Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Za drobne rozdrobnienie kl I  i nie kontrolowany proces parzenia a o przegrzaniu surowca w trakcie mielenia mieszania farszu nie wspomnę,jeżeli napełniałeś batony maszynką to dodatkowe jeszcze rozdrobnienie i mamy kiełbasę jaką zrobiłeś. Za dużo błędów popełniłeś,żeby mogła się Ci udać. 

Nie wydawalo mi sie zeby  kawalki mialy znaczenie,co najwyzej kielbasa by wygladala jak parowka w przekroju . (tak o tym myslalem)A mieszam zawsze w tym urzadzeniu i nie mialem problemow z kielbasami z wp( ale nastepnym razem dla  pewnosci wymieszany farsz pierw schowam do lodowki na troche  i potem dopiero bede nadziewac),dodam ze w pomieszczeniu tez  bylo max 14  stopni,niestety  nadziewarki nie mam i musze uzywac zelmerka,ale racja maly lejek i chu z tego wyszlo.. odrazu o tym mowilem z dziewczyna ze moga byc przez to problemy(acz zamowilem juz  lejek wiekszy jak i mniejszy do kabanosow,zobaczymy jak to wyjdzie na nich ,ten ktorego teraz uzylem to orginalny plastikowy z zelmera) no nic mniejmy nadzieje,ze  nastepnym razem bedzie lepiej :)

Dla pocieszenia..swojego :P  dodam,ze w tym czasie wedzilem tez,karkowke schab i boczek i wsio dla mnie bomba ,chociaz to mnie podnioslo na duchu 

 

Edytowane przez Nadin
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373189
Udostępnij na innych stronach

Zdawalo mi,sie ze w miare sprawnie i szybko to poszlo na mojej 8stce,jakos 20min max(dziewczyna wpychala mieso a ja operowalem otoczkami) myslisz,ze w tym przypadku pomoze  jak zmielony i przygotowany farsz schlodze przed nadziewaniem? 

Może nie wyjąłeś noża i sitka do nadziewania? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373191
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zdawalo mi,sie ze w miare sprawnie i szybko to poszlo na mojej 8stce,jakos 20min max(dziewczyna wpychala mieso a ja operowalem otoczkami) myslisz,ze w tym przypadku pomoze  jak zmielony i przygotowany farsz schlodze przed nadziewaniem?

 

Może nie wyjąłeś noża i sitka do nadziewania?

nawet nie wydaje mi się żeby się dało zamontować lejek gdy siatka i nóż jest w środku..

Dorzucam fotkę kiełbasy w naturalnym jelicie, mielona na drobniej, nadziewana z tej samej maszynki i mieszana tak samo, jest sztywna nic się nie rozpada..

post-66764-0-51330700-1411730165_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373195
Udostępnij na innych stronach

Jaki czas parzyłeś w piekarniku ?

Zdjęcie w przekroju mało ostre, ale według mnie kiełbasa jest surowa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373199
Udostępnij na innych stronach

 

 

orzucam fotkę kiełbasy w naturalnym jelicie, mielona na drobniej, nadziewana z tej samej maszynki i mieszana tak samo, jest sztywna nic się nie rozpada..
Ale my rozmawiamy kiełbasie szynkowej wołowej ,taką podałeś recepturę ze strony gł. a Tobie wyszła ala mortadela :)  .Nastepnym razem trzymaj się receptury a będzie OK.Pamiętaj że początki zawsze są trudne,z kazdym nastepnym razem bedzie coraz lepiej,czego Ci życzę :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373201
Udostępnij na innych stronach

Ta kiełbasę wyżej pokazałem tylko dlatego żeby pokazać różnice w wyrobach przy użyciu tego samego sprzętu.

Jaki czas parzyłeś w piekarniku ?

Zdjęcie w przekroju mało ostre, ale według mnie kiełbasa jest surowa.

tak Miro myślę że to właśnie to, przeczytałem rano przepis i bylo tam 120 min około (parzenie) a ja chyba parzyłem ledwo godzinę.. Robiłem wędzonki i się powolilo z wytycznymi... Za dużo rzeczy chciałem na raz plus patrzenie za córka.. Edytowane przez Nadin
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373205
Udostępnij na innych stronach

Parzenie w piekarniku wymaga 2-3 krotnego wydłużenia czasu i bardzo pomocny jest wtedy termometr wbity w wyrób.

(Raz wbitego radzę nie wyciągać ! :) )

Nie ma wody nośnika ciepła, a jedynie wilgotne powietrze.

 

Możesz jeszcze uratować kiełbasę ponownie parząc.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373209
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ma wody nośnika ciepła

 

A czemu nie ma skoro : 

 

 

 

sparzyc musialem w brytwannie w piekarniku..
 

 

myślisz że do tej brytwanny nie nalał wody  ?  bo ja myślę że nalał i to do pełna ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373210
Udostępnij na innych stronach

 

 

yślisz że do tej brytwanny nie nalał wody  ?  bo ja myślę że nalał i to do pełna .
Roger masz rację,ale te wszystkie działania są dla mnie bez sensu. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373211
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście była pełna wody która pierw zanotowała w garnku i dopiero przelałem gdy termometr pokazywał 80stopni, ale problemy są potem, ciężko jest kontrolować temperaturę wody w piekarniku którego to powierzchnia jest cała wygrzana a nie jak w Przypadku garnka gdzie to woda jest gorąca ale łatwo nam wsadzić termometr,piekarnik Trzeba zamknąć a termometr niby w brytfannie ale napewno coś łapie z otoczenia, poza tym czy taka kiełbasa nie podpieka się odrazu bo do około tez wysoka temp.. Ja to mam wyobrażenie ze taka kiełbasa jest jak gulasz na patelni pod przykrywką. Nauczyło mnie to że trzeba dobierać długość kiełbasy do swoich garnków hehe. Pomysł z brytwanka był wymyślony na poczekaniu gdzie to wrzuciłem batony do garnka a tu patrze ze pół wystaje.. Myślę że nie ma co tu dłużej się wywodzic wyrób nie Wyszedł z powodów Technicznych, swoje wnioski wysunelem teraz czekać na kolejny raz i po prostu pomyśleć o wszystkim zanim zacznę nie z kijami w ręku w kuchni zdałem sobie sprawę ze nie ma gdzie Parzyć. Dzięki za wypowiedzi wskazówki napewno się Przydadzą.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373212
Udostępnij na innych stronach

 

 

te wszystkie działania są dla mnie bez sensu. 

 

No raczej tak bo już samym rozdrabnianiem z tego co widzę na zdjęciach pogrzebał kolega "szynkowa" ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373214
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nauczyło mnie to że trzeba dobierać długość kiełbasy do swoich garnków hehe. Pomysł z brytwanka był wymyślony na poczekaniu gdzie to wrzuciłem batony do garnka a tu patrze ze pół wystaje.. Myślę że nie ma co tu dłużej się wywodzic wyrób nie Wyszedł z powodów Technicznych, swoje wnioski wysunelem teraz czekać na kolejny raz i po prostu pomyśleć o wszystkim zanim zacznę nie z kijami w ręku w kuchni zdałem sobie sprawę ze nie ma gdzie Parzyć. Dzięki za wypowiedzi wskazówki napewno się Przydadzą.
:thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373215
Udostępnij na innych stronach

 

Nie ma wody nośnika ciepła

 

A czemu nie ma skoro : 

 

 

 

sparzyc musialem w brytwannie w piekarniku..
 

 

myślisz że do tej brytwanny nie nalał wody  ?  bo ja myślę że nalał i to do pełna ...

 

 

Pewnie i do brytfanny nalał, ale dalej nie ma wody jako nośnika ciepła pomiędzy jego źródłem a brytfanną.

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373218
Udostępnij na innych stronach

 

te wszystkie działania są dla mnie bez sensu.

 

No raczej tak bo już samym rozdrabnianiem z tego co widzę na zdjęciach pogrzebał kolega "szynkowa" ;)

juz wystarczy bo się zalamie xP Edytowane przez Nadin
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373224
Udostępnij na innych stronach

Oj tam oj tam ... ;)  nie przesadzaj następnym razem będzie lepiej nic się chłopie nie przejmuj ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373226
Udostępnij na innych stronach

....po prostu zrobiłeś experymentalną a'la mortadelę wołową - spróbuj doparzyć , a jak nie wyjdzie to zanurz w jogurcie i powieś w przewiewnym chłodnym miejscu - poczekaj miesiąc.....

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-373265
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam. Nie chce zakładać nowego tematu wiec tutaj zapytam. Doczytałem, ze chcąc uwędzić wołowinę peklujemy, wędzimy i parzymy podobnie jak wieprzowinę. Czyli mam rozumieć, że po wędzeniu będę parzył wołowinę do temp. 68-70 stopni i to powinno wystarczyć?? Proszę o pomoc ponieważ po prostu nie wiem. Nigdy nie miałem do czynienie z wołowiną .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-412269
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Odniosę się do wątku, w którym Panowie przestrzegają przed wędzeniem ligawy. Ja osobiście, po namowie kolegi zrobiłem na święta carpaccio z ligawy. Ligawa była w solance tak jak tradycyjna szynka wieprzowa, potem wędziłem ją trzy dni zimnym dymem. Przed podaniem była bardzo cienko krojona i układana na talerzu. Na kawałek carpaccio dawałem parę kropel drobnej oliwy, szczypta świeżo mielonego pieprzu, na to kawałek pieczarki i trochę soli. Najlepiej to zrobić ok. 30 minut przed podaniem. Powiem tylko że smakuje rewelacyjnie.

 

Pozdrawiam,

Jacek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-413353
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Moi drodzy , mam kolejne pytanie do Was , tym razem o wędzenie woła .

Mam od niedawna w rodzinie islamiste i jak wiadomo oni wieprza nie jedzą .

Chciałbym uwędzic albo kawałek udźca albo ligawę i za cholerę nie wiem jak się za to zabrać.

Wyczytałem że w zasadzie robi się tak jak wieprzowe szynki ale czy ligawy to też dotyczy ? Może ktoś z was robił takie wędzonki i ma sprawdzony przepis.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-647267
Udostępnij na innych stronach

11 lat temu przerabiałam wołowinę:

ROCZNY_BYCZEK

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-647272
Udostępnij na innych stronach

EAnna

Dziękuję Ci wszystko już wiem aczkolwiek nie wiem nic

Zrobię wg. Twoich doświadczeń ,i już wiem, że będzie dobrze , dzięki za wskazanie drogi .

A z drugiej strony .....boże ile ja lat za wami jestem

 

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez grehor1

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10364-wo%C5%82owina-peklowaniewedzenie/page/2/#findComment-647287
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.