Skocz do zawartości

Emil

Użytkownicy
  • Postów

    356
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Nasielsk

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia Emil

Wschodząca gwiazda

Wschodząca gwiazda (9/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Emil

    Dowcipy

    Nie bardzo to może pasuje w dziale "humor" , ale nie byłem pewny gdzie to umieścić..... Autentyk : http://images64.fotosik.pl/9/a100d7afb168d228med.jpg
  2. Jak starannie przeprowadzisz proces osuszania w wędzarni , to i bez ociekania może się obejść Będzie to 100kroć bezpieczniejsze rozwiązanie niż osadzanie w takich warunkach jak piszesz
  3. Oj coś mi się zdaje, że czas naostrzyć nożyk i siatki :wink: jeśli połowa mięska była zmielona na 8-mce, powinna być lepiej widoczna struktura.
  4. Tutaj jest dylemat dla mnie również bo takich określeń nie było. Teraz Polskie Normy klasyfikacji mięsa są nie przestrzegane, każdy określa jak chce i stąd mamy pewne nieścisłości. Np. kupiłem mięso drobne wieprzowe kl II o zawartości 40% tłuszczu jak to zapiszę logicznie było by 40/60 bo wymieniam jako wiodący wskaźnik tłuszcz reszta mięso. To samo odwrotnie kupiłem wp kl II o zawartości 60% mięsa logicznie myśląc zapiszę 60/40 Myślę że gdy wymieniam tłuszcz na pierwszym miejscu to zapiszę 70/30 i to jest mylące. Wniosek-określajmy to bez określania np Wp. kl I 90/10 , Wp kl II 80/20, 60/40, 50/50. Znaczy pierwsze mięso drugie tłuszcz. Po przekroczeniu 50% nie wiem czy to będzie logiczne 40/60 ,30/70 20/80 gdzie dalej pierwszą wartością jest mięso drugą tłuszcz. Dziadku, bez względu na to jaki jest większościowy udział % czy mięsa czy tłuszczu , zawsze pierwszy podaje się udział % mięsa - taka jest zasada stosowana na całym świecie. Miałem gdzieś link odwołujący do stosownych materiałów w tym zakresie - jak znajdę to postaram się wrzucić.
  5. Emil

    Dowcipy

    http://images50.fotosik.pl/1887/ba4a1397eec774eemed.jpg :devil:
  6. Opowiadający to EX kierownik ekspedycji zwolniony dyscyplinarnie za potężne manko po remanencie.... Szkoda mi tych ludzi którzy pójdą na bruk - to był największy pracodawca w okolicy. Piszę świadomie BYŁ , bo pewne zjawiska będą tu nieodwracalne. Nie mają tyle kasy ile miał Animex aby reaktywować Constar. Reaktywacja kosztowała ponad 20 mln $
  7. Emil

    Giełda cen mięsa

    Nie bardzo. Klasa S (60% i więcej chudego mięsa) może być osobno wprowadzona w państwie tylko w zakresie swoich ubojów. Mięso importowane i eksportowane do krajów członkowskich musi być klasyfikowane wg norm UE. Dotyczy to tylko wieprzowiny. Wołowina i baranina mają S-ki bez względu na pochodzenie mięsa. U nas import mięsa wieprzowego wynosi grubo ponad 50%. Były i bywają momenty, że sięga 80%. Nie znam ubojni w niemczech, belgii czy holandii, ktora nie mialaby w klasyfikacji klasy S. Inna sprawa, że w praktyce 90% półtusz z tych klas pozostaje w zakładzie do rozbioru na elementy. Sprzedaz półtusz od klasy E.
  8. Te artykuły są spoznione przynajmniej o 5 lat . Dzis wieksze ubojnie nawet zywiec importuja z zachodu, a ceny w kraju ustalane na podstawie niemieckiego ZMP....
  9. W usa mają bardzo popularne tam snacki z suszonej wolowiny tzw. Jerky. Spotkac mozna prawie przy kazdej stacji benzynowej. Mocno wysuszone płatki o grubosci ok 2 mm, w smaku pycha:) bardzo aromatyczne.
  10. Artur , to co robisz to już ekstraliga :clap: szczególnie za te kabanosy należą się słowa uznania stary. Te ze zdjęcia po podsuszeniu są jak wzorcowe
  11. Dlatego nie siekam, a mielę na siatce 4mm - to robi różnicę
  12. Tak jest ewentualnie w niedzielę do kościoła, w słoneczną pogodę
  13. Maxell, myślę, że jak go zachowasz w oryginalnym stanie to już będzie tylko zyskiwał na wartości
  14. Niestety, tutaj sie mylisz. Mam BMW 525i z 1988 r. Silnik M20B25. Przejechane 197.000 (praktycznie od nowości u mnie). Poza podstawowymi wymianami płynów i wkładów oraz pr wycieraczek, wymieniłem tylko amortyzatory i chłodnicę (juz niestety przeciekała). Czeka mnie jeszcze wymiana 2 uszczelek, gdyż czas robi swoje. I to wszystko. Kopa ma jak F-16 . Spalanie: 8-9 l/100 km przy prędkości 140-150 km/h. Stan blach taki, że jak gdziekolwiek podjadę, to panowie (szczególnie ci młodsi) obsiadają bawarkę jak muchy i cmokają. Zresztą sporo osób miało okazję ją oglądać, gdyż byłe nią na kilku zlotach. Nie pisze tego by się chwalić (choć jest moim oczkiem w głowie), ale by zbić Twoją opinię o tych wozach. Ja to myślę, że quartz miał na myśli obecnie produkowane egzemplarze Bo IMHO BMW skończyło się w kwestii niskiej awaryjności z serii 5 czy 3 na modelach E39 , E46
  15. Zależy jaki finalny produkt chcemy uzyskać Ja miałem na myśli prawdziwego klasycznego hamburgera na bazie wołowiny , bez zbędnych dodatków. Pulek, Spróbuj zrobić tak jak napisałem. Gwarantuję, że nic się nie rozpadnie. Dodatek jajka czy bułki tartej moim zdaniem czyni profanację z prawdziwego hamburgera.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.