Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, @halusia@ napisał(a):

Piękne wyroby, czy to Borniak . Pozdrawiam miło

Dziękuję. 

Wędzę w tradycyjnej wędzarni metalowej z szafy pracowniczej z bezpośrednim paleniskiem.

Dziękuję za informację

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-884942
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, tomibass napisał(a):

Już na FB widziałem, ale Świetny ten Mikołaj ;) Wyroby jak zawsze liga :clap::thumbsup:

Dziękuję...na Fb zawsze leci na bieżąco. 

  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-885030
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Takim akcentem zakończyłam Stary Rok.

Polędwica, baleron,boczek, filet z kurczaka i "granaciki" w pęcherzu wieprzowym.

Niestety, część kabanosów mi spadła...🙈

Wszystkim życzę wszystkiego dobrego na Nowy Rok 2024 w zdrowiu i ciekawych inspiracji w produkcji swojskich wyrobów 🍾

 

 

FB_IMG_1704000713082.jpg

FB_IMG_1704000718938.jpg

FB_IMG_1704000724090.jpg

FB_IMG_1704000729745.jpg

FB_IMG_1704000798360.jpg

FB_IMG_1704000803234.jpg

FB_IMG_1704000816177.jpg

FB_IMG_1704000826194.jpg

FB_IMG_1704000808451.jpg

Edytowane przez @halusia@
  • Like 2

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-890182
Udostępnij na innych stronach

W dniu 7.12.2023 o 20:26, @halusia@ napisał(a):
W dniu 7.12.2023 o 10:24, Grzewlod napisał(a):

Oj tam oj tam na święta zostaną zjedzone;), na sylwestra trzeba będzie wędzić 😉.

Rozwiń  

Dziękuję. 

Grzesiu mam taki zapas że starczy na wszystkie Święta i pewnie jeszcze po. ☺️

Oj tam oj tam co wygrałem;) 🤔z tego pięknego zestawu:clap:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-890197
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Oj tam oj tam co wygrałem;) 🤔z tego pięknego zestawu:clap:.

Co sobie Pan życzy 😁

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Ło panie... Piękna końcówka roku... 😍 

Dziękuję, zupełnie nieplanowane.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-890213
Udostępnij na innych stronach

W dniu 31.12.2023 o 09:39, @halusia@ napisał(a):

Co sobie Pan życzy 😁

Poproszę wędlinę upakowaną w narząd gromadzący urynę, rażąca swoją energią i rozszerzająca naczynia krwionośne 😉🙂. Przy tzw. okazji dwa plasterki na "smak".

Z nowym rokiem życzę wszelkiej pomyślności.

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-890665
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, MIRKON napisał(a):

jak patrzę na te fotografie o powracają wspomnienia tego co robił dziadek ... CUDEŃKA :clap:

 

6 godzin temu, miko36 napisał(a):

Przepiękne. Pozdrawiam milutko

Dziękuję😁

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-890885
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, szrekPL napisał(a):

A ja mam pytanie, pewnie sprawa oczywista ale... W co jest zapakowany baleron?

W kątnice wołową. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-890895
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kilka fotek z ostatnich dwóch wędzenia.

Wiejska, kabanosy, kiełbasa gęsio indycza  i szeroka bez nazwy.

Zrobiłam też rolowany boczek w kątnicy.

 

Sposób wykonania;

Płat boczku beż skóry przekrojony w książkę, potraktowany tłuczkiem I zapeklowany 20g peklosoli na kg mięsa 3 dni , wystarczy bo to są cienkie płaty.  Do farszu użyłam łopatkę, którą pokroiłam w kostkę i peklowalam 48 godz -18g peklosoli na kg mięsa, Tutaj zużyłam 0.5 kg na 3 nieduże płaty boczku. 
Po czasie peklowania mięso zmieliłam na sitku fi 8, dodałam pieprz, czosnek w ilości 3g/kg mięsa oraz 1.5 g / kg majeranku. 
Boczek z farszem zwinęłam i zapakowałam w kątnice wcześniej wymoczona. Aby kątnica się obkurczyła ponakłuwałam  i po wierzchu przelałam wrzatkiem - osznurowałam. 
Wędzony  do momentu aż zmieni kolor w temp 55 stopni ,  u mnie to trwało 3 godziny. Obróbka cieplna ; wodą 75 stopni do uzyskania wewnątrz 70 stopni. Na koniec hartowanie . 
Smacznego !

 

received_1467932083786589.jpeg

received_762210708712279.jpeg

received_794155286088263.jpeg

received_696232886001026.jpeg

received_1469306217132052.jpeg

received_287129837433637.jpeg

received_917273519976481.jpeg

received_930763708519472.jpeg

received_7413905942007010.jpeg

  • Like 2

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-900761
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, @halusia@ napisał(a):

Kilka fotek z ostatnich dwóch wędzenia.

Wiejska, kabanosy, kiełbasa gęsio indycza  i szeroka bez nazwy.

Ślinka cieknie jak patrzę na ładne smakowite kąski 👋.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-900770
Udostępnij na innych stronach

Łooo pani kochana😁, wędzonki jak zawsze pierwsza liga ale ten boczek mistrzostwo 😍 zbliża się wolne więc temat do przemyślenia i realizacji...pozwolę i ja sobie skopiować☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-900804
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, szrekPL napisał(a):

wędzonki jak zawsze pierwsza liga

Dziękuję. 

9 godzin temu, Szakira napisał(a):

Mam małe pytanko odnośnie boczku bez skóry, czy i jak go wędzić?

Ja porcje boczek rąk jak widać na mniejsze kawałki. Pekluje 8-10 dni dawką peklosoli 22- 23g/kg mięsa.

Wędzę do koloru I podpiekam w wędzarni do temp 70 stopni wewnątrz.  

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-900877
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Ślinka cieknie jak patrzę na ładne smakowite kąski 👋.

Dziękuję. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-900878
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, mamuśka napisał(a):

@halusia@ jak zwykle "cud, miód", paluszki lizać 😘

Dziękuję.😊

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-900879
Udostępnij na innych stronach

58 minut temu, miko36 napisał(a):

Piękne wyroby 😀

Dziękuję.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/44/#findComment-901168
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.