BonAir Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Września 2007 W pobliskim markecie dział mięsny obsługują masarze, podobnie jak to ma miejsce w niektórych marketach Makro. Zapytałem czy mozna u nich kupić półtusze, otrzymałem odpowiedź że tak, ale w postaci, jak to określił, "rąbanki". Wspominał coś o "wzdłużnym cięciu półtuszy". Poproszę o pomoc w rozszyfrowaniu tego "trudnego terminu" :-) PS. Jutro ta "rąbanka" ma być produktem "z gazetki" marketu. Ciekaw jestem ceny. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Września 2007 Obrazowo, można powiedzieć, że rąbanka to półtusza podzielona na kawałki, gdzie znajdziesz kawałek nóżki, głowy, moze być kawałek(gruby pasek) półtuszy cięty pomiędzy żebrami wraz ze schabem itd. Wspominał coś o "wzdłużnym cięciu półtuszy". Nie wyobrażam sobie tego słowa. .... a może zrobisz zdjęcia z "wzdłużnego cięcia" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirass Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Września 2007 Za moich młodzieńczych czasów rąbankę, sprzedawał rzeźnik Boczek jak się nawalił. Rąbał półtuszki jak poleciało. Całe miasto chodziło zadowolone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Września 2007 Za moich młodzieńczych czasów rąbankę, sprzedawał rzeźnik Boczek jak się nawalił. Rąbał półtuszki jak poleciało. Całe miasto chodziło zadowolone. To zależy jaki się komu kawałek trafił :grin: Oczywiście cena rąbanki musiała być stała dla każdego kawałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Września 2007 Za moich młodzieńczych czasów rąbankę, sprzedawał rzeźnik Boczek jak się nawalił. Rąbał półtuszki jak poleciało. Całe miasto chodziło zadowolone.To albo Boczek miał mocną głowę albo to malutkie miasto. Z każdym pić? W moich stronach rąbanka to półtusza byle jak podzielona, rozebrana. PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Września 2007 Witam Ja pamiętam jeszcze czasy tzw PGR gdzie w ubojniach były bite z różnych przyczyn takie sztuki co np nie miały odpowiedniej wagi do sprzedaży , z powodu np złamanej nogi . Takie sztuki były sprzedawane do pracowników w formie rąbanki czyli mięso było cięte nie zwracając uwagi na fachowy rozbiór półtuszy. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Września 2007 a jak kupiles taka poltusze to miales 35 kg miecha na gulasz :grin: :grin: :tongue: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Września 2007 rabanka to nic innego jak mieso z poltuszy porabane na elementy i w jednej cenie gospodarz sprzedaje je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 18 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Września 2007 Byłem w sklepie, zobaczyłem i już się wyjaśniło, czym w markecie jest owa "rąbanka" z gazetki.To plastry (gr. ok. 5cm) środkowej części półtuszy. W skład takiego plastra wchodzi schab z kością, boczek, żeberka, słonina, skóra. Taki przekrój poprzeczny przez półtuszę. Plastry bynajmniej nie były rąbane, bo miejsce przecięcia wygląda bardzo ładnie.Cena 1 kilograma za rąbankę, to 7,49zł. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Września 2007 I to jest typowa rąbanka ,pamiętam ją z dawnych lat jak na rynku rąbano zawsze w poprzek półtuszy ,jak chciało się 1-2 kg pasek był wąski jak 5-7 kg to był połeć dość szeroki. Sklep wraca do przeszłości ale nie każdemu pasuje taki zakup . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Września 2007 Wycinek z "gazetki": Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Września 2007 Już wiem, jak wygląda "wzdłużne cięcie." Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Września 2007 wzdłuż żeber :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.