jarkof Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 22 Października 2009 Powietrza raczej nie ma, nie widać bynajmniej. Wisi jak bym to powiedział w kominie, wręcz przeciąg, temp 18 stopni. Podwędzam max 22 stopnie, no sorrki na minutkę skoczyło na 23. Tylko że miękki. Tomuś co byś doradził , w praskę czy dociągać sznurek, bo przy tej mozaice to będzie troszkę utrudnione. Ale po jakimś czasie będę musiał tak i tak zmienić wiązanie na żadsze. A z praską nie byłoby problemu. Kilka gwintów co jakiś czas i po sprawie. I byłby super do krojrnia, płaski ! Bo teraz to jest balon. Tylko czy nie zamknę mu zbyt wielkiej powierzchni do oddychania ? Tomuś piszesz że doschnie, ale myślę że nie zdąży, dlatego szukam alternatywy. Jak pisalem już czekają na efekty. Najważniejsze by nie spieprzyć. pozdro. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 22 Października 2009 jarkof, Tomuś piszesz że doschnie, ale myślę że nie zdąży, dlatego szukam alternatywy. Jak pisalem już czekają na efekty.Już wykonuj następny. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 22 Października 2009 Już wykonuj następny. :grin:No tak byłoby najlepiej. Ale raczej poczekam na pierwszy efekt. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 23 Października 2009 Witajcie Ja jestem zwolennikiem 4-ro stronnej praski (ale wędziłem w pęcherzu)Powietrza nie wykłuwałem - ściskanie załatwiało sprawę.Wędzenie i suszenie ściśniętego i stopniowo coraz bardziej dociskanego kindziuka w niczym nie pogorszyło czegokolwiek.W tym roku zrobię i w pęcherzu i żołądku.Jarkof -słuchaj Tomusia chyba popełnił najwięcej kindziuków z nas a i dzieło było przednie.pozdrawiam ) Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 23 Października 2009 Słucham wszystkich i nie wiem co robić dalej.Tylko tak myślę czy nie "porwałem się z motyką na księżyc"Ale jestem dobrej myśli, coś zawsze z tego wyjdzie.Skoro kupiony w sklepie mi posmakował, to na pewno będzie lepszy własny.I jak do tej pory dziennie wędzę przez jakiś czas delikatnie. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 23 Października 2009 słuchaj Tomusia :blush: :blush: :blush: Jarkof troszkę ryzyka musi być :wink: I pamiętaj ,żaden nie powtarza smaku. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 23 Października 2009 Tomuś ten Twój chyba prawie już 3 letni mi się kończy. Zostaw jakiegoś na następny zlot. Chętnie sie wymienię. Mojego będę robił tzn. zacznę robić w okolicy stycznia wcześniej nie będę miał czasu. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 24 Października 2009 Witajcie Konsumować kindziuka młodszego niz 6-mczny to w/g mnie trochę profanacja.Lepiej być cierpliwym :sad: Jarkof czy zrobisz kindziuka z jakimś odstępstwem trochę w prawo czy w lewo to nie jest aż tak b. istotne.Ważne jest by trzymać się podstawowych wytycznych.Według jednej ze szkół kindziuka można tylko suszyć. I pewnie też jest dobrze,ale z wędzeniem chyba lepiej )A to czy będziesz ściskał jednym bądź drugim ma znaczenie drugorzędne.Nie śpiesz się tylko z próbowaniem.(choć wiem jakie to trudne :tongue: ) Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 24 Października 2009 Ten pierwszy to raczej długo nie zachowa swojego kształtu.Pójdzie pod nóż raczej prędko.Dziś już od rana się wygrzewa w zimnym dymie. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 25 Października 2009 Po 9 dniach wędzenia. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 25 Października 2009 Związany lepiej niż szynka babuni :wink: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=576 Myślę ,że powinieneś dać mu /temu kińdziukowi :lol: / troszkę odpoczynku na dojrzewanie . Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 25 Października 2009 Super fotka.Tylko co masz na myśli z odpoczynkiem. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 25 Października 2009 To ,co piszą wszyscy ,że mięso dojrzewa i możesz zrobić większe przerwy w wędzeniu , nie musisz go wędzic codziennie.A ściskanie na tym etapie /chyba żołądek stwardniał ?/ już wiele nie pomoże Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 25 Października 2009 Sam nie wiem bo to po raz pierwszytylko że jest miękki Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 25 Października 2009 Wg mnie pozwól mu wyschnąć. To tak jak piwo musi dojrzeć. Mam salami, które ma ponad rok i wisi sobie w chłodni. Chyba w przyszłym tygodniu skosztuję kolejny kawałek. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-85432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 13 Listopada 2009 Witajcie )Tegorocznego kindziuka czas zacząćMam żołądek i pęcherz.Najgorzej to jest z czasem pozdrawiam :wink: Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-87750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 18 Listopada 2009 Cześć :wink: Jarkof- co tam słychać u Twojego kindziuka???pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-88583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 18 Listopada 2009 "Wodzu" jego kińdziuk chyba jeszczxe w "żłobku" :lol: Dojrzewa. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-88585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 18 Listopada 2009 "Wodzu" jego kińdziuk chyba jeszczxe w "żłobku" :lol: Dojrzewa.he,he znaczy się kwili :grin: Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-88587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 18 Listopada 2009 Cześć :wink: Jarkof- co tam słychać u Twojego kindziuka??? pozdrawiamJak pisał Tomuś dojrzewa sobie. W sobotę znów go okopcę i zważę, ile go już straciłem się dowiem. Tylko wciąż jest miękki. Chyba na to trzeba jeszcze poczekać aby był jak kamień. Jeżeli doczeka takich czasów. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-88607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 18 Listopada 2009 Dzięki za szybką odpowiedź Kindziuk jest miękki bo nie chce żebyś go szybko zjadł )Spoko, spoko stwardnieje pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-88709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 19 Listopada 2009 ile go już straciłem Jarkow nic nie straciłeś ,pozbyłeś sie zbędnego balastu. :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-88730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 19 Listopada 2009 Dzięki za szybką odpowiedź Kindziuk jest miękki bo nie chce żebyś go szybko zjadł ) Spoko, spoko stwardnieje pozdrawiamO tym nie pomyślalem. Będę musiał podsłuchać o czym tam gadają, jak sobie wiszą ze schbikiem i słoninką. Może się czegoś dowiem. Tomuś i taka interpretacja też jest OK. Pocieszyłeś mnie. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-88759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 20 Listopada 2009 Witajcie :wink: Moje popełnione kindziuki wiszą ściśnięte deszczółkam i schną.W żołądku waży 6,25 kg. a w pęcherzu 2,1 kg.Do chwili wędzenia trochę podeschną :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-88861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 21 Listopada 2009 Jak pisałem tak też zrobiłem. Strata czy jak pisał Tomuś zbędny balast, osiągnoł wagę 1900g. Podociągałem wiązania, aż ręka mnie boli, trudna sprawa. Powolutku po obwodzie robi się jak kamień,chyba nierówno obsycha. Wiadomo z dołu jest bardziej miękki. Będzie dobrze. Widzę że ubranko okazało się za wielkie, wiązania przemieściły się około 1-1,5 cm. I teraz się znów wędzi, dowiesilem kilka kawałków sera, skoro i tak się wędzi. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/8/#findComment-88974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.