Nadin Opublikowano 26 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) Za drobne rozdrobnienie kl I i nie kontrolowany proces parzenia a o przegrzaniu surowca w trakcie mielenia mieszania farszu nie wspomnę,jeżeli napełniałeś batony maszynką to dodatkowe jeszcze rozdrobnienie i mamy kiełbasę jaką zrobiłeś. Za dużo błędów popełniłeś,żeby mogła się Ci udać. Nie wydawalo mi sie zeby kawalki mialy znaczenie,co najwyzej kielbasa by wygladala jak parowka w przekroju . (tak o tym myslalem)A mieszam zawsze w tym urzadzeniu i nie mialem problemow z kielbasami z wp( ale nastepnym razem dla pewnosci wymieszany farsz pierw schowam do lodowki na troche i potem dopiero bede nadziewac),dodam ze w pomieszczeniu tez bylo max 14 stopni,niestety nadziewarki nie mam i musze uzywac zelmerka,ale racja maly lejek i chu z tego wyszlo.. odrazu o tym mowilem z dziewczyna ze moga byc przez to problemy(acz zamowilem juz lejek wiekszy jak i mniejszy do kabanosow,zobaczymy jak to wyjdzie na nich ,ten ktorego teraz uzylem to orginalny plastikowy z zelmera) no nic mniejmy nadzieje,ze nastepnym razem bedzie lepiej Dla pocieszenia..swojego :P dodam,ze w tym czasie wedzilem tez,karkowke schab i boczek i wsio dla mnie bomba ,chociaz to mnie podnioslo na duchu Edytowane 26 Września 2014 przez Nadin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Września 2014 Zdawalo mi,sie ze w miare sprawnie i szybko to poszlo na mojej 8stce,jakos 20min max(dziewczyna wpychala mieso a ja operowalem otoczkami) myslisz,ze w tym przypadku pomoze jak zmielony i przygotowany farsz schlodze przed nadziewaniem? Może nie wyjąłeś noża i sitka do nadziewania? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadin Opublikowano 26 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Września 2014 Zdawalo mi,sie ze w miare sprawnie i szybko to poszlo na mojej 8stce,jakos 20min max(dziewczyna wpychala mieso a ja operowalem otoczkami) myslisz,ze w tym przypadku pomoze jak zmielony i przygotowany farsz schlodze przed nadziewaniem? Może nie wyjąłeś noża i sitka do nadziewania? nawet nie wydaje mi się żeby się dało zamontować lejek gdy siatka i nóż jest w środku..Dorzucam fotkę kiełbasy w naturalnym jelicie, mielona na drobniej, nadziewana z tej samej maszynki i mieszana tak samo, jest sztywna nic się nie rozpada.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Września 2014 Jaki czas parzyłeś w piekarniku ?Zdjęcie w przekroju mało ostre, ale według mnie kiełbasa jest surowa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Września 2014 orzucam fotkę kiełbasy w naturalnym jelicie, mielona na drobniej, nadziewana z tej samej maszynki i mieszana tak samo, jest sztywna nic się nie rozpada.. Ale my rozmawiamy kiełbasie szynkowej wołowej ,taką podałeś recepturę ze strony gł. a Tobie wyszła ala mortadela .Nastepnym razem trzymaj się receptury a będzie OK.Pamiętaj że początki zawsze są trudne,z kazdym nastepnym razem bedzie coraz lepiej,czego Ci życzę Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadin Opublikowano 26 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) Ta kiełbasę wyżej pokazałem tylko dlatego żeby pokazać różnice w wyrobach przy użyciu tego samego sprzętu. Jaki czas parzyłeś w piekarniku ?Zdjęcie w przekroju mało ostre, ale według mnie kiełbasa jest surowa. tak Miro myślę że to właśnie to, przeczytałem rano przepis i bylo tam 120 min około (parzenie) a ja chyba parzyłem ledwo godzinę.. Robiłem wędzonki i się powolilo z wytycznymi... Za dużo rzeczy chciałem na raz plus patrzenie za córka.. Edytowane 26 Września 2014 przez Nadin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Września 2014 Parzenie w piekarniku wymaga 2-3 krotnego wydłużenia czasu i bardzo pomocny jest wtedy termometr wbity w wyrób.(Raz wbitego radzę nie wyciągać ! )Nie ma wody nośnika ciepła, a jedynie wilgotne powietrze. Możesz jeszcze uratować kiełbasę ponownie parząc. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Września 2014 Nie ma wody nośnika ciepła A czemu nie ma skoro : sparzyc musialem w brytwannie w piekarniku.. myślisz że do tej brytwanny nie nalał wody ? bo ja myślę że nalał i to do pełna ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Września 2014 yślisz że do tej brytwanny nie nalał wody ? bo ja myślę że nalał i to do pełna . Roger masz rację,ale te wszystkie działania są dla mnie bez sensu. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadin Opublikowano 26 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Września 2014 Oczywiście była pełna wody która pierw zanotowała w garnku i dopiero przelałem gdy termometr pokazywał 80stopni, ale problemy są potem, ciężko jest kontrolować temperaturę wody w piekarniku którego to powierzchnia jest cała wygrzana a nie jak w Przypadku garnka gdzie to woda jest gorąca ale łatwo nam wsadzić termometr,piekarnik Trzeba zamknąć a termometr niby w brytfannie ale napewno coś łapie z otoczenia, poza tym czy taka kiełbasa nie podpieka się odrazu bo do około tez wysoka temp.. Ja to mam wyobrażenie ze taka kiełbasa jest jak gulasz na patelni pod przykrywką. Nauczyło mnie to że trzeba dobierać długość kiełbasy do swoich garnków hehe. Pomysł z brytwanka był wymyślony na poczekaniu gdzie to wrzuciłem batony do garnka a tu patrze ze pół wystaje.. Myślę że nie ma co tu dłużej się wywodzic wyrób nie Wyszedł z powodów Technicznych, swoje wnioski wysunelem teraz czekać na kolejny raz i po prostu pomyśleć o wszystkim zanim zacznę nie z kijami w ręku w kuchni zdałem sobie sprawę ze nie ma gdzie Parzyć. Dzięki za wypowiedzi wskazówki napewno się Przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Września 2014 te wszystkie działania są dla mnie bez sensu. No raczej tak bo już samym rozdrabnianiem z tego co widzę na zdjęciach pogrzebał kolega "szynkowa" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 26 Września 2014 Nauczyło mnie to że trzeba dobierać długość kiełbasy do swoich garnków hehe. Pomysł z brytwanka był wymyślony na poczekaniu gdzie to wrzuciłem batony do garnka a tu patrze ze pół wystaje.. Myślę że nie ma co tu dłużej się wywodzic wyrób nie Wyszedł z powodów Technicznych, swoje wnioski wysunelem teraz czekać na kolejny raz i po prostu pomyśleć o wszystkim zanim zacznę nie z kijami w ręku w kuchni zdałem sobie sprawę ze nie ma gdzie Parzyć. Dzięki za wypowiedzi wskazówki napewno się Przydadzą. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Września 2014 Nie ma wody nośnika ciepła A czemu nie ma skoro : sparzyc musialem w brytwannie w piekarniku.. myślisz że do tej brytwanny nie nalał wody ? bo ja myślę że nalał i to do pełna ... Pewnie i do brytfanny nalał, ale dalej nie ma wody jako nośnika ciepła pomiędzy jego źródłem a brytfanną. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadin Opublikowano 26 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) te wszystkie działania są dla mnie bez sensu. No raczej tak bo już samym rozdrabnianiem z tego co widzę na zdjęciach pogrzebał kolega "szynkowa" juz wystarczy bo się zalamie xP Edytowane 26 Września 2014 przez Nadin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Września 2014 Oj tam oj tam ... nie przesadzaj następnym razem będzie lepiej nic się chłopie nie przejmuj Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) ....po prostu zrobiłeś experymentalną a'la mortadelę wołową - spróbuj doparzyć , a jak nie wyjdzie to zanurz w jogurcie i powieś w przewiewnym chłodnym miejscu - poczekaj miesiąc..... Edytowane 26 Września 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 14 Marca 2015 Witam. Nie chce zakładać nowego tematu wiec tutaj zapytam. Doczytałem, ze chcąc uwędzić wołowinę peklujemy, wędzimy i parzymy podobnie jak wieprzowinę. Czyli mam rozumieć, że po wędzeniu będę parzył wołowinę do temp. 68-70 stopni i to powinno wystarczyć?? Proszę o pomoc ponieważ po prostu nie wiem. Nigdy nie miałem do czynienie z wołowiną . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-412269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Marca 2015 http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/101-szynka-wolowa-gotowanaToCi powinno pomóc Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-412274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 14 Marca 2015 http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/101-szynka-wolowa-gotowanaToCi powinno pomóc Dzięki kostek61 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-412299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jloaf Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Marca 2015 Witam, Odniosę się do wątku, w którym Panowie przestrzegają przed wędzeniem ligawy. Ja osobiście, po namowie kolegi zrobiłem na święta carpaccio z ligawy. Ligawa była w solance tak jak tradycyjna szynka wieprzowa, potem wędziłem ją trzy dni zimnym dymem. Przed podaniem była bardzo cienko krojona i układana na talerzu. Na kawałek carpaccio dawałem parę kropel drobnej oliwy, szczypta świeżo mielonego pieprzu, na to kawałek pieczarki i trochę soli. Najlepiej to zrobić ok. 30 minut przed podaniem. Powiem tylko że smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam,Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-413353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 26 Listopada 2019 Moi drodzy , mam kolejne pytanie do Was , tym razem o wędzenie woła . Mam od niedawna w rodzinie islamiste i jak wiadomo oni wieprza nie jedzą . Chciałbym uwędzic albo kawałek udźca albo ligawę i za cholerę nie wiem jak się za to zabrać. Wyczytałem że w zasadzie robi się tak jak wieprzowe szynki ale czy ligawy to też dotyczy ? Może ktoś z was robił takie wędzonki i ma sprawdzony przepis. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-647267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Listopada 2019 11 lat temu przerabiałam wołowinę:ROCZNY_BYCZEK Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-647272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 26 Listopada 2019 (edytowane) EAnnaDziękuję Ci wszystko już wiem aczkolwiek nie wiem nic Zrobię wg. Twoich doświadczeń ,i już wiem, że będzie dobrze , dzięki za wskazanie drogi . A z drugiej strony .....boże ile ja lat za wami jestem Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Listopada 2019 przez grehor1 Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-647287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.