beiot Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Października 2009 beiot masz po prostu talent. :grin: Sam się dziwię, że mi wychodzi. Zawód wyuczony inż. mechanik :shock: Wszak święta niedaleko...Właśnie robię zapasy na tą okazję Napychałeś w jelita baranie ?Nie w osłonki kolagenowe 19 mm. Poszedłem na łatwiznę. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-83150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 5 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Października 2009 Właśnie robię zapasy na tą okazjęWcześnie zaczynasz :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-83151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Października 2009 Wcześnie zaczynaszDzik nie blondynka po mieście nie biega :lol: Jak jest okazja to trzeba korzystać. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-83154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 5 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Października 2009 Napychałeś w jelita baranie ?Nie w osłonki kolagenowe 19 mm. Poszedłem na łatwiznę.Spoko i tak pięknie wyszło :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-83156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Października 2009 Dzik nie blondynka po mieście nie biega :lol: W Gdańsku to nawet problem :grin: http://img.trojmiasto.pl//obiekty/news/9000/z9005.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-83207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Października 2009 Henio zrób sprzedaż wysyłkową. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-83209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Maja 2010 Dzisiej sąsiad poczęstował mnie kiełbasą z dzika.Jak dla mnie trochę suchawa.Na 10 kg mięsa /bez specjalnej klasyfikacji/dał 1 kg boczku.Oczywiście popełnił jeden podstawowy błąd a mianowicie mięso ścięgniste nie zmielił x 2 na 2 . Wydaje mi się jednak ,że za mało boczku,ale poproszę o opinię bo z dzika to ja jeszcze nie próbowałem.Proces wędzenia i parzenia ok. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-110465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Maja 2010 Wydaje mi się jednak ,że za mało boczku,ale poproszę o opinię bo z dzika to ja jeszcze nie próbowałem.Proces wędzenia i parzenia ok. Dodatek ilościowy tłustego mięsa wieprzowego do wyrobów z dziczyzny to, rzecz gustu. Z reguły wynosi on do 30%. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-110474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Maja 2010 Dodatek ilościowy tłustego mięsa wieprzowego do wyrobów z dziczyzny to, rzecz gustu. Z reguły wynosi on do 30%.Czy musi być zawsze dodatek wieprzowy? Ja robiłem kiełbaski z dzika i jak był tłusty to używałem tylko i wyłącznie mięsa z dzika i wystarczało. Klasyfikacja jednak zawsze była. Kiełbasy z dzika zawsze robię jak z wieprzowiny i wychodzą super. Fakt inne od wieprzowych z uwagi na rodzaj mięsa. Czasem dodaje tłustej wieprzowiny jak chudy jest dzik. Ostatnie moje wyroby w 100% z dzika: Myśliwska suszona moim zdaniem nawet jest lepsza w 100% z dzika: Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-110475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Wczoraj poczyniłem improwizowaną kiełbaskę grubą z dziczyzny. Dzisiaj wędzę :smile: Jak wyjdzie to się pochwalę :lol: :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-169199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 A oto efekty moich wypocin przesadziłem wykonały to maszyny :lol: Surowiec to dzik, sarna daniel i wieprzowina. Dokładnych proporcji nie podam, bo to zbieranina z różnicą kilku dni. Po klasyfikacji wyszło tak: I - 8kg II a - 4kg II b - 6kg III - 8kg Peklowanie 18g peklosoli na kg mięsa (miesiąc w lodówce) Wiem zaraz mnie skrytykujecie, ze za długo :blush: slę nie miałem się kiedy za to zabrać (szkoła, praca etc :lol: ) Mielenie III na sitku 4,5 dwukrotnie II a na sitku 4,5 jednokrotnie II b na sitku 7,5 I połowa na sitku 10x10 a druga połowa na sitku 14x14 Mieszanie http://images35.fotosik.pl/841/2239ef7693f3b80amed.jpg Dodałem 1 l zmrożonej wody oraz przyprawy Gałka muszkatałowa świeżo zmielona 13g Pieprz czarny świeżo zmielony (grubo) 80g Kolendra 20g Gorczyca 15g Kminek 15g oraz trzy duże swojskie główki czosnku, którego nie zważyłem. Dalej mieszanie http://images35.fotosik.pl/841/27291608dd262c25med.jpg Nabijanie w osłonki białkowe http://images45.fotosik.pl/1029/df516406d12223bamed.jpg Kiełbaski pozostawiłem na noc do osadzania i rano po rozgrzaniu wędzarni zacząłem osuszanie http://images45.fotosik.pl/1029/f40a53779c9d9313med.jpg I samo wędzenie http://images35.fotosik.pl/841/5439d59ba83bbd49med.jpg Wędziłem w ciepłym dymie nie przekraczając 50'C przez 5 godzin :smile: Tak wygląda po wędzeniu. http://images50.fotosik.pl/1038/f5fe458056f1f8fbmed.jpg Następnie batony sparzyłem w wodzie o temperaturze 75'C-80'C przez 40 minut. Po schłodzeniu wygląda tak http://images35.fotosik.pl/841/44203673286538cbmed.jpg http://images37.fotosik.pl/990/4cad0f11831895b0med.jpg http://images37.fotosik.pl/990/f21e3d4ef103c8b7med.jpg I to byłby już koniec :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-170379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 III - 8kgWiem zaraz mnie skrytykujecie, ze za długoDługo krótko poczekać można ,ale czy nie za dużo tej III jak na tą ilość reszty? I jeszcze to rozdrobnienie na 4,5 bez kutrowania. [ Dodano: Wto 09 Sie, 2011 21:17 ]75'C-80'CTrochę za wysoko. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-170389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Może i dużo, ale do tej III wpakowałem wszystkie gicze i goloneczki. Temperaturę podałem taką bo taka była najwyższa. Parzyłem na kuchni kaflowej i po dołożeniu drewna zawsze się trochę podnosiła. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-170394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 (miesiąc w lodówceJa peklowałem szynki z dzika 1,5miesiąca w temp ok 2-5 stopni. Jest ok. Czy nie jest przypadkiem sucha? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-170400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Czy nie jest przypadkiem sucha?Nie myślę, że jest w sam raz. To znaczy ja ją dopiero podsuszam. A dzika kiedyś peklowałem 3 miesiące i też był ok. nic się nie stało. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-170404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelek5 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Witam , kielbasę wieprzową mam już za sobą a teraz chcę zrobić z dodatkiem dzika , mam 2 kg szynki i 1 kg łopatki , jakiego mięsa dodać żeby wyszła w sam raz ? Myślałem o boczku z wieprzowiny i pachwinie . Czy wędzenie 3 godzinne + podpiekanie dla takiego składu kiełbasy będzie dobre ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-190719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Ja bym dodał wołowiny i podgardla :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-191602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Grudnia 2011 mam 2 kg szynki i 1 kg łopatki Proponuję: 1.III wp-do 20% lub wołowina ścięgnista w tej samej ilości 2.Podgardle- 1kg Z boczku i pachwiny bym zrezygnoweł.Moim zdaniem nie jest to najlepszy surowiec do kiełbasy.Przy tym składzie i planowanej obróbce termicznej (pieczenie)z wołowiny innej niż ścięgnista też bym zrezygnował. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-191610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Z boczku i pachwiny bym zrezygnoweł.Moim zdaniem nie jest to najlepszy surowiec do kiełbasy. Na jakiej podstawie stwierdzasz. że wymienione przez Ciebie surowce nie są najlepsze na kiełbasy? Ja ich ciągle używam i się ciężko przestraszyłem tym faktem, po Twojej wypowiedzi. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/page/2/#findComment-191680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.