qbson3 Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 26 Lipca 2011 jakub2001, mógłbyś napisać coś więcej o tym serze? Wygląda bardzo ciekawie :thumbsup: Długo dojrzewał? Najlepiej podaj cały przepis :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-168132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 26 Lipca 2011 A tak w przekroju Tak miałem też, wolne przestrzenie, zjełczały tłuszcz, no chyba, że te żółte przebarwienia to nie to, o czym myślę. Ale i tak nie jest źle. Ja na razie z kindziuków jestem wyleczony. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-168142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 26 Lipca 2011 Takie wolne przestrzenie i rozpadanie "wyprodukowałem " ostatnio w siekanej dojrzewającej mimo ściskania w prasce .... ..... przedobrzyłem z surowcem bo to bardzo chudy karczek był ...... wcześniej jak robiłem na szynce i łopatce nie miałem takich wpadek ..... PSJak się nie przewrócisz to się nie nauczysz .... a ludzie są z natury empirystami ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-168143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 26 Lipca 2011 Tak to zółte to tłuszcz tylko, że nie wyczuwa się zjełczałego smaku. Nie wiem dlaczego ma taki kolorek. Wszyscy się zajadali chociaż mięso jest bardzo twarde :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-168144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 26 Lipca 2011 A tak w przekrojuA nie za mało rozdrobniony ten wsad? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-168198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 29 Lipca 2011 A nie za mało rozdrobniony ten wsad?Może deńko :lol: Ale ten smak :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-168476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 28 Listopada 2011 kindziuk suwalski po 13 miesiącach w lodówce Troszkę słonawy, ale zapach i smak. Sama esencja. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-187816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 28 Listopada 2011 kindziuk suwalski po 13 miesiącach w lodówce Troszkę słonawy, ale zapach i smak. Sama esencja. :clap: Robercie bardzo ładna stara, dojrzała wędlinka Ja mam jeszcze tą https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=108202#108202 ponad 24 miesiące :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-187822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 28 Listopada 2011 kindziuk suwalski po 13 miesiącach w lodówceponad 24 miesiące Widzę, że kindziuk jak wino. Ale ja i tak o tym wyrobie mam niskie mniemanie. To nie jest to, co lubię. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-187823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 28 Listopada 2011 To nie jest to, co lubię.Rzecz gustu. Moim dzieciaczkom smakuje i z tego jestem happy :grin: Mały Maciek mówi tata daj cińdziuka albo boćku. Ja mam jeszcze tą http://wedlinydomowe.pl/f...p=108202#108202 ponad 24 miesiące Gratulacje za wytrwałość! Chyba Twojego nie dogonię :grin: Ale robię następne i do przechowalni teraz w pęcherzach. Te stare od czasu do czasu tylko podwędzam, aby aromat był intensywniejszy. Ciekawe jak długo można to trzymać. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-187826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlus Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 2 Lutego 2012 witam czy ktoś może wędził kindziuka przy pomocy wędzarni gazowej?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-200564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 4 Lutego 2012 Kolejny mój kindziuk, tym razem w pęcherzu. Młody ma niecałe 3 miesiące. Zupełnie inaczej smakuje niż ten wcześniejszy. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-200796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 4 Lutego 2012 No, no, takim toporkiem, całkiem cieniutko pokrojony :clap: jak na 3 m-ce to ładnie wygląda. :thumbsup: Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-200885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konar55 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 5 Czerwca 2012 A powiedzcie mi drodzy koledzy, czy można popełnić w osłonce białkowej.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-221429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 7 Czerwca 2012 czy można popełnić w osłonce białkowej.? można. Czy będzie to kindziuk? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-221854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konar55 Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 8 Czerwca 2012 Starałem się aby był to kindziuk:). I myślę że może się uda. :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-221887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 8 Czerwca 2012 Starałem się aby był to kindziuk:). I myślę że może się uda.Koledze Bagno chodziło o to, że kindziuk zrobiony w innej osłonce jak naturalnej (pęcherz lub żołądek) to nie jest to. Dlaczego? Dlatego że naturalne osłonki zawierają enzymy i mikroflorę, która daje kindziukowi specyficzny aromat i smak. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-221893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konar55 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Hm, niestety nie wiedziałem. Może następny będzie w naturalnej. Póki co oczekuje na ten. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-222146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MakaPaka Opublikowano 11 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 11 Czerwca 2012 A powiedzcie mi drodzy koledzy, czy można popełnić w osłonce białkowej.? Wtedy to chyba nie będzie kindziuk. Cytuj Najlepsze forum muzyczne w Polsce:www.n-stars.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-222171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konar55 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Panowie, no i stało się pomimo iż jest w osłonce białkowej zadymiłem go. I tu kilka pytań czy pomiędzy wędzeniami może leżakować w lodówce i czy może tam też "dochodzić" do pełni formy po procesie wędzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-223281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 18 Czerwca 2012 :grin: to zależy od typu lodówki ale mogą być problemy (z wilgotnością i przewiewem) a tak ogólnie to złe miejsce na takie wyroby. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-223287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 A może zamiast osłonki białkowej lepiej będzie użyć osłonki szytej fibrusowej ? U kolegi Miro można kupić taką na 3 kg. Czy ktoś może robił kindziuka w takiej osłonce ?I mam jeszcze pytanie odnośnie prażenia soli. Chcę użyć peklosoli zamiast soli i saletry. Czy w takim przypadku też należy ją uprażyć ? I po co w ogóle praży się sól, bo widzę to w niektórych przepisach ? Mam peklosól otoczkowaną, nie jest skawalona.PozdrawiamCiechowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-231788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 użyć osłonki szytej fibrusowej ?jest ok. Chcę użyć peklosoli zamiast soli i saletry. Czy w takim przypadku też należy ją uprażyćnie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-231795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Czy ktoś może robił kindziuka w takiej osłonce ? Ja bym proponował żołądek a nie jakieś substytuty.Ewentualnie pęcherz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-231804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Tylko gdzie zdobyć taki pęcherz i jak go przygotować do napełnienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-231808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.