hrypa Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Witam, jestem początkujący w tych sprawach. Otóż, kupiłem 4kg łopatki, 3,5kg karkówki, 1,5kg boczku i jakies 0,5kg pachwiny dodałem 25 łyzeczek soli, tak wychodziło z przepisu pewnego na kiełbase, i powiedzcie mi co mam zrobić, bo smażąc kotleta czuć było że za dużo soli, co w takim wypadku zrobić, jakie mięso najlepiej dokupić albo co zrobić aby tą sól zniwelować, zastanawiam sie nad kupnem karkówki bo akurat mam w promocji po 11zł za kg, mysle dodać z 3 kg karkówki ale nie wiem czy nie bedzie to za dużo, prosze o porady co zrobić w tym wypadku Edytowane 5 Października 2014 przez hrypa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Wpierw zważ ile ta twoja łyżeczka nabiera soli w gramach, a potem wynik pomnóż przez 25 i podziel przez 5,5.Napisz co wyszło i policzymy dalej... Robisz kiełbasę na samej soli? Edytowane 5 Października 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Października 2014 mysle dodać z 3 kg karkówki Witaj . Raczej innego wyjścia nie ma Polecam zakpić wagę gramową i dawkować sól w ilości 18 gramów na kilogram mięsa tak wychodziło z przepisu pewnego na kiełbase, Którego...? Z naszej stronki ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Października 2014 nie nie na samej soli, dodałem też przyprawy, jak mam zważyć jesli nie mam wagi, dodałem według wyliczenia... Na 10 kg mięsa 18 dkg soli, przeliczylem to na gramy i z gramów na łyżeczki i wyszlo ok 20 łyżeczek peklosoli a dodałem 25 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Einshell , miało być jak u Hitchcocka a ty BAM CZYLI JEŻELI WSZYSTKO CI W OBLICZENIACH PASUJE - DODAJ 1,350 kg karkówki Edytowane 5 Października 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) http://dorciawkuchni.blogspot.com/2013/07/domowa-kiebasa-wedzona-kiebasa.html tu i tam na dole ktoś napisał ze 18 dkg soli tylko pytanie panowie, karkówka czy łopatke lepiej kupić ? i ile 2kg wystarczy ? dziekuje za pomoc Edytowane 5 Października 2014 przez hrypa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) napisałem ci przecież.... w pytaniu o sól chodzi czy dodajesz też saletrę albo peklosól .... Przepis Dorci powala - Zosia to przy niej mistrz masarski Edytowane 5 Października 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Października 2014 jak mam zważyć jesli nie mam wag Dodaną ilość soli nasyp do woreczka i bujnij się do sklepu i zważ ,wtedy przelicz na kilogramy,tego mięsa jest trochę, szkoda by było to spaprać,aż się boję jak będziesz ważył pozostałe przyprawy Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Października 2014 Następną kiełbasę zrób według tego przepisuhttp://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/149-poradnik-poczatkujacego-domowego-masarza-czesc-ii Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) tu masz przelicznik dla łyżeczkowców http://zdrowezywienie.w.interia.pl/kalk_miarkuchennych.htm wynika z niego że dałeś 150gram soli -wynika z niego że ta ilość soli wystarczy na 8,35 kg kiełbasy KUP 3 KG KARKÓWKI I NIE MIEL BOCZKU NA DROBNYM SICIE , BO PODCIEKI SIĘ MOGĄ POROBIĆ Edytowane 5 Października 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Października 2014 Należy robić tylko wg wypróbowanych przepisów! jesli masz za słone mięso, to po prostu je wymocz w zimnej wodzie do czasu, aż jego słoność będzie dla Ciebie wystarczająca.. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Października 2014 jesli masz za słone mięso, to po prostu je wymocz bez doświadczenia może Mu nie wyjść...poza tym przy mięsie na kiełbasę ......bezpieczniej będzie ustalić ile było soli i dołożyć mięsa Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) bo smażąc kotleta czuć było że za dużo soli Smażąc kotleta z mięsa peklowanego na kiełbasę zawsze ten kotlet będzie słony.Wcale to nie oznacza, że mięso jest przesolone do wyrobu kiełbasy.W czasie smażenia lub pieczenia bardzo uwydatnia się sól.Mięso na kiełbasę pekluje się dawką od 18-20 g/kg a mięso do smażenia lub pieczenia soli się ok.10 g/kg.Jak widzisz różnica jest znacząca i nikt nie zwrócił na to uwagi i wcale to Twoje mięso nie musi być przesolone do wyrobu kiełbasy.Poza tym to polecam kupienie wagi bo łyżeczka, łyżeczce nie równa. Edytowane 5 Października 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Października 2014 z podanych danych łyżeczkowych wynika dawka soli powyżej 27g/kg .... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) z podanych danych łyżeczkowych wynika dawka soli powyżej 27g/kg .. Z tego nic nie wynika bo łyżeczka, łyżeczce nie równa.Którą łyżeczkę masz na myśli bo są tu łyżeczki co mają po ok.6 g i takie co 17 g Edytowane 5 Października 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Października 2014 cztery masz identyczne , a dwie nietypowe dziękuję za uprzejmość może popatrzysz na 10 post łaskawie posiadaczu tak wielu łyżeczek Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Października 2014 Przepis Dorci powala - Zosia to przy niej mistrz masarski No i dziękuję, że to napisałeś !Sam czytam i oczom nie wierzę, jak można to coś nazwać przepisem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Października 2014 nikt nie zwrócił na to uwagi i wcale to Twoje mięso nie musi być przesolone do wyrobu kiełbasy. zwrócił prezesie... zwrócił - a że tego nie widać to już inna sprawa Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Października 2014 może popatrzysz na 10 post łaskawie posiadaczu tak wielu łyżeczek Szkoda czasu.O soleniu lub peklowaniu na łyżeczki na tym forum już wszystko napisano.Widać nie odrobiłeś tej lekcji . Moim zdaniem jedynym i logicznym sposobem, żeby ustalić ile to mięso zostało w przybliżeniu naprawdę posolone jest sposób podany przez Kostka.A poza tym jak dał 25 g/kg to jeszcze (poza dodatkiem pachwiny ) na upartego może zrobić kiełbasę dojrzewającą. zwrócił prezesie... zwrócił - a że tego nie widać to już inna sprawa A to przecież bardzo ważna rzecz . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Października 2014 Ta niebieska to miarka do mleka a nie łyżeczka Mam ja codziennie w reku Arek a co to jest ta biała ze szczoteczką? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-375344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Października 2014 Kiełbasa wyszła mimo dodania 2.5 kg karkówki delikatnie za slona ale to.nic zakupilem wagę i wyszło ze jedną lyzeczka to 10 g peklo soli. Kiełbasę uwedzilem w piątek i wyszła smaczna, akurat na swojej wedzarni robiłem co do przypraw sypalem ile wlezie aby była majerankowa i czosnkowa takie lubie. Jutro jadę wedzic szynkę i boczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-376487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajcz Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Waga to podstawa. Ja mam laboratoryjną (pozostałość z akwarium – dawniej ważyłem nawozy).Do pierwszej kiełbasy dałem 19g soli. Wszyscy w domu stwierdzili – za dużo soli.Druga kiełbasa – 17 g. Werdykt – za dużo soli.Teraz zrobiłem dając 16 g na 1kg mięsa – wyszła akurat (50% peklosoli i 50% soli kamiennej). Ale oczywiście to sprawa indywidualnego smaku. Edytowane 29 Października 2014 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-379909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Listopada 2014 Właśnie bo niby daje się 19 g soli ale i to za dużo ja na przyszłość dam na 1kg 15 g soli, dziś odmrozilem kiełbasę i super tylko wiem jedno za dużo przypraw i przede wszystkim gorczyca też niezbyt pasuje bynajniej mi do kielbasy, moja kiełbasa wyszła wogole szara taka wedzilem sama olchą i wyszła jak wspomniałem szara nie wiem czemu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-380883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Listopada 2014 ...na soli zawsze wychodzi szara - a jak dobry wędzarz to z szarym oczkiem... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-380888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Listopada 2014 Kup sobie wagę : ja do dokładnego naważania mam http://allegro.pl/waga-mh-200-kieszonkowa-jubilerska-200g-0-01g-bat-i4661929037.html kosz bez wysyłki około 1 kg mięsa do ważenia powyżej 10 deko kup wagę w markecie w promocji (koszt 3 kg mięsa ?) masz po kłopocie i nerwach a tak możesz stracić powyzej 4 kg mięsa Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10445-przesolone-mi%C4%99so/#findComment-381001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.