebów ze skutkiem powiedziałbym dostatecznym, niestety największe problemy sprawiają mi chleby razowe (są bardzo płaskie), natomiast dzisiaj chciałbym przedstawić swoją pierwszą upieczoną chałkę. zapleciana po garowaniu upieczone i w przekroju
  13. Ja używam takiej przystawki do starszego zelmera lub obecnego zelmotora https://allegro.pl/oferta/wyciskarka-pomidorow-do-maszynki-zelmer-zelmotor-12070533047 wadą jest tylko dość szybkie zapychanie się sitka ale daje radę co roku przerabiam tym 20 do 30 kg pomidorów
  14. Przepraszam ale po przeczytaniu artykułu o flakach warszawskich od razu skojarzyłem fakty, prawdopodobnie trafiłeś na takie flaki jak te opisane w artykule http://gwara-warszawska.waw.pl/specjaly/flaki/
  15. Bo zupa to zupa, grochówka czy grochowa to zawsze zupa, tylko trochę inne wykonanie. Zawsze jest tak że jeden lubi ogórki drugi ogrodnika córki. Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.