Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

MariuszB

Użytkownicy
  • Postów

    7 223
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    7

Ostatnia wygrana MariuszB w dniu 25 Listopada

Użytkownicy przyznają MariuszB punkty reputacji!

1 obserwujący

O MariuszB

  • Urodziny 29.05.1964

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Zachodniopomorskie Zdroje
  • Zainteresowania
    Wiele, naprawdę wiele :-))

Ostatnie wizyty

5 521 wyświetleń profilu

Osiągnięcia MariuszB

  1. Czy to ten przepis? Śledzie po kaszubsku - składniki: - 1/2 kg filetów śledziowych (matjasy) - 2 łyżki cukru - 1/4 szklanki oleju - 4 łyżki octu - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 30 dkg cebuli - 3 ziarenka ziela ang. - 3 liście laurowe - ziarenka gorczycy Śledzie po kaszubsku - sposób przygotowania: Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, zielę ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zmarynują i przejdą smakiem przypraw.
  2. Zaraz zacznie się dzielenia włosa na cztery 😒
  3. Czyli mowa o zdarzeniu w czasie przeszłym..... Napisałbym... nie zaleca się ponownego peklowania.
  4. Nie wiem jak inni lecz ja daję 18/kg, jak gruba to 20g/kg
  5. Będzie palce lizać👍 Ja na takim wędzonym smalcu smażę kotlety mielone i schabowe..... kto spróbował ten nie żałował 😁
  6. Strach pomyśleć czym to może się zakończyć dla wyrobów 😉 😁
  7. Cóż, kto ma szkołę ten ma lżej 😉😁
  8. Nic dodać, nic ująć 👍 lecz nie zapominajmy że większość z nas na forum to dinozaury na wymarciu 😁 pokolenia zwane Z, lub milenialsi to właśnie takie pokolenia które chcą dużo, nie dając nic w zamian, oczywiście są wyjątki ale to jednostkowe sztuki 🙂
  9. MariuszB

    Wariacje bila72

    Naprawdę oglądacie takie filmiki? Nie neguję ponieważ zapewne kilku z nich robi w miarę dobrze, ale reszta to chęć zaistnienia w necie i zdobycie lajków :-(
  10. MariuszB

    Znalezione w sieci

    Pamiętamy, pamiętamy 🙂 a jak smakowała kawa wystana w długich kolejkach 😉
  11. MariuszB

    Znalezione w sieci

    Święte słowa 👍 a pamiętasz ten wymieszany zapach w tych skupach? 😁
  12. Świeże mięso, nie doczyszczone jelita, praca na szybko, praca po kilku głębszych, częściowy brak nadzoru nad produkcją, osadzaniem i wędzeniem, ogólnie trzeba było przerobić kabana o wadze niejednokrotnie zbliżonej do 180/200kg więc roboty było co niemiara, dawniej jeszcze wytapiano smalec który szedł w weki, to samo z pasztetową, kaszanką czy też galaretą i żeberkami, a czasu było mało.... i zapewne to jest ta tajemnica, kto kiedyś ważył przyprawy czy też sól? rzeźnik miał swoją miarkę i nią odmierzał przyprawy ze słoików, tak kiedyś "produkowano" wyroby i ich smak był niepowtarzalny (nawet u tego samego rzeźnika) 🙂 Swój opis opieram na podstawie własnych obserwacji z lat młodzieńczych, gdy każdy hodował świnki, drób i inne zwierzątka przeznaczone do konsumpcji.
  13. Super i zarazem sukces, gratuluję 😉😁
  14. Również jestem zdania że powinniśmy iść do przodu, a nie cofać się, i fajnie że branżówki idą w parze z nowoczesnymi procesami technologicznymi lecz naprawdę wielu z forumowiczów nie wie o czym piszecie, a co gorsza zapewne zaczynają się już w tym wszystkim gubić..... stąd mój wpis. Los masarni o których piszesz przesądziła po części ekonomia i wolny rynek, piszę to na podstawie własnych obserwacji ponieważ w mojej mieścinie funkcjonuje jeszcze GS, lecz PSS padł definitywnie 3 lata temu, wykończyły ją podatki i wzrost cen za prąd i gaz, lecz produkcja wędlin w tych obu instytucjach zakończyła się rok po wejściu demokracji, więc to raczej ekonomia, konkurencja i prywatne masarnie niż stare normy branżowe przypieczętowały los, jako ciekawostkę dodam że owe ubojnie, masarnie i sklepy przejęły osoby postawione dość wysoko w strukturach obu tych instytucji, i tu należy przyjąć że powodami likwidacji i przejęcie przez prywatne podmioty jest kombinatorstwo i znajomości niż przepisy, podatki i ceny nośników energii. Następna ciekawostka to że nadal działa prywatna masarnia która nadal produkuje wędliny według starych norm typu słynna 16 i ich wyroby rozchodzą się dosłownie w przeciągu kilku godzin, wszyscy chwalą że jedząc je przypominają im się stare czasy, problem w tym że właściciel ma swoje lata i nie zwiększa produkcji, twierdzi że lepiej małą łyżeczką iż chochlą czerpać zyski, a jego rodzinie wystarczy to co zarabiają, w dzisiejszych czasach taka skromność to zaleta lub głupota, jego wybór a mi nic do tego.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.