Noxiss Ja i pewnie większość z tego forum traktuje wyrób wędlin domowych jako hobby, dodatkowe zajęcie bo chcę posmakować czegoś dobrego i zdrowego i fachowcy doradzają, podpowiadają jak to osiągnąć. Zdaję sobie sprawę, że zakup mięsa na tym etapie na którym jestem, to pewnego rodzaju loteria ale jak masz zaprzyjaźnionego sprzedawcę tak jak pisał Pis, można w miarę spać spokojnie. Nie traktuję tego zarobkowo bo jak pisałeś nie da się na tym zarobić, robię tylko dla siebie i moich najbliższych a jak mam wolne moce przerobowe - dla dalszej rodziny i ewentualnie znajomych. Jednak zanim coś dla nich zrobię mówię ile będzie kosztował wsad i tyle tyle od nich chcę zwrotu - nie robię tego specjalnie dla nich tylko przy okazji swoich więc robocizna i materiały dodatkowe to niewiele najważniejsze dla mnie jest ich zadowolenie i zdrowie (bezcenne) - i tak zazwyczaj dostaję więcej niż chcę, w tej chwili na pewno wszyscy są świadomi ( nawet szaraki) czym nas karmią w sklepach i marketach. Mój największy zysk z mojego hobby to smaczne i zdrowe wyroby. Może jak stracę pracę zajmę się tym zarobkowo ale wtedy to inna inszość (choć tak nie powinno być cóż na władzę nie poradzę) i wiedza z tego forum na pewno nie pomoże mi w osiągnięciu dużych zysków.