Muski Opublikowano 9 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 9 Maja 2020 Halusia piękna Siostra tak Cię zakręciła ???? Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 9 Maja 2020 Bardzo ladna , a jaka w smaku ? , ja bede robic w poniedzialek i nie wiem jeszcze jakie dodac przyprawy. Powiem Ci Donatko , ze smak kardamonu i estragonu jest mało wyczuwalny, może się jeszcze przegryzie Ale odólnie smakuje wyśmienicie . [Dodano: 09 maj 2020 - 17:22] Halusia piękna Siostra tak Cię zakręciła Pewnie tak Waldku , w Jej obecności można się '' zakręcić " Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 9 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 9 Maja 2020 Siostra tak Cię zakręciła Trochę się czuję zakłopotana i się rumienię, ale widocznie na kogoś musi być Najważniejsze, że bardzo smaczne te Halusiowe kiełbaski- mogę je zajadać 6 razy w tygodniu - pyszota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 10 Maja 2020 (edytowane) Kiełbasa wiejska Kiełbasa wiejska w moim wykonaniu. Kolega Krystek pomógł mi w doborze mięs. Surowiec i rozdrabnianie na 10 kg mięsa. - 2 kg wp I z szynka ____ mielona na sitku fi 10 - 2 kg wp I z polędwicy____ mielona na sitku fi 10 - 2 kg wp II z łopatki ____ mielona na sitku fi 8 - 2 kg wp II boczek bez skóry ___ mielony na sitku fi 8 - 2 kg podgarle ___mielone na sitku fi 8 Mięso po klasyfikacji, zapeklowane na 48 godzin, każda klasa osobno dawką 18g peklosoli na kg . Jelita kaliber 26/28 Przyprawy: - 3 g /kg pieprzu - 3 g /kg czosnku - 600 ml wody zimnej - 400 ml wody o temp 80 stopni lub wywaru , akurat miałam po gotowaniu mięsa na wątrobiankę. Mięso zmielić na sitach wyżej podanych, dodać przyprawy i 600 ml zimnej wody i dobrze wyrobić. Na koniec dodać 400 ml wody o temp 80 stopni( lub wywaru) , wymieszać do połączenia wody z farszem. Napełnić w jelita. Osadzanie i osuszanie 2-3 godziny w temp pokojowej. Jak to na kiełbasę wiejską przystało, wędzimy ją w dwóch etapach. Czyli osuszoną kiełbasa wkładamy do wędzarni nagrzanej 120 max 130 stopni. Wędzimy (pieczemy) do tak zwanego '' zakapania'', który polega za wytopieniu się tłuszczu. W drugim etapie obniżamy temp do 80 - 100 stopni, cały proces wędzenia powinien trwać 2,5 - 3 godziny. Tak wyjątkowy proces wędzenia stosuje się w produkcji kiełbasy wiejskiej. Smak kiełbasy rewelacyjny, przypomina mi smak kiełbas mojego dzieciństwa. Edytowane 18 Grudnia 2023 przez @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 10 Maja 2020 Kiełbasa wiejska w moim wykonaniu. To raczej "królewska" jest a nie wiejska z dwóch powodów;bogaty skład surowcowywykonane przez naszą Królową Bardzo mi się ta kiełbasa podoba Halusiu Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 10 Maja 2020 Dylemat mam. Kiełbasa prezentuje się wspaniale, galaretki nawet troszkę jest. Apetycznie wygląda. Ale takie maciupeńkie ale, tak Iwkowska czy taka wiejska jest dla mnie tym samym co biała na soli, baleron w kątnicy - to wiejska na soli - bo z tego względu jest właśnie taki sposób obróbki a nie inny. Ot taka trochę ortodoksja. Ale żeby była jasność - kiełbasę zrobiłaś cudną. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 10 Maja 2020 @halusia@, dnia 10 Maj 2020 - 20:42, napisał: Kiełbasa wiejska w moim wykonaniu. To raczej "królewska" jest a nie wiejska z dwóch powodów; bogaty skład surowcowy wykonane przez naszą Królową Bardzo mi się ta kiełbasa podoba Halusiu Aniu, aż się zarumieniłam Jest mi niezmiernie miło i szczególnie cenie sobie Twoją opinię Bardzo dziękuję . Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 10 Maja 2020 (edytowane) Bardzo ładna kiełbasa wiejska Ci wyszła Halusia jak Królewska tak jak wspomniała EAnna???????????????? i bardzo dobrze że zabezpieczona zawsze mamy tę pewność dla siebie, też bym tak zrobił????[Dodano: 10 maj 2020 - 22:15]Dylemat mam. Kiełbasa prezentuje się wspaniale, galaretki nawet troszkę jest. Apetycznie wygląda. Ale takie maciupeńkie ale, tak Iwkowska czy taka wiejska jest dla mnie tym samym co biała na soli, baleron w kątnicy - to wiejska na soli - bo z tego względu jest właśnie taki sposób obróbki a nie inny. Ot taka trochę ortodoksja. Ale żeby była jasność - kiełbasę zrobiłaś cudną. Nie do końca wiejska musi być tylko na soli bo z tego co pamietam jak robili na wsi dziadkowie kiełbase to była różowa i kiedyś nie było peklo. Edytowane 10 Maja 2020 przez krystian252 „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 10 Maja 2020 ze smak kardamonu i estragonu jest mało wyczuwalny, I tak ma być, inaczej to... 1,20 kg wp II boczek bez skóry ___ mielony na sitku fi 8 - 1,60 podgarle ___mielone na sitku fi 8 Tłuste "pojechane na grubo" i to widać, tacy na dietkach będą noskiem kręcili, a tak jakby w przyszłości na piąteczce pyknąć tłustości.... A tak poza tym pięknie ku...., pięknie. Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) Halinko, piękne fotki,szkoda, że nie oddają wybornego smaku kiełbas .Jako pierwsza degustatorka Twoich wyrobów mogę powiedzieć -to niebo w gębie . wiejska - najlepsza jaką jadłam .....jakkolwiek by ją nazwać POLECAM! Edytowane 11 Maja 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 12 Maja 2020 wiejska - najlepsza jaką jadłam .....jakkolwiek by ją nazwać Dzięki , dzięki Reniu....na pewno wpisze się na naszą listę swojskich wyrobów na pozycje Nr 1 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 13 Maja 2020 na pewno wpisze się na naszą listę swojskich wyrobów na pozycje Nr 1 Już skopiowałem przepis Wygląda fajnie Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 13 Maja 2020 Już skopiowałem przepis Wygląda fajnie Polecam, na pewno nie będziesz żałował Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 13 Maja 2020 Halusiu wygląda pięknie, też taką kiełbasę pamiętam z dzieciństwa. W sobotę szykuję mięso a w poniedziałek do wędzarni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 13 Maja 2020 Halusiu wygląda pięknie, też taką kiełbasę pamiętam z dzieciństwa. W sobotę szykuję mięso a w poniedziałek do wędzarni. Muszę Ci powiedzieć Robercie , że chyba udało mi się odtworzyć kiełbasę z mojego dzieciństwa. Jak zrobisz to podziel się opinią Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caro70 Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 14 Maja 2020 Witam serdecznie proszę o info bo zapeklowałem mięso na tą kiełbaske ale nie dam rady w tym czasie zrobić czy można przedłuzyć peklowanie o 24 godzPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 14 Maja 2020 Witam serdecznie proszę o info bo zapeklowałem mięso na tą kiełbaske ale nie dam rady w tym czasie zrobić czy można przedłuzyć peklowanie o 24 godz Pozdrawiam Oczywiście, nie ma problemu, w odpowiednich warunkach peklowanie można nieco wydłużyć . Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caro70 Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 14 Maja 2020 dziekuje za odpowiedz mieso mam w lodówce przedłuże o 24 godz chyba nie bedzie problemuPozdrawiam i miłego dnia życze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 14 Maja 2020 lodówce przedłuże o 24 godz chyba nie bedzie problemu Nie będzie problemu Pozdrawiam również . Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caro70 Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 16 Maja 2020 teraz wyciągnięta z wędzaka przekrój i degustacja jak wystygnie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caro70 Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 16 Maja 2020 w przekroju taka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 16 Maja 2020 (edytowane) w przekroju taka Czego chcieć więcej Przyglądam się Twojej wędzarni... ciekawa Edytowane 16 Maja 2020 przez @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Nasze piątkowe wędzenie, wszystko w jednej pigułce Kiełbasa wieprzowo - indycza. Kiełbasa z kaczki. Jeszcze nie można jeść , musi podeschnąć . Wątrobianka Pobiedziska . Polędwiczki podpiekane do 60 stopni w środku. Polędwica parzona do 60 stopni wewnątrz. Wiejska. Boczek podpiekany . I jak zwykle MY Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Pracowite dziewczyny. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Pracowite dziewczyny. Dziękuję Wspólne wędzenie bardzo Nam się podoba. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi