Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A tak w przekroju

Tak miałem też, wolne przestrzenie, zjełczały tłuszcz, no chyba, że te żółte przebarwienia to nie to, o czym myślę. Ale i tak nie jest źle. Ja na razie z kindziuków jestem wyleczony. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-168142
Udostępnij na innych stronach

Takie wolne przestrzenie i rozpadanie "wyprodukowałem " ostatnio w siekanej dojrzewającej mimo ściskania w prasce .... :( ..... przedobrzyłem z surowcem bo to bardzo chudy karczek był ...... wcześniej jak robiłem na szynce i łopatce nie miałem takich wpadek .....

 

PS

Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz .... a ludzie są z natury empirystami ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-168143
Udostępnij na innych stronach

Tak to zółte to tłuszcz tylko, że nie wyczuwa się zjełczałego smaku. Nie wiem dlaczego ma taki kolorek. Wszyscy się zajadali chociaż mięso jest bardzo twarde :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-168144
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

kindziuk suwalski po 13 miesiącach w lodówce

Troszkę słonawy, ale zapach i smak. Sama esencja.

:clap:

Robercie bardzo ładna stara, dojrzała wędlinka

Ja mam jeszcze tą

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=108202#108202

ponad 24 miesiące

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-187822
Udostępnij na innych stronach

kindziuk suwalski po 13 miesiącach w lodówce

ponad 24 miesiące

Widzę, że kindziuk jak wino. Ale ja i tak o tym wyrobie mam niskie mniemanie. :cool: To nie jest to, co lubię. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-187823
Udostępnij na innych stronach

To nie jest to, co lubię.

Rzecz gustu.

 

Moim dzieciaczkom smakuje i z tego jestem happy :grin:

Mały Maciek mówi tata daj cińdziuka albo boćku.

 

Ja mam jeszcze tą

http://wedlinydomowe.pl/f...p=108202#108202

ponad 24 miesiące

Gratulacje za wytrwałość! Chyba Twojego nie dogonię :grin:

Ale robię następne i do przechowalni teraz w pęcherzach.

Te stare od czasu do czasu tylko podwędzam, aby aromat był intensywniejszy.

 

Ciekawe jak długo można to trzymać.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-187826
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

No, no, takim toporkiem, całkiem cieniutko pokrojony :clap:

 

jak na 3 m-ce to ładnie wygląda. :thumbsup:

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-200885
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

czy można popełnić w osłonce białkowej.?

można. Czy będzie to kindziuk?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-221854
Udostępnij na innych stronach

Starałem się aby był to kindziuk:). I myślę że może się uda.

Koledze Bagno chodziło o to, że kindziuk zrobiony w innej osłonce jak naturalnej (pęcherz lub żołądek) to nie jest to. Dlaczego?

Dlatego że naturalne osłonki zawierają enzymy i mikroflorę, która daje kindziukowi specyficzny aromat i smak.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-221893
Udostępnij na innych stronach

Panowie, no i stało się pomimo iż jest w osłonce białkowej zadymiłem go. I tu kilka pytań czy pomiędzy wędzeniami może leżakować w lodówce i czy może tam też "dochodzić" do pełni formy po procesie wędzenia?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-223281
Udostępnij na innych stronach

:grin: to zależy od typu lodówki ale mogą być problemy (z wilgotnością i przewiewem) a tak ogólnie to złe miejsce na takie wyroby. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-223287
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A może zamiast osłonki białkowej lepiej będzie użyć osłonki szytej fibrusowej ? U kolegi Miro można kupić taką na 3 kg. Czy ktoś może robił kindziuka w takiej osłonce ?

I mam jeszcze pytanie odnośnie prażenia soli. Chcę użyć peklosoli zamiast soli i saletry. Czy w takim przypadku też należy ją uprażyć ? I po co w ogóle praży się sól, bo widzę to w niektórych przepisach ? Mam peklosól otoczkowaną, nie jest skawalona.

Pozdrawiam

Ciechowy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-231788
Udostępnij na innych stronach

użyć osłonki szytej fibrusowej ?

jest ok

. Chcę użyć peklosoli zamiast soli i saletry. Czy w takim przypadku też należy ją uprażyć

nie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-231795
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś może robił kindziuka w takiej osłonce ?

Ja bym proponował żołądek a nie jakieś substytuty.Ewentualnie pęcherz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/17/#findComment-231804
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.