Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Z duszą na ramieniu podjęłam się upieczenia chlebka tostowego.

Oczywiście -nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zrobiła po swojemu.i teraz z niepokojem zaglądam do piekarnika -z wyglądu odpukać ładniusi ,tylko boję się o smak ,bo do ciasta dodałam olej kokosowy...

Ciasto wyrabiałam  w malakserze [nigdy wcześniej tak nie robiłam] i ciasto wyszło rzadkie ,chociaż nie wiem jaka powinna być prawidłowa jego konsystencja .Czekam....

Edytowane przez beatag
beata

Nie powinnaś go widzieć :) , używa się zamkniętych forem, ciekaw jestem jak to robisz w warunkach domowych ?

Trzymam kciuki i pozdrawiam.

Pozdrawiam, Andrzej

Super :clap: :clap:, nie przetrzymany ? Taki chciałaś mieć, nie jaśniejszy ?

Gratuluję.

Edytowane przez andym

Pozdrawiam, Andrzej

Struktura miękiszu nieco odbiega od wzorca, ale jeśli dla Ciebie jest ok, to dobrze. Bo to przecież Twój, własnoręczny.. 

Pozdrawiam.

Pozdrawiam, Andrzej

Może nie na tym forum ,chociaż to płyn do mycia naczyń [w każdej kuchni się przyda] Robię go ze skórek cytryn ,pomarańczy,czy grejpfrutów.

Czy to TY robisz? Na focie widzę inne dłonie.... :cool:

No i efekt finalny.

Z lekkim glanzem...

I już po przekrojeniu

Poprawnie... :cool: Mięsożercy widok nie rusza....

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Płyn do naczyń robię ja -pachnie fajnie pomarańczami lub cytrynowo [jeśli ze skórek cytryn],a ten mały szkrabik pomaga mi w napełnianiu butelek.

Co do tego glancu ,to sama się dziwię -bo po " spsikaniu"go wodą i "spsikaniu" piekarnika odrazu się zaczął błyszczeć.[co prawda to pieczywo pszenne] Muszę sobie  dopracować recepturę ,temp. i czas pieczenia i powinno być dobrze.

Intryguję mnie tylko,czy dobrze zrobiłam traktując to ciasto malakserem [czy to nie za szybkie obroty?].Do tej pory wszystkie moje chleby wyrabiałam ręcznie.Ciasto z misy po 40 min jeszcze raz  "przemalaksowałam" w celu odgazowania i  odrazu do foremki.

beata

Intryguję mnie tylko,czy dobrze zrobiłam traktując to ciasto malakserem [czy to nie za szybkie obroty?].Do tej pory wszystkie moje chleby wyrabiałam ręcznie.Ciasto z misy po 40 min jeszcze raz "przemalaksowałam" w celu odgazowania i odrazu do foremki.

Chleb - jestem na etapie przyswajania teorii... kiedyś upiekę, kiedyś..... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Zebyś potem nie przepadł....

Tak naprawdę to jest b. proste i rzadko nie wychodzi.Zacznij od najprostszego chlebka na drożdzach [wychodzi równie smaczny jak na zakwasie]gdzieś tu podawałam taki prosty przepis [z dodatkiem łyżki octu winnego imitując zakwas]

beata

Zacznij od najprostszego chlebka na drożdzach [wychodzi równie smaczny jak na zakwasie]gdzieś tu podawałam taki prosty przepis [z dodatkiem łyżki octu winnego imitując zakwas]

Przepadłem już... na wiele sposobów... Mam dostęp do zakwasu, do mąki wszelakiej z młyna na rzece... ale pieca nie mam chlebowego jeszcze..... :cool:

Trochę piekę [chleby różne ],i  robie serki -tez różne [najczęśćiej twarogowe i a'la korycińskie [ masła nie kupuję -robię mikserkiem w ;try miga '.Robię winka ,piwa i nalewki .no i różne owoce i warzywa zamykam w słoiczkach .

Zobaczyłem fotki spiżarki i mi dech zaparło......

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Hmm...to pozostał ci tylko sklepowy gniot...albo ...zwykły piekarnik...

Miro-od tej częsci procentowej Ci ten dech zaparło ? - a tak sobie trochę eksperymentuje...[dziś degustacja orzechów po krzyżacku]

Edytowane przez beatag
beata

Sorki ,ze tu sobie wkleję ten przepis[potem trudno znaleźć] ,ale skoro Kolega zachwala to jutro go wypróbuję i porównam ze swoimi

Przepis na 12 bułek:
600 g mąki tortowej (typ 450)
350 ml mleka
2 płaskie łyżeczki drożdży instant (lub około 20 g świeżych)
75 g cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
jajko

post-78609-0-78551300-1456566575_thumb.j  post-78609-0-50217500-1456566576_thumb.j

Wszystkie składniki za wyjątkiem jajka łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto (około 10 minut robotem kuchennym lub c najmniej 15 minut ręcznie). Następnie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czacie dzielimy ciasto na 12 części i formujemy okrągłe bułki. Ponownie pozostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Po drugim rośnięciu nacinamy na grzbiecie każdą bułkę w dwóch miejscach i smarujemy rozbełtanym w miseczce jajkiem.

I pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do zrumienienia się)

Mam tu jeszcze fajny przepis od Elektry na bułeczki do hamburgerów.Robiłam je już i wyszły swietne .Polecam

Przepis jest na 8-9-bułeczek

150 g mąki +30g mleka podgrzewam ,aż się zrobi budyń

dodaje

100g mleka i schładzam do temp.35 stopni

Dodaje do tego 10g drożdzy

Do 250 g mąki [wysokoglutenowej-najlepiej manitoba,ale moze być jakaś tortowa pomieszana z krupczatką]+20g cukru + 5g soli  dodaję tamten rozczyn i mieszam ,czy wyrabiam ok. 5min.Odstawiam na 10-15 min i powtórnie wyrabiam dodając 25 g masła Wyrabiam na gładkie ciasto[ok 10-15 min]

Dzielę ciasto na 8-9 kawałków[ok 65g] i formuję bułeczkiok 6-7 cm [spłaszczam].Odstawiam do wyrosnięcia [ok.2-2,godz] Piekę w temp. 175 stopni ok 8-10 min.Przekładam na kratkę i przykrywam sciereczką

Gotowe.

Jeżeli ktoś z Was ma ochotę na chlebek tostowy to piekłam go uzywając

400 g mąki[tortowej]

200g wody ciepłej

3-4 Łyzki kefiru

1 łyzka miodu[zamiennie mozna 1-1,5 ł cukru]

1 łyzeczka soli

50 g oliwy [moze być masło -ja użyłam 3łyzki rozpuszczonego oleju kokosowego]

20 g drożdży

Całość po wyrobieniu odstawiłam na 30 min ,powtórnie odgazowałam ,włożyłam do foremki[26x11] Po wyrosnięciu piekłam ok 30 min w temp. 200 stopni pierwsze 10 min potem w 180 20 min. Przed włozeniem chleba spryskałam dobrze piekarnik i chlebek. Czynność powtórzyłam po 10 min.

Wyszedł całkiem fajny puszysty chlebek [chyba ma ciut za duże dziurki ,ale chyba u mnie za długo wyrastał]-w przepisie podałam ile powinien ,a ja go przetrzymałam ,bo wyrastał w dłuższej keksówce i chciałam,żeby była pełna]

Edytowane przez beatag
beata

Miro-od tej częsci procentowej Ci ten dech zaparło ?

Od całokształtu tego co robisz.... :thumbsup:  :clap:  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

No tak się złożyło,ze mój mąż nawet wodę na herbatę by przypalił więc kuchnię przejęłam ja.,łącznie z grilowaniem i wędzeniem ,ale naszą "grilownie "z wędzarką  budował on z Waszą i moją pomocą. , Z % wyszło tak jakoś dobrowolnie przymusowo-zakupiona jako smaczna odmiana winogrona Arkadia na jesień okazała się być różową labruską no i trzeba było dwa wiadra jakoś zagospodarować .Padło na wino-,ale jak weszłam na forum winiarskie to przepadłam- poszły w ruch przy okazji wszelakiej maśći nalewki   Od win był tylko krok do produkcji piwa a pokrewne forum piwowarskie to temat rzeka...i znowu wsiąkłam ,ale moje chłopaki zadowolone-mąż nawet mi zrobił wężownice do schładzania brzeczki.

Żeby nie było,że wszystko ja , to mój men jest od wszystkich remontów i prac podwórkowo-garażowych-nie da żadnemu fachowcowi zarobić.

beata

to mój men jest od wszystkich remontów i prac podwórkowo-garażowych-nie da żadnemu fachowcowi zarobić.

To tak samo jak ja, cały dom postawiłem z Ojcem ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

• 5 miesięcy temu...

Ponieważ sezon pomidorowy się zaczął jak co roku tak i w tym będe robić taki sos paprykowo-pomidorowy.

Wykorzystuję go do :

Zupy pomidorowej

fasolki po bretońsku

nadzienia i sosu do gołąbków

ryby po grecku

do spaghetti itp

Zainteresowanym podaję przepis

3kg pomidorów

1kg papryka

1kg cebula

Pokroić w kostke Dusić oddzielnie na oleju[oliwie]-1/2-1 szklanka

Połączyć składniki dodając czosnek[główka ]i zioła po jednej łyżeczce-bazylia,oregano,zioła prowansalskie.

dusić jeszcze 30 min do odparowania wody.Przełożyć do słoików i pasteryzować 10-15 min

Naprawdę polecam spróbować

beata

Naprawdę polecam spróbować

Zapisuję :D Brzmi pysznie :)

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Kochani -z racji zbliżajacych się świąt chciałabym podzielić się z Wami kilkoma wypróbowanymi przepisami  na ciasta .

Makowiec - na drożdzowym cieście każdy zna i robi .Ja często robię

Makowiec na ucieranym cieście.Ciasto się cięzko rozprowadza po foremce ,ale ja łyżkę maczam w oleju i rozprowadzam po foremce -nie musi być na gładko [tam gdzie będzie wklęsłe ,bedzie więcej maku.

Przepis

Ciasto-

25 dag masła

25 dag mąki

25 dag cukru

5 dag mąki ziemniaczanej

5 jaj

2 łyż proszku do pieczenia

Mak

50 dag maku

25 dag cukru

2 jajka

1 dag drożdży

bakalie

olejek migdałowy

Masło utrzeć z cukrem.Wciąż ucierając dodawać żółtka  i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,a pod koniec pianę z białek.

Do maku po przepuszczeniu przez maszynkę dodać cukier,żółtka rozkruszone drożdze ,olejek i pianę z białek oraz bakalie.

Do wysypanej blaszki bułką tartą wyłożyć większa część ciasta ,na nią masę makową i nawierzch rozprowadzić reszte ciasta. Piec ok 45 min

Można na wierzch polać rozpuszczona czekoladą.

Robię też fajne Raffaello

Biszkopt z 5 jaj

Masa z karpatki [do proszku dodaję żółtko ,a do mleka 10dag masła]

Wiórki-1/2 kostki masła[margaryny] rozpuścić . Dodać 6 łyzeczek cukru pudru,wymieszać ,dodawać 20 dag wiórek kokosowych i mieszając lekko zrumienić Zestawić lekko zrumienione .Ostudzone wyłozyć na masie karpatkowej

beata
  • 3 miesiące temu...

A ja jutro się szykuję do zakupu mięska na białą kiełbasę

Ustaliłam sobie takie proporcje:

25% szynki

25% łopatki+karkówki

25 % podgardla

25 % pręgi wołowej  lub golonki wieprzowej-nie wiem które mięso wybrać ?

Chyba część uwędze z mniejszą ilością majeranku i zobaczę co wyjdzie...oczywiście z dodatkiem peklosoli.

Czy to dobry skład??

beata