delissimo Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Wolę "osobiście" a nie "od jakich". Z kontekstu zdaniowego jasno wynika o co mi chodzi a jak Kolega chce się bawić w prof. Miodka to polecam fora dla polonistów. 100 lat życzę i Pozdrawiam! Edytowane 21 Marca 2015 przez delissimo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-414524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Tylko dlatego, że jest mocno cygańskie (ciemne, osmolone). Wielokrotnie jadłem mocno osmolone mięso i żyję! Osobiście wolę nawet wędzonki ciemniejsze. Proszę o zamieszczenie rzetelnej informacji na temat trujących właściwości zbyt mocno osmalonego mięsa. delissimo ,nie będę sie rozpisywać szczególnie ,że samemu nie chce Ci się poszukać dlaczego koledzy tak pisali . Najkrócej - czarne , osmolone wędzonki zawierają duże ilości WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) , które są rakotwórcze. Spożywać można a negatywny wpływ na organizm kumuluję się - nie umrzesz od zjedzenia plasterka czy nawet kilkuset ale zwiększasz sobie wielokrotnie, na własne życzenie, możliwość zachorowania na nowotwór .O smaku takich wędzonek dyskutować nie będę Edytowane 21 Marca 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-414529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delissimo Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Dziękuję Koleżance za wyjaśnienie. Żeby nie psuć fajnej atmosfery na tym ciekawym forum, nie będę już dociekał trujących właściwości zbyt mocno uwędzonych sztuk mięsa. Co do nowotworów to w dzisiejszych czasach są zwyczajnie modne (jeśli tak można to ująć). Przy okazji pochwale się swoimi wypocinami (którymiś już z kolei). Nie wiem czy są ładne. Należę do ludzi praktycznych - mają być smaczne. Mnie i najbliższym smakują. :-) Pozdrawiam Wędzarniczą brać! Edytowane 22 Marca 2015 przez delissimo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-414761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 22 Marca 2015 Napisz coś o wędzeniu. Czy podpiekana, czy parzona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-414785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delissimo Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 22 Marca 2015 No właśnie nie jest parzona więc raczej podpiekana ale następnym razem dla czystej ciekawości będę wędził chłodniejszym dymem a sparzę ją. Co do czasu i temperatury to najpierw z pół godz osuszania na otwartym wędzarniku później 3h w temp 42-46 st i na końcu ok. 45 min 60-70 st.- w tym ostatnie 15 min. osmalania świeżymi gałęziami jałowca. Dla szynek też stosuję ten zabieg. Te kiełbasy akurat wędziłem wczoraj z Bożego narodzenia mam gdzieś zdjęcia wędlin więc jeśli znajdę to zahostuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-414827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 21 Września 2016 paweljack pisze Albo jeśli chcesz pieczony, krótko wędzony to smaruj żółtkiem. "Schab polski pieczony" - 16 -stka strona 91. To podaj link do tej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-517895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 21 Września 2016 16 -stka strona 91. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-517896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Września 2016 Wielkie dzięki.Odpowiada mi krótki czas peklowania. Zazwyczaj peklowałem 6 dni wszystkie mięsa na wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-517956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) Odpowiada mi krótki czas peklowania. Peklował bym jednak dłużej w solance 8 % ok.10 dni.Przepis zamieszczony powyżej jest przepisem z przemysłowej produkcji a tam czas ma duże znaczenie. Edytowane 21 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-517959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Września 2016 Zdarzało mi się robić polędwicę półsurową wędzoną w dwa dni ale to alpejska kombinacja z nastrzykami masowaniem i temperaturą Zdecydowanie lepej robić dłuższe peklowanie w 8% solance ... dobrym cyklem minimalnym jest 7dni peklujesz w piątek w następną sobotę wedzisz Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-518052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 22 Września 2016 Mięso się zapekluje, ale po takim schabie zgagę mam murowaną. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-518057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 22 Września 2016 po takim schabie zgagę mam murowaną Peklosól z solą 50/50, osuszenie,wędzenie 55st C około 6h ... jak masz zgagę to nie jedz Jeden lubi blondynki drugi rude a trzeci sąsiada z bloku obok PSA swoją drogą ciekawy jestem do ilu stopni parzysz polędwicę ? .... tylko nie pisz że 68-70 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-518062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 22 Września 2016 A swoją drogą ciekawy jestem do ilu stopni parzysz polędwicę ? .... tylko nie pisz że 68-70 Miro nie doprecyzował, pewnie miał na myśli peklowanie dwudniowe Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-518063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Września 2016 Krzysiu takie 2 dniowe "na wariata" to dodatek peklo jest naprawdę niewielki 3/4 to sól ... ale ja tego nie pisałem tak nie należy robić Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-518071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Września 2016 Peklowanie dwudniowe i to jeszcze na saletrze, to dla mnie nieporozumienie......to tylko moje prywatne zdanie. A swoją drogą ciekawy jestem do ilu stopni parzysz polędwicę ? .... tylko nie pisz że 68-70 Max 60C Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-518078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Peklowanie dwudniowe i to jeszcze na saletrze, to dla mnie nieporozumienie.. co do 2 dni to : Zdarzało mi się robić polędwicę półsurową wędzoną w dwa dni ale to alpejska kombinacja z nastrzykami .... "na wariata" to dodatek peklo jest naprawdę niewielki 3/4 to sól ... ale ja tego nie pisałem tak nie należy robić A co do reszty .... To w peklosoli jest saletra ???? .... hmmm napisz jeszcze że amonowa to się zapłaczę Edytowane 22 Września 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-518088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Września 2016 Peklowanie dwudniowe i to jeszcze na saletrze, to dla mnie nieporozumienie......to tylko moje prywatne zdanie. A swoją drogą ciekawy jestem do ilu stopni parzysz polędwicę ? .... tylko nie pisz że 68-70 Max 60CDla mnie 60°C jest za mało, po doświadczeniach zatrzymałem się na 63°C Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-518095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 22 Września 2016 Czy produkcja przemysłowa czy dla siebie to jadzą to tacy sami ludzie. Skoro taki przepis zastał zatwierdzony. To dlaczego kolego sam robisz wędliny?Wszystkie przemysłowe przepisy są prawnie usankcjonowane.Krótkie peklowanie nie jest w stanie zneutralizować całego nitrytu zawartego w peklosoli.Te resztki są potem zjadane przez nieświadomych konsumentów. To zapewne chciał Ci przekazać Arkadiusz, doświadczony i świadomy zadymiacz.To nie są jego "jednostronne stwierdzenia". Daje Ci bezinteresownie, jak na tacy, wartościowe wskazówki a Ty co piszesz? Nie zamierzam dyskutować z twoimi jednostronnymi stwierdzeniami. Nie spodziewaj się zatem entuzjazmu z naszej strony w rozwiązywaniu ew. Twoich problemów.Jeszcze mała uwaga: "twoimi" pisze się z dużej litery. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-518122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) A jakie to wartościowe wskazówki daje mi Arkadiusz? Wróciłeś dzisiaj z "urlopu" i już palce swędzą? Edytowane 31 Października 2016 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-524630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 31 Października 2016 I wracam na dożywotni urlop. Bo mam dość dziadostwa i chamstwa tego forum.Proszę o wyrejestrowanie mnie z tego forumŻegnam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-524656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) Że tak powiem "Baba z wozu koniom lżej" - coś musi być w powietrzu bo ludzie tacy jacyś nerwowi się zrobili i z kulturą jakoś słabo - nie na pewno coś musieli obcy w powiertrzu rozpylić . Edytowane 31 Października 2016 przez gluszec Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-524657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 1 Listopada 2016 Oj! Ludzie!Ludzie! Dla wszystkich tych, którzy uważają, że są w jakiś tam sposób sekowani, mam jedna radę: "zachowuj się tak wobec innych, jak byś chciał by inni zachowywali się wobec Ciebie, rozmawiaj tak ze wszystkimi, jak byś chciał by inni rozmawiali z Tobą". Gwarantuje Wam, że życie Wasze będzie lepsze albo co najmniej inne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-524707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 1 Listopada 2016 Oj! Ludzie!Ludzie! Dla wszystkich tych, którzy uważają, że są w jakiś tam sposób sekowani, mam jedna radę: "zachowuj się tak wobec innych, jak byś chciał by inni zachowywali się wobec Ciebie, rozmawiaj tak ze wszystkimi, jak byś chciał by inni rozmawiali z Tobą". Gwarantuje Wam, że życie Wasze będzie lepsze albo co najmniej inne. Własnie.Zachowuj się Będziesz miała lepsze życie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-524708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleizis Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 19 Marca 2017 Przede wszystkim, na ładny, finalny kolor polędwicy łososiowej (wędzona bez parzenia), ma wpływ długość peklowania. Poddając polędwicę peklowaniu tradycyjnemu (ok. 2 tygodnie) w zalewie tylko z wody i peklosoli, utrzymując następnie temperaturę ok. 20-30 st. w komorze i wędząc ten produkt przez kilka godzin, otrzymasz piękną, czerwona i bardzo delikatną polędwicę surową wędzoną. , Maxell - mogęprosić o rozwinięcie tematu ??właśnie coś takiego mam zamiar popełnić w tym tygodniu . - peklowanie sama sól i woda, przekładam co 2 dni ? i tak 2 tygodnie? bez nastrzyku? potem do odcieku ? jeżeli tak to jak długo ? osuszam w wedzarni? w jakiej temperaturze? i te kilka godzin w temp 20-30 to ile mniej wiecej? i czym wędzic? buk olcha moze byc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-544744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleizis Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) przepraszam , wiem ze nie nalezy pisac postow po sobie , ale nie wiem jak edytowac ten powyzej Maxell na razie nie chce rozwinac tematu ( bez urazy - wiadomo ze kazdy ma swoje zajecia i nie bedzie na zawolanie ) , wiec moze inaczej :fajny przepis jest Polędwica łososiowa Ligawy : prawie wszystko jasno i klarownie ... tylko jedna drobna sprawa ..." poledwica jest wędzona 2xpo 12 godzin ! i tu moje pytanie - co w miedzyczasie ??? zostawic tą poledwice w wedzarni ? czy do lodowki ?? czy co? w jakiej temperaturze przechowywac miedzy wedzeniami ? i ile godzin ma trwac przerwa ??(szukam czegos w google i na forum 2 godziny ... i chyba internet mmnie przerasta bo nigdzie nic na ten temat ) i tak na szybko jeszcze jedno pytanie - w innych przepisach jest np:" wedzic 6-7 dni ... to tak non stop ???? kto jest w stanie utrzymywac temp 20 stopni i dym przez caly tydzien non stop ???? no moze ktos jest tak zdolny ale jakie wspomagacze uzywa ?? Edytowane 20 Marca 2017 przez eleizis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10232-w%C4%99dzenie-pol%C4%99dwicy-bez-p%C3%B3%C5%BAniejszego-parzenia/page/3/#findComment-544909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.