Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich po długiej przerwie. Cieszę się, że wracam z jakimś tematem, na który pewnie uzyskam odpowiedź. Koleżanki i koledzy, moja wędzarnia stoi u mamy w ogródku gdzie muszę dojeżdżać. Jako, że jest to trochę kłopotliwe to robię dużo wyrobów(szynki i kiełbasy głównie) i mrożę żeby nie jeździć co chwila. O ile szynki po wyjęciu z zamrażalnika są całkiem całkiem o tyle kiełbasy mnie martwią. Obojętnie co bym nie robił, czy to z osadzaniem, czy to z temp. wędzenia czy z parzeniem to skórka (jelito) zaczyna podczas mrożenia odchodzić i nie wygląda apetycznie. Nie ma znaczenia czy daje kiełbaskę na zimno czy na ciepło. Nawet jak kiełbasa jest podpieczona w wędzarniku to po wyjęciu z mrożenia skórka daje się zdjąć. Zawsze mnie zastanawiało jak to robią w rzeźniach, że np. na kiełbaskach śląskich,zwyczajnych jest skórka przylegająca... Czy ktoś mi wyjaśni co i jak. Bo być może robię coś źle a nawet nie zdaję sobie z tego sprawy.

Edytowane przez dziera
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/
Udostępnij na innych stronach

Dziera.

Niektórzy, czytający twój post pomyślą sobie: jak on to robi, że "skórka" od kiełbasy tak łatwo się zdejmuje. 

 

 

Zawsze mnie zastanawiało jak to robią w rzeźniach, że np. na kiełbaskach śląskich,zwyczajnych jest skórka przylegająca... Czy ktoś mi wyjaśni co i jak. Bo być może robię coś źle a nawet nie zdaję sobie z tego sprawy.

Chyba, wszystko robisz prawidłowo. Chociaż nie wiem, czy zachowujesz kolejność czynności przy wyrobie kiełbas.

W przemyśle dodaje się różne dodatki, które powodują zwiększenie kleistości farszu, co powoduje mocne przyleganie mięsa do osłonki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-369980
Udostępnij na innych stronach

Hmm, czytałem jeden post podobny ale nie dotyczący kiełbasy mrożonej i ktoś skwitował że odchodząca skórka to raczej nie wada lecz zaleta. W zasadzie nie jest to jakaś mega przeszkoda, ale apetyczniej wygląda kiedy skórka przylega prawda? Staram się robić kiełbasy zgodnie z wytycznymi, tym bardziej że wzoruję się na kolegach którzy o wyrobach wiedzą wszystko lub prawie wszystko. A co do ścisłości kiełbas to nie narzekam, bo są super, ale tak mi na myśl przyszło właśnie czy przemysłowcy po prostu nie dodają czegoś co po prostu klei osłonkę do farszu. Dziękuję za zainteresowanie się tematem :) A co do tego jak ja to robię odpowiadam: wkładam do zamrażalnika, he he.

Edytowane przez dziera
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-369984
Udostępnij na innych stronach

Jakich jelit używasz ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-369992
Udostępnij na innych stronach

Jelit wieprzowych. Przed użyciem wymoczone, kilka razy wypłukane i gotowe do nadziewania.

Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370220
Udostępnij na innych stronach

Czy jelito odchodzi punktowo w niektórych miejscach czy z całego batonu .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370223
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam wszystkich że tak na raty  piszę, ale praca, praca. Odchodzi na całych batonach Dziadku.Co najlepsze nomen omen trzymam się twojego przepisu :) -Kiełbasa Dziadka.

Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370382
Udostępnij na innych stronach

A jak to wygląda po sparzeniu, czy wyjęciu z wędzarni (w przypadku podpiekania) i schłodzeniu?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370385
Udostępnij na innych stronach

Po wędzeniu(podpiekaniu) jest genialna, aż mi ślinka poleciała, wiadomo skórka lekko wysuszona ale ścisła,zwarta. Po wędzeniu i sparzeniu też. Na samym początku właśnie wędziłem i parzyłem, ale później postanowiłem podpiekać myśląc że skórka zwyczajnie się przyklei. W zasadzie tak było dopóki kiełbacha nie trafiła do zamrażarki. Może po prostu tak się dzieje w zamrażalniku? Dopowiem tylko, że wygląd kiełbasek po wyjęciu z zamrażalnika jest blady i widać że jelito lekko pożółkło, po wrzuceniu np do gotowania kolor wraca, ale po wyjęciu z wody krojąc kiełbase skórka ewidentnie się nie trzyma jak na tych kupnych. Generalnie nie przeszkadza to w spożywaniu, aczkolwiek ktoś mógłby pomyśleć, że coś jest nie tak.

Edytowane przez dziera
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370397
Udostępnij na innych stronach

Mnie chodziło o jakość kiełbasy na drugi dzień, po dokładnym wystudzeniu (jeszcze przed zamrożeniem).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370400
Udostępnij na innych stronach

I napisz jeszcze jak dokładnie rozmrażasz ... ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370402
Udostępnij na innych stronach

Na drugi dzień jest odrobinkę pomarszczona i skórka przylega. Rozmrażam w większości przypadków w lodówce.

Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370406
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem do końce pewny ale kiełbasy z marketu raczej nie są robione w naturalnym jelicie :thumbsup: , zwłaszcza  te w promocji  :D  , do tego masa chemii i takiej kiełbasy nie da się zjeść bez jelita. Z klei się z jelitem na amen a po kilku dniach w lodówce to i do ręki zaczyna się kleić :D .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370599
Udostępnij na innych stronach

A kto mówi o kiełbasie marketowej (brrrr) której bym patykiem nawet nie tknął.Porównuje ją do kiełbasy od znanego z pysznych wyrobów lokalnego rzeźnika-wędliniarza :) Ale juz sam nie wiem czy to wada czy zaleta.

Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370730
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem do końce pewny ale kiełbasy z marketu raczej nie są robione w naturalnym jelicie :thumbsup: , zwłaszcza  te w promocji  :D  , do tego masa chemii i takiej kiełbasy nie da się zjeść bez jelita. Z klei się z jelitem na amen a po kilku dniach w lodówce to i do ręki zaczyna się kleić :D .

To w jakim ?

Akurat w tym temacie zakłady nie mają wyboru i produkują w naturalnym jelicie wieprzowym.

Kolagen jakoś się u nas nie przyjął i nie dziwi mnie to. Kondom, bo tak go odbieram, jest fajny, ale nie na kiełbasie !

Na dzień dzisiejszy nie ma osłonki kolagenowej, która byłaby prawie w 100% taka jakościowo jak naturalne jelito.

Owszem łatwiej się nadziewa, ale przy jedzeniu przynajmniej ja czuję strukturę gumy, czegoś niezjadliwego co można porównać do wcześniej napisanego kondona.

 

Firmy produkujące osłonki jadalne, kolagenowe próbują, ale jak na razie bez zadawalających efektów.

 

Nie raz zamrażam kiełbasę po sparzeniu, ale nigdy nie miałem opcji odchodzącej skórki.

Kiełbasa po rozmrożeniu jest prawie taka jak prze mrożeniem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370760
Udostępnij na innych stronach

 

 

Akurat w tym temacie zakłady nie mają wyboru i produkują w naturalnym jelicie wieprzowym

 

Zapomniałeś o osłonkach alginianowych ostatnio używanych do kabanosów.Przypomnę, że kabanos też kiełbasa. :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370764
Udostępnij na innych stronach

To całkiem inna bajka i tu raczej skórka nie będzie odchodzić, bo jej po prostu nie ma.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10317-odchodz%C4%85ce-jelito-na-kie%C5%82basach-zamro%C5%BConych/#findComment-370767
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.