Skocz do zawartości

Przesolone mięso...


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem początkujący w tych sprawach.

 

Otóż, kupiłem 4kg łopatki, 3,5kg karkówki, 1,5kg boczku i jakies 0,5kg pachwiny dodałem 25 łyzeczek soli, tak wychodziło  z przepisu pewnego na kiełbase, i powiedzcie mi co mam zrobić, bo smażąc kotleta czuć było że za dużo soli, co w takim wypadku zrobić, jakie mięso najlepiej dokupić albo co zrobić aby tą sól zniwelować, zastanawiam sie nad kupnem karkówki bo akurat mam w promocji po 11zł za kg, mysle dodać z 3 kg karkówki ale nie wiem czy nie bedzie to za dużo, prosze o porady co zrobić w tym wypadku

Edytowane przez hrypa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/
Udostępnij na innych stronach

Wpierw zważ ile ta twoja łyżeczka nabiera soli w gramach, a potem wynik pomnóż przez 25 i podziel przez 5,5.

Napisz co wyszło i policzymy dalej...

 

Robisz kiełbasę na samej soli?

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375226
Udostępnij na innych stronach

 

 

mysle dodać z 3 kg karkówki
  Witaj . Raczej innego wyjścia nie ma :rolleyes: Polecam zakpić wagę gramową i dawkować sól w ilości 18 gramów na kilogram mięsa  :cool: 

 

tak wychodziło z przepisu pewnego na kiełbase,
  :rolleyes:  Którego...? Z naszej stronki ?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375229
Udostępnij na innych stronach

nie nie na samej soli, dodałem też przyprawy, jak mam zważyć jesli nie mam wagi, dodałem według wyliczenia...   Na 10 kg mięsa 18 dkg soli, przeliczylem to na gramy i z gramów na łyżeczki i wyszlo ok 20 łyżeczek peklosoli a dodałem 25

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375231
Udostępnij na innych stronach

Einshell , miało być jak u Hitchcocka a ty BAM

 

 

CZYLI JEŻELI WSZYSTKO CI W OBLICZENIACH PASUJE - DODAJ  1,350 kg karkówki

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375232
Udostępnij na innych stronach

http://dorciawkuchni.blogspot.com/2013/07/domowa-kiebasa-wedzona-kiebasa.html tu i tam na dole ktoś napisał ze 18 dkg soli tylko pytanie panowie, karkówka czy łopatke lepiej kupić ? i ile 2kg wystarczy ? 

 

 

dziekuje za pomoc ;)

Edytowane przez hrypa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375233
Udostępnij na innych stronach

napisałem ci przecież.... :facepalm:

 

 

w pytaniu o sól chodzi czy dodajesz też saletrę albo peklosól ....

 

 

Przepis Dorci powala - Zosia to przy niej mistrz masarski :D

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375235
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak mam zważyć jesli nie mam wag
Dodaną ilość soli nasyp do woreczka i bujnij się do sklepu i zważ ,wtedy przelicz na kilogramy,tego mięsa jest trochę, szkoda by było to spaprać,aż się boję jak będziesz ważył pozostałe przyprawy :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375239
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375242
Udostępnij na innych stronach

tu masz przelicznik dla łyżeczkowców http://zdrowezywienie.w.interia.pl/kalk_miarkuchennych.htm

 

wynika z niego że dałeś 150gram soli -wynika z niego że ta ilość soli wystarczy na 8,35 kg kiełbasy

 

KUP 3 KG KARKÓWKI

 

I NIE MIEL BOCZKU NA DROBNYM SICIE , BO PODCIEKI SIĘ MOGĄ POROBIĆ

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375246
Udostępnij na innych stronach

Należy robić tylko wg wypróbowanych przepisów! jesli masz za słone mięso, to po prostu je wymocz w zimnej wodzie do czasu, aż jego słoność będzie dla Ciebie wystarczająca..

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375248
Udostępnij na innych stronach

 

 

jesli masz za słone mięso, to po prostu je wymocz
bez doświadczenia może Mu nie wyjść...

poza tym przy mięsie na kiełbasę :rolleyes: ......

bezpieczniej będzie ustalić ile było soli i dołożyć mięsa

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375255
Udostępnij na innych stronach

bo smażąc kotleta czuć było że za dużo soli

 

Smażąc kotleta z mięsa peklowanego na kiełbasę zawsze ten kotlet będzie słony.Wcale to nie oznacza, że mięso jest przesolone do wyrobu kiełbasy.W czasie smażenia lub pieczenia bardzo uwydatnia się sól.Mięso na kiełbasę pekluje się dawką od 18-20 g/kg a mięso do smażenia lub pieczenia  soli się ok.10 g/kg.Jak widzisz różnica jest znacząca i nikt nie zwrócił na to uwagi i wcale to Twoje mięso nie musi być przesolone do wyrobu kiełbasy.

Poza tym to polecam kupienie wagi bo łyżeczka, łyżeczce nie równa.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375279
Udostępnij na innych stronach

z podanych danych łyżeczkowych wynika dawka soli powyżej 27g/kg ....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375280
Udostępnij na innych stronach

z podanych danych łyżeczkowych wynika dawka soli powyżej 27g/kg ..

 

Z tego nic nie wynika bo łyżeczka, łyżeczce nie równa.Którą łyżeczkę masz na myśli bo są tu łyżeczki co mają po ok.6 g i takie co 17 g

 

post-41296-0-53070500-1412518510_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375281
Udostępnij na innych stronach

cztery masz identyczne , a dwie nietypowe :D

dziękuję za uprzejmość :cool:

może popatrzysz na 10 post łaskawie posiadaczu tak wielu łyżeczek

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375283
Udostępnij na innych stronach

Przepis Dorci powala - Zosia to przy niej mistrz masarski

 

No i dziękuję, że to napisałeś !

Sam czytam i oczom nie wierzę, jak można to coś nazwać przepisem ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375284
Udostępnij na innych stronach

 

 

nikt nie zwrócił na to uwagi i wcale to Twoje mięso nie musi być przesolone do wyrobu kiełbasy.
zwrócił prezesie... zwrócił ;)  - a że tego nie widać to już inna sprawa :tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375285
Udostępnij na innych stronach

 

 

może popatrzysz na 10 post łaskawie posiadaczu tak wielu łyżeczek

 

Szkoda czasu.O soleniu lub peklowaniu na łyżeczki na tym forum już wszystko napisano.Widać nie odrobiłeś tej lekcji . :cool:  Moim zdaniem jedynym i logicznym sposobem, żeby ustalić ile to mięso zostało w przybliżeniu naprawdę posolone jest sposób podany przez Kostka.A poza tym jak dał 25 g/kg to jeszcze (poza dodatkiem pachwiny ) na upartego może zrobić kiełbasę dojrzewającą.

 

 

 

zwrócił prezesie... zwrócił   - a że tego nie widać to już inna sprawa

 

A to przecież bardzo ważna rzecz . :rolleyes:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375287
Udostępnij na innych stronach

Ta niebieska to miarka do mleka a nie łyżeczka :D Mam ja codziennie w reku :) Arek a co to jest ta biała ze szczoteczką? :D

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375344
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa wyszła mimo dodania 2.5 kg karkówki delikatnie za slona ale to.nic zakupilem wagę i wyszło ze jedną lyzeczka to 10 g peklo soli. Kiełbasę uwedzilem w piątek i wyszła smaczna, akurat na swojej wedzarni robiłem :) co do przypraw sypalem ile wlezie :) aby była majerankowa i czosnkowa takie lubie. Jutro jadę wedzic szynkę i boczek. :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-376487
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Waga to podstawa. Ja mam laboratoryjną (pozostałość z akwarium – dawniej ważyłem nawozy).

Do pierwszej kiełbasy dałem 19g soli. Wszyscy w domu stwierdzili – za dużo soli.

Druga kiełbasa – 17 g. Werdykt – za dużo soli.

Teraz zrobiłem dając 16 g na 1kg mięsa – wyszła akurat (50% peklosoli i 50% soli kamiennej). Ale oczywiście to sprawa indywidualnego smaku. :)

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-379909
Udostępnij na innych stronach

Właśnie bo niby daje się 19 g soli ale i to za dużo ja na przyszłość dam na 1kg 15 g soli, dziś odmrozilem kiełbasę i super tylko wiem jedno za dużo przypraw i przede wszystkim gorczyca też niezbyt pasuje bynajniej mi do kielbasy, moja kiełbasa wyszła wogole szara taka wedzilem sama olchą i wyszła jak wspomniałem szara nie wiem czemu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-380883
Udostępnij na innych stronach

...na soli zawsze wychodzi szara - a jak dobry wędzarz to z szarym oczkiem...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-380888
Udostępnij na innych stronach

Kup sobie wagę : ja do dokładnego naważania mam http://allegro.pl/waga-mh-200-kieszonkowa-jubilerska-200g-0-01g-bat-i4661929037.html  kosz bez wysyłki około 1 kg mięsa do ważenia powyżej  10 deko kup wagę w markecie w promocji (koszt 3 kg mięsa ?) masz po kłopocie i nerwach  a tak możesz stracić powyzej 4 kg mięsa 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-381001
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.