Skocz do zawartości

Misiekk85

Użytkownicy
  • Postów

    387
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Łęczna

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia Misiekk85

Wschodząca gwiazda

Wschodząca gwiazda (9/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Czy przy takiej ilości peklosoli spełni ona swoje "zadanie" ? Tak oczywiscie. Zawsze wędzonki sa różowe, mięso soczyste. Próbowałem rożnych kombinacji ale takie proporcje sa dla mnie odpowiednie. I tak najważniejsza jest sól w peklowaniu. Peklosol ma mi tylko dac azotyny Nastrzyk wykonuje w pierwszym dniu ta solankę ilości 150 ml na kilogram.
  2. Ja robie 1 litr wody 60 G soli, 10 G peklosoli na 1 kg mięsa. Peklowania 6 dniowe. Temperatura peklowania nie wyższa niż 6 stopni.
  3. Ja stosuje peklowanie wg Szczepana już od 4 lat. Możliwe ze mi się oberwie od niektórych, ale czasami jak wiem, że nie mogę wędzić np po 6 dniach, a mogę po np 10 to zmniejszam stężenie solanki. Jeżeli robisz metodą szczepana 6 dniowe peklowanie 7% solanką to jeden dzień za długo i wg mojej rodziny jest troszkę za słone. Wszystko zależy od upodobań smakowych. Co do peklowania mokrego sposobem Dziaka - robię to obowiązkowo przy wyrobach z szynkowaru - rewelacja.
  4. Dawno już wpisu nie zrobiłem... trzeba się przypomnieć o istnieniu. Dzisiaj kabanosy - przepis z 16-tki. http://zapodaj.net/images/78119a7683813.jpg Smacznego.
  5. Z żoną interesujemy się drobiem hodowlanym... W naszym kurniku hodujemy zielononóżki kuropatwiane oraz maransy. Kurki znoszą piękne jajeczka... ale ostatnimi czasy bardzo zaciekawiła mnie pewna rasa kur a mianowicie Ayam Cemani. Kurki piękne czarne, czarny grzebień, skóra, mięso, krew Problem w tym, że znalezłem jednego hodowcę tego gatunku w Polsce, a bardzo chciałbym zrobić wojlera dla stadka 4+1. Może ktoś spotkał się z tą rasą i może mi pomóc dojść do odchowanych piskląt ewentualnie do jaj lęgowych. Kurki te wyglądają następująco: http://1.bp.blogspot.com/-7aCiH1N7LyQ/TaqES25hUUI/AAAAAAAAAEQ/Nq7sn9ZUwnU/s1600/ayam-cemani.jpg
  6. Misiekk85

    Miro i jego sprzęt :)

    Miro podlacz silnik, po prostu masz zbyt male obroty widocznie za malo sie najadles przed mieszaniem ja po zwiekszeniu obrotow mam wszystko prawidlowo Dodano: 17 listopad 2013 - 13:29 Przy ręcznym mieszaniu tą mieszałką jest cięzko prawidłowo wyrobić farsz, posiadam mieszałke 22kg i dopiero zrobienie obrotow w granicy 120/min powoduje u mnie wymieszanie i prawidłowe wyrobienie... wiem wiem, zaraz mnie skarci arek że mam zbyt duże obroty... ale metodami prób i błędów doszedłem do wniosku, że takie rozwiązanie co do obrotów jest bardzo prawidłowe... w nawiązaniu do aukcji technologiss łopatki są zrobione po macoszemu i aby miały prawidłowe działanie, trzeba je delikatnie podgiąć i wyoblić krawędzie, bo działają jak kuter
  7. 50-60 ml wody na taką kiełbaskę to wydaje mi się max
  8. moja mieszarka ma obroty 100/min - farsz się nie napowietrza, a jest bardzo fajnie mięsko wymieszane.
  9. Nawierć drzwiczkach około 10 otworów o średnicy 12mm, problem powinien zniknąć. to było kiedyś przerabiane na forum.
  10. Koleg pokaż zdjęcie tej wędzarni ?? Czy aby zapewniłeś odpowiedni dopływ powietrza do paleniska??? bo mi się wydaje, że udało się tobie wykonać typowy przykład pirolizy.
  11. Przeszperałem internet za takim zasilaczem i nie wiem albo jestem ślepy albo go nigdzie nie widzę... Jak dokładnie rozwiązałeś krańcówkę w tej wersji pro?
  12. Hmmm a było ładnie niedobarwione szare oczko w środku ?? Takie są uroki jednodniowego peklowania... Jednodniowe peklowanie to jest solanka 10% , dwa nastrzyki i sporo masowania jeżeli mnie pamięć nie myli....
  13. Ja mam w domu regulator obrotów do silnika 12V , mam pedał włączający, wyłacznik prawo lewo, mam silniczek do wycieraczek Tylko jedynie co mi zasilacza brakuje aby zrobić coś takiego
  14. Jakie masz parametry zasilacza? Chodzi o Amperowość?
  15. A ja i tak uważam, że jak ktoś początkuje to powinien zacząć od beczki to wówczas albo palić pod beczką, albo obok i metodą prób i błędów(bardziej udanych prób) dojść do optymalnego wykorzystania wędzarni w swoim przypadku i wówczas dopiero po swoich przemyśleniach zbudować konkretną wędzarnię.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.