Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Bardzo ladna , a jaka w smaku ? , ja bede robic w poniedzialek i nie wiem jeszcze jakie dodac przyprawy.

 

Powiem Ci Donatko , ze smak kardamonu i estragonu jest mało wyczuwalny, może się jeszcze przegryzie  :facepalm:

Ale odólnie smakuje wyśmienicie . :)


[Dodano: 09 maj 2020 - 17:22]

 

 

Halusia piękna Siostra tak Cię zakręciła

 

Pewnie tak Waldku , w Jej obecności można się '' zakręcić "  :rolleyes:  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666226
Udostępnij na innych stronach

 Siostra tak Cię zakręciła

 

Trochę się czuję zakłopotana i się  rumienię, ale widocznie na kogoś musi być :facepalm:

 

Najważniejsze, że bardzo smaczne te Halusiowe kiełbaski- mogę je zajadać 6 razy w tygodniu - pyszota  :clap:  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666241
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa wiejska

 

Kiełbasa wiejska w moim wykonaniu. Kolega Krystek pomógł mi w doborze mięs.

 

Surowiec i rozdrabnianie na 10 kg mięsa. 

 

- 2 kg wp I z szynka ____ mielona na sitku fi 10

- 2 kg wp I z polędwicy____ mielona na sitku fi 10

- 2 kg wp II z łopatki ____ mielona na sitku fi 8

- 2 kg wp II boczek bez skóry ___ mielony na sitku fi 8

- 2 kg podgarle ___mielone na sitku fi 8

 

Mięso po klasyfikacji, zapeklowane na 48 godzin, każda klasa osobno dawką 18g peklosoli na kg .

Jelita kaliber 26/28

 

Przyprawy:

 

- 3 g /kg pieprzu

- 3 g /kg czosnku

- 600 ml wody zimnej

- 400 ml wody o temp 80 stopni lub wywaru , akurat miałam po gotowaniu mięsa na wątrobiankę.

 

Mięso zmielić na sitach wyżej podanych, dodać

przyprawy i 600 ml zimnej wody i dobrze wyrobić.

Na koniec dodać 400 ml wody o temp 80 stopni( lub wywaru) , wymieszać do połączenia wody z farszem.

Napełnić w jelita.

Osadzanie i osuszanie 2-3 godziny w temp pokojowej.

Jak to na kiełbasę wiejską przystało, wędzimy ją w dwóch etapach.

Czyli osuszoną kiełbasa wkładamy do wędzarni nagrzanej 120 max 130 stopni.

Wędzimy (pieczemy) do tak zwanego '' zakapania'', który polega za wytopieniu się tłuszczu.

W drugim etapie obniżamy temp do 80 - 100 stopni, cały proces wędzenia powinien trwać 2,5 - 3 godziny.

Tak wyjątkowy proces wędzenia stosuje się w produkcji kiełbasy wiejskiej.

Smak kiełbasy rewelacyjny, przypomina mi smak kiełbas mojego dzieciństwa.

 

post-43626-0-38862100-1589136031_thumb.jpgpost-43626-0-50822600-1589136051_thumb.jpgpost-43626-0-32340800-1589136077_thumb.jpgpost-43626-0-35579400-1589136105_thumb.jpgpost-43626-0-81963500-1589136129_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666320
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa wiejska w moim wykonaniu.

To raczej "królewska" jest a nie wiejska z dwóch powodów;

  • bogaty skład surowcowy
  • wykonane przez naszą Królową  :frantics:

Bardzo mi się ta kiełbasa podoba Halusiu  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666325
Udostępnij na innych stronach

Dylemat mam. Kiełbasa prezentuje się wspaniale, galaretki nawet troszkę jest. Apetycznie wygląda. Ale takie maciupeńkie ale, tak Iwkowska czy taka wiejska jest dla mnie tym samym co biała na soli, baleron w kątnicy - to wiejska na soli - bo z tego względu jest właśnie taki sposób obróbki a nie inny. Ot taka trochę ortodoksja. Ale żeby była jasność - kiełbasę zrobiłaś cudną.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666330
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 10 Maj 2020 - 20:42, napisał: Kiełbasa wiejska w moim wykonaniu. To raczej "królewska" jest a nie wiejska z dwóch powodów; bogaty skład surowcowy wykonane przez naszą Królową Bardzo mi się ta kiełbasa podoba Halusiu

 

Aniu, aż się zarumieniłam  :rolleyes:

Jest mi niezmiernie miło i szczególnie  cenie sobie Twoją opinię  :)

Bardzo dziękuję . 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666331
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładna kiełbasa wiejska Ci wyszła Halusia jak Królewska tak jak wspomniała EAnna???????????????? i bardzo dobrze że zabezpieczona zawsze mamy tę pewność dla siebie, też bym tak zrobił????

[Dodano: 10 maj 2020 - 22:15]

Dylemat mam. Kiełbasa prezentuje się wspaniale, galaretki nawet troszkę jest. Apetycznie wygląda. Ale takie maciupeńkie ale, tak Iwkowska czy taka wiejska jest dla mnie tym samym co biała na soli, baleron w kątnicy - to wiejska na soli - bo z tego względu jest właśnie taki sposób obróbki a nie inny. Ot taka trochę ortodoksja. Ale żeby była jasność - kiełbasę zrobiłaś cudną.

 

Nie do końca wiejska musi być tylko na soli bo z tego co pamietam jak robili na wsi dziadkowie kiełbase to była różowa i kiedyś nie było peklo. Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666338
Udostępnij na innych stronach

 

 

ze smak kardamonu i estragonu jest mało wyczuwalny,

 

I tak ma być, inaczej to...   :cool:

 

 

 

 

1,20 kg wp II boczek bez skóry ___ mielony na sitku fi 8 - 1,60 podgarle ___mielone na sitku fi 8

 

Tłuste "pojechane na grubo"  i to widać, tacy na dietkach będą noskiem kręcili, a  tak jakby w przyszłości na piąteczce pyknąć tłustości....  :cool:  

 

A tak  poza tym pięknie ku...., pięknie. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666341
Udostępnij na innych stronach

Halinko, 

piękne fotki,

szkoda, że nie oddają wybornego smaku kiełbas  :thumbsup:  .

Jako pierwsza degustatorka Twoich wyrobów mogę powiedzieć -to niebo w gębie  :D  :clap: .

 wiejska - najlepsza jaką jadłam .....jakkolwiek by ją nazwać

 

POLECAM! :)

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666403
Udostępnij na innych stronach

 

 

wiejska - najlepsza jaką jadłam .....jakkolwiek by ją nazwać

 

Dzięki , dzięki Reniu....na pewno wpisze się na naszą listę swojskich wyrobów na pozycje Nr 1  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666531
Udostępnij na innych stronach

 

 

na pewno wpisze się na naszą listę swojskich wyrobów na pozycje Nr 1 :clap:

Już skopiowałem przepis :)

Wygląda fajnie :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666575
Udostępnij na innych stronach

 

 

Już skopiowałem przepis Wygląda fajnie

 

Polecam, na pewno nie będziesz żałował  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666580
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusiu wygląda pięknie, też taką kiełbasę pamiętam z dzieciństwa. W sobotę szykuję mięso a w poniedziałek do wędzarni.

 

Muszę Ci powiedzieć Robercie , że chyba   udało mi  się odtworzyć kiełbasę z  mojego dzieciństwa. 

Jak zrobisz to podziel się opinią   :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666627
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie proszę o info bo zapeklowałem mięso na tą kiełbaske ale nie dam rady w tym czasie zrobić czy można przedłuzyć peklowanie o 24 godz

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666645
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam serdecznie proszę o info bo zapeklowałem mięso na tą kiełbaske ale nie dam rady w tym czasie zrobić czy można przedłuzyć peklowanie o 24 godz Pozdrawiam

 

Oczywiście, nie ma problemu, w odpowiednich warunkach peklowanie  można nieco  wydłużyć . :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666646
Udostępnij na innych stronach

 

 

lodówce przedłuże o 24 godz chyba nie bedzie problemu

 

Nie będzie problemu  :)

 

Pozdrawiam również .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666651
Udostępnij na innych stronach

w przekroju taka

 

Czego  chcieć więcej   :clap:

 

Przyglądam się Twojej wędzarni... ciekawa  :)

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-666848
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nasze piątkowe wędzenie, wszystko w jednej pigułce  :)

 

Kiełbasa wieprzowo - indycza. 

 

post-43626-0-68037100-1591546922_thumb.jpg

 

Kiełbasa z kaczki. Jeszcze nie można jeść , musi podeschnąć .

 

post-43626-0-50145100-1591546982_thumb.jpg

 

Wątrobianka Pobiedziska .

 

post-43626-0-64959500-1591547163_thumb.jpg

 

Polędwiczki podpiekane do 60 stopni w środku. 

 

post-43626-0-81777300-1591547233_thumb.jpg

 

Polędwica parzona do 60 stopni wewnątrz.

 

post-43626-0-20285100-1591547278_thumb.jpg 

 

Wiejska. 

 

post-43626-0-45885500-1591547301_thumb.jpg

 

Boczek podpiekany .

 

post-43626-0-06562000-1591547354_thumb.jpg

 

I jak zwykle MY  :facepalm:

 

post-43626-0-59985300-1591547395_thumb.jpg

 

 

 

 

post-43626-0-34710400-1591547415_thumb.jpg

post-43626-0-83359300-1591547424_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-668538
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pracowite dziewczyny.

 

Dziękuję   :)

Wspólne wędzenie bardzo Nam się podoba.  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/29/#findComment-668543
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.