dziera Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich po długiej przerwie. Cieszę się, że wracam z jakimś tematem, na który pewnie uzyskam odpowiedź. Koleżanki i koledzy, moja wędzarnia stoi u mamy w ogródku gdzie muszę dojeżdżać. Jako, że jest to trochę kłopotliwe to robię dużo wyrobów(szynki i kiełbasy głównie) i mrożę żeby nie jeździć co chwila. O ile szynki po wyjęciu z zamrażalnika są całkiem całkiem o tyle kiełbasy mnie martwią. Obojętnie co bym nie robił, czy to z osadzaniem, czy to z temp. wędzenia czy z parzeniem to skórka (jelito) zaczyna podczas mrożenia odchodzić i nie wygląda apetycznie. Nie ma znaczenia czy daje kiełbaskę na zimno czy na ciepło. Nawet jak kiełbasa jest podpieczona w wędzarniku to po wyjęciu z mrożenia skórka daje się zdjąć. Zawsze mnie zastanawiało jak to robią w rzeźniach, że np. na kiełbaskach śląskich,zwyczajnych jest skórka przylegająca... Czy ktoś mi wyjaśni co i jak. Bo być może robię coś źle a nawet nie zdaję sobie z tego sprawy. Edytowane 9 Września 2014 przez dziera Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Września 2014 Dziera.Niektórzy, czytający twój post pomyślą sobie: jak on to robi, że "skórka" od kiełbasy tak łatwo się zdejmuje. Zawsze mnie zastanawiało jak to robią w rzeźniach, że np. na kiełbaskach śląskich,zwyczajnych jest skórka przylegająca... Czy ktoś mi wyjaśni co i jak. Bo być może robię coś źle a nawet nie zdaję sobie z tego sprawy. Chyba, wszystko robisz prawidłowo. Chociaż nie wiem, czy zachowujesz kolejność czynności przy wyrobie kiełbas.W przemyśle dodaje się różne dodatki, które powodują zwiększenie kleistości farszu, co powoduje mocne przyleganie mięsa do osłonki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-369980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 9 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) Hmm, czytałem jeden post podobny ale nie dotyczący kiełbasy mrożonej i ktoś skwitował że odchodząca skórka to raczej nie wada lecz zaleta. W zasadzie nie jest to jakaś mega przeszkoda, ale apetyczniej wygląda kiedy skórka przylega prawda? Staram się robić kiełbasy zgodnie z wytycznymi, tym bardziej że wzoruję się na kolegach którzy o wyrobach wiedzą wszystko lub prawie wszystko. A co do ścisłości kiełbas to nie narzekam, bo są super, ale tak mi na myśl przyszło właśnie czy przemysłowcy po prostu nie dodają czegoś co po prostu klei osłonkę do farszu. Dziękuję za zainteresowanie się tematem A co do tego jak ja to robię odpowiadam: wkładam do zamrażalnika, he he. Edytowane 9 Września 2014 przez dziera Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-369984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Września 2014 Jakich jelit używasz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-369992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 10 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Września 2014 Jelit wieprzowych. Przed użyciem wymoczone, kilka razy wypłukane i gotowe do nadziewania. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Września 2014 Czy jelito odchodzi punktowo w niektórych miejscach czy z całego batonu . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 11 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Września 2014 Przepraszam wszystkich że tak na raty piszę, ale praca, praca. Odchodzi na całych batonach Dziadku.Co najlepsze nomen omen trzymam się twojego przepisu -Kiełbasa Dziadka. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Września 2014 A jak to wygląda po sparzeniu, czy wyjęciu z wędzarni (w przypadku podpiekania) i schłodzeniu? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 11 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Po wędzeniu(podpiekaniu) jest genialna, aż mi ślinka poleciała, wiadomo skórka lekko wysuszona ale ścisła,zwarta. Po wędzeniu i sparzeniu też. Na samym początku właśnie wędziłem i parzyłem, ale później postanowiłem podpiekać myśląc że skórka zwyczajnie się przyklei. W zasadzie tak było dopóki kiełbacha nie trafiła do zamrażarki. Może po prostu tak się dzieje w zamrażalniku? Dopowiem tylko, że wygląd kiełbasek po wyjęciu z zamrażalnika jest blady i widać że jelito lekko pożółkło, po wrzuceniu np do gotowania kolor wraca, ale po wyjęciu z wody krojąc kiełbase skórka ewidentnie się nie trzyma jak na tych kupnych. Generalnie nie przeszkadza to w spożywaniu, aczkolwiek ktoś mógłby pomyśleć, że coś jest nie tak. Edytowane 11 Września 2014 przez dziera Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Września 2014 Mnie chodziło o jakość kiełbasy na drugi dzień, po dokładnym wystudzeniu (jeszcze przed zamrożeniem). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Września 2014 I napisz jeszcze jak dokładnie rozmrażasz ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 11 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Września 2014 Na drugi dzień jest odrobinkę pomarszczona i skórka przylega. Rozmrażam w większości przypadków w lodówce. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Września 2014 Nie jestem do końce pewny ale kiełbasy z marketu raczej nie są robione w naturalnym jelicie , zwłaszcza te w promocji , do tego masa chemii i takiej kiełbasy nie da się zjeść bez jelita. Z klei się z jelitem na amen a po kilku dniach w lodówce to i do ręki zaczyna się kleić . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 13 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Września 2014 A kto mówi o kiełbasie marketowej (brrrr) której bym patykiem nawet nie tknął.Porównuje ją do kiełbasy od znanego z pysznych wyrobów lokalnego rzeźnika-wędliniarza Ale juz sam nie wiem czy to wada czy zaleta. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Września 2014 Nie jestem do końce pewny ale kiełbasy z marketu raczej nie są robione w naturalnym jelicie , zwłaszcza te w promocji , do tego masa chemii i takiej kiełbasy nie da się zjeść bez jelita. Z klei się z jelitem na amen a po kilku dniach w lodówce to i do ręki zaczyna się kleić .To w jakim ?Akurat w tym temacie zakłady nie mają wyboru i produkują w naturalnym jelicie wieprzowym.Kolagen jakoś się u nas nie przyjął i nie dziwi mnie to. Kondom, bo tak go odbieram, jest fajny, ale nie na kiełbasie !Na dzień dzisiejszy nie ma osłonki kolagenowej, która byłaby prawie w 100% taka jakościowo jak naturalne jelito.Owszem łatwiej się nadziewa, ale przy jedzeniu przynajmniej ja czuję strukturę gumy, czegoś niezjadliwego co można porównać do wcześniej napisanego kondona. Firmy produkujące osłonki jadalne, kolagenowe próbują, ale jak na razie bez zadawalających efektów. Nie raz zamrażam kiełbasę po sparzeniu, ale nigdy nie miałem opcji odchodzącej skórki.Kiełbasa po rozmrożeniu jest prawie taka jak prze mrożeniem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Września 2014 Akurat w tym temacie zakłady nie mają wyboru i produkują w naturalnym jelicie wieprzowym Zapomniałeś o osłonkach alginianowych ostatnio używanych do kabanosów.Przypomnę, że kabanos też kiełbasa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Września 2014 To całkiem inna bajka i tu raczej skórka nie będzie odchodzić, bo jej po prostu nie ma. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.