Skocz do zawartości

Wosia i Ifci małe co nieco


wosiu

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 254
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Jako że jesteśmy fanami zdrowego jedzonka
  I CHWAŁA  WAM za to - widać kawał ciężkiej pracy :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zobaczcie teraz mi się przypomniało  :)  Ifcia zakupiła boczek a ja go parzyłem w woreczku foliowym vacum

 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=952444571480787&set=pcb.952446014813976&type=3

Edytowane przez wosiu
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze jeden plus parzenia bezpośredniego w wodzie: wędzonki pozbywają się znacznej części ewentualnych zabrudzeń i pozostałości z wędzenia w tym wielu szkodliwych związków znajdujących się na ich powierzchni i w warstwach zewnętrznych. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Troszeczkę wspomnień w moim temacie 

 

http://wedlinydomowe.pl/nasza-fotogaleria/nasze-dokonania-na-zdjeciach/1606-najmlodsza-nasza-zadymiaczka-julcia-w-akcji

 

Teraz już dwoje muszę szkolić  :D  :D  :facepalm:  choć jak widzę obie rączki lewe do pomagania przy kiełbaskach, ale później dziadku daj parówę  :D  ;)

 

post-39822-0-09772500-1477637929_thumb.jpg

 

 


Trochę się tego nazbierało przez te lata z WD 

 

post-39822-0-41018900-1477639477_thumb.jpg

 

kooperacja z Chabrami  :D

 

post-39822-0-68745500-1477639517_thumb.jpg

 

post-39822-0-14376100-1477639570_thumb.jpg

 

współpraca z Małymi  :)

 

post-39822-0-31149200-1477639716_thumb.jpg

 

Może jeszcze coś wyszperam to załączę do wspomnień  ;)

 

 

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...

W sobotę i niedzielę troszeczkę pokręciłem się po kuchni przeszkadzając oczywiście Ifci

Na początek zrobiłem sobie i tylko sobie  spacerówkę pieczoną z warzywami.

Spacerówkę podgotowałem w wywarze z warzyw i później dopiekłem razem z mixem warzywnym jak dla mnie niebo w gębie, bardzo lubię spacerówki.

 

post-39822-0-77729300-1504523545_thumb.jpg

 

Później poszedł na tapetę pasztet w/g przepisu Halusi, choć dość mocno zmodyfikowany czyli Wosiowy  

 

post-39822-0-77213800-1504523717_thumb.jpg

 

Tutaj w piekarniku w połowie pieczenia, pasztet mocno "urósł" 

 

post-39822-0-72429000-1504523829_thumb.jpg

 

Pasztet po upieczeniu 180* 50 min

 

 post-39822-0-17201600-1504523926_thumb.jpg

 

Tak wygląda po przekrojeniu na drugi dzień.... jest smarowny aksamitny pycha

 

post-39822-0-04186100-1504524108_thumb.jpg

 

W tak zwanym międzyczasie Ifcia machnęła jakieś 10l flaczków w/g przepisu naszego kolegi Bousia Podlasiaka, które były gotowane na zlocie w Ziołoym Zakątku pycha pycha 

 

post-39822-0-03359600-1504524274_thumb.jpg

 

post-39822-0-02722400-1504524304_thumb.jpg

 

no i oczywiście machnęła jeszcze ciacho "śnieżny puch" dla Wosia  

 

post-39822-0-16805000-1504524458_thumb.jpg

 

Następnie na bufet kuchenny poszły dorsze, które złowiłem na Bałtyku podczas ostatniego spotkania w Chłapowie. Zrobiłem paprykarz w/g przepisu naszego Śp. kolegi BonAira wyszło tego 4.10 kg i załadowałem to w 14 słoiczków.

 

post-39822-0-81431300-1504524668_thumb.jpg

 

post-39822-0-87827900-1504524730_thumb.jpg

 

post-39822-0-83162900-1504524761_thumb.jpg

 

post-39822-0-78054700-1504524787_thumb.jpg

 

post-39822-0-66114900-1504524828_thumb.jpg

 

No i żeby nie było że się Ifcia leni, to machniemy rolmopsy w/g przepisu Maxella to jest pierwsza zalewa marnująca śledzie i marnująca się do nich cebula 

 

post-39822-0-01640300-1504525021_thumb.jpg

 

Na razie na tym koniec    jak wyjdą rolmopsy to zrobię fotki i załączę do mojego tematu 

Podobne fotki wysłałem też na FB na naszą grupę więc wiele osób już je widziało, wiem jednak że wiele koleżanek i kolegów nie korzysta s fb więc postanowiłem też umieścić to w moim temacie 

 

Pozdrawiam Wosiu z Ifcią na doczepkę  

Edytowane przez wosiu
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W tak zwanym międzyczasie Ifcia machnęła jakieś 10l flaczków w/g przepisu naszego kolegi Bousia Podlasiaka, które były gotowane na zlocie w Ziołoym Zakątku pycha pycha

A możesz podesłać przepis na te flaki ?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednak Ifcia - to skarb  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.