Marcel Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Października 2014 (edytowane) Aby moje serowe boje nie poszły w zapomnienie a wątła ma wiedza w szerz rosła postanowiłem i ja podzielić się tym co się u mnie wieczorami dzieje, Zabrzmiało dwuznacznie ale nie doszukujcie się ukrytej treści choć pora pisania późna Od trzech tygodni jak w narkotyk wciągnęło mnie serowarstwo i choć ze zwierzaków jest u mnie pies i kot i mleka nijak nie można się od nich doprosić, znalazłem spore gospodarstwo gdzie stałem się częstym bywalcem. Sery a la feta, holoumi, mozarella i korycinski mam za sobą z pozytywnym rezultatem to sery twarde są dla mnie nowością. Tydzień temu powstał Farmhouse cheddar i od kilku dni dojrzewa jako mój debiut i choć do poznania jego smaku upłynie kilka tygodni działam dalej z nadzieją że to wszystko będzie jadalne Wczoraj na tablicę trafiły dwa sery, poniżej krótka relacja z pola bitwy: Hofkase - ser gospodarski 7,5 litra mleka kultury bakterii EM podpuszczka Beaugel 50 15 g soli Mleko przywiozłem jeszcze ciepłe ok 32-33 stopnie, garnek z mlekiem poszedł do kąpieli wodnej a do mleka trafiła kultura EM na 45 minut. Po tym czasie do gara idzie podpuszczka w ilości 40 kropli. Po 60 minutach pokroiłem skrzep na kostkę ok 1 cm,po 10 minutach delikatnie mieszałem rózgą rozdzielając skrzep na drobne ziarno i podgrzewając całość powoli do 38 stopni. Całość przelałem delikatnie przez chustę i zawiesiłem do odsączenia na 1 godzinę. Po tym czasie drobno roztarłem ziarna i posoliłem. Następnym etapem było zapakowanie w chustę i prasowanie w formie: 2 h ciężarem 10 kg Zmiana chusty i odwrócenie sera 8h ciężarem 20 kg Zmiana chusty i odwrócenie sera 12 h ciężarem 40 kg Następnie ser posmarowałem cienką warstwą smalcu i owinąłem bawełną a dokładniej rzecz ujmując przycięta bawełnianą pieluchą. (nie używaną wcześniej ) Waga przed zawijaniem 0,75 kg. Ser będzie leżakował tak 6-8 tygodni w 12 stopniach i będzie codziennie odwracany. Drugi ser to ser miękki z orzechami włoskimi, zamoczony w whisky i zawinięty w liście orzecha włoskiego. 2,5 litra mleka Kultury bakterii MFC podpuszczka Beaugel 50 20 % solanka Blanszowane liście orzecha włoskiego Sparzone orzechy włoskie 50-100 ml whisky lub koniaku Do mleka 32-33 stopnie dodajemy kultury MFC i ostawiamy na 45 minut. Następnie dodajemy podpuszczkę w ilości 8 kropli i czekamy 60-80 minut. Gdy powstanie odpowiedni skrzep kroimy go w kostkę ok 2,5 cm lekko mieszamy i zostawiamy na 15 min. Po tym czasie odcedzamy skrzep i odsączamy w foremce pod własnym ciężarem ok 15 min. W ser wciskamy orzechy i obracamy na kolejne 15 minut. Potem obracamy ponownie i obciążamy ciężarem ok 0,5 kg na 4 godziny. Odwracamy i ponownie prasujemy 4 godziny tym samym ciężarem. Następnie ser wrzucamy do solanki na 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy go do obeschnięcia na jakieś 4-6 h. Następnie zanurzamy w whisky i zawijamy w liście orzecha. Zostawiamy do obeschnięcia i dajemy do leżakowania na okres 1-2 tygodni. Jak będą smakowały? Mam nadzieję że będzie to coś ciekawego i nie zrażę się do dalszych wyrobów Edytowane 11 Października 2014 przez Marcel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Października 2014 To ja poprosze ten bez pieluchy U nas w sprzedazy sa takie , tylko chyba dluzej lezakuja, konsystencji sa jednolitej masy wlasnie z orzechami. Oby tak dalej z twoim serowym szalenstwem Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Października 2014 Widzę, że kultury kupowałeś na serowarze.pl, jest jeszcze inna możliwość i ja Ci ją polecam: Agrovis.eu. Mają tam sprawdzone przez naszych użytkowników forum kultury bakterii i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilstar Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Marcel , czy ta Twoja prasa do sera się sprawdza? bo wg mnie ma błąd konstrukcyjny. Nie wiem kto to projektował , ale jak powiesi się trochę cięższe obciążenie to prasa się wywraca. Edytowane 12 Października 2014 przez wilstar Cytuj niewielka hodowla owiec, kóz i od niedawna świnek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) No własnie widzę jak czytam wątki choć pierwsze moje zakupy wypadły w serowarze.pl bo taka strona wskoczyła jak szukałem Po przeczytaniu kilku wątków tutaj, szukałem na Agrovisie ale znalazłem w sklepie tylko kultury bakterii do jogurtów. No chyba że ja szukam w złym miejscu.Szykuję się do zakupu dodatków potrzebnych do serów pleśniowych i może przy okazji cos bym tam zakupił. Tylko gdzie tego szukać?Marcel , czy ta Twoja prasa do sera się sprawdza? bo wg mnie ma błąd konstrukcyjny. Nie wiem kto to projektował , ale jak powiesi się trochę cięższe obciążenie to prasa się wywraca. Budowałem sam na podstawie zdjęć z netu i bardzo możliwe że coś jest nie tak. Prasa ma ramie które zwieksza ciężar nacisku 3x - próby z wagą. I masz rację, wywracała się ale dokręciłem z dołu deskę i teraz jest idealnie. Widać ja na fotce. Mam jeszcze inną wersję w zamyślę, w domowej siłowni mam trochę talerzy do sztangi i mógłbym zrobić prostą prasę obciążaną ciężarem 1:1 Edytowane 12 Października 2014 przez Marcel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Odnośnie tych zakupów to ja również zerkałam na ofertę Agrovisu i jest uboga ,a kultury bakterii mają drogie, chyba ,ze faktycznie źle szukamy.Ja jeszcze zaopatrywałam się na Zdrowo-domowo.pl [u naszego kolegi z forum],ale w sieci znajdziesz dużo sklepów. np Wino i ser , Istore.pl, Piwodziej Ja do niektórych serów dodaje np. jogurt bałkański,zsiadłe mleko ,maślankę ,a sery robie zawsze z mleka prosto od krowy [więc sporo w nim naturalnych kultur]Ciekawa jestem smaku tego twojego serka z orzechami tylko jak dla mnie za mocna ta solanka do serka z takiej ilości mleka.Napisz jak Ci smakował! Edytowane 12 Października 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilstar Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) tu macie linka do oferty ze strony agrovis tylko bez cen, nie wiem czy wszystko mają. Po lewej stronie w kolumnie są linki na zielono.Produkty COQUARDProdukty CH.HansenProdukty DANISCOProdukty różne http://www.agrovis.eu/coquard.php , ale na sklepie online rzeczywiście jest boga oferta tylko. Przy okazji , czy ktoś się może wybiera na kurs serowarski który robią końcem listopada? Edytowane 12 Października 2014 przez wilstar Cytuj niewielka hodowla owiec, kóz i od niedawna świnek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Października 2014 O widzisz, i to jest ok, teraz widzę konkretny wybór @beatag, no z tymi solankami to ja mam problem bo robię taką jaka jest w przepisie a ser przeważnie dużo mniejszy i niby kompensuję to czasem moczenia. Mysle że to wyczucie przyjdzie z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Października 2014 Kultury mają akurat tanie, bo od ok 15 zł. Ja osobiście zawsze tam kupuję, bo są rzetelni i uczciwi.Co do serów, to lepiej solić na sucho.Ja już się nie mogę doczekać, za dwa tygodnie będę miał dostęp do krowiego mleka, ponieważ krowa się ocieli. Będzie dużo eksperymentowania. A Wy w jakich cenach kupujecie mleko? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Października 2014 A Wy w jakich cenach kupujecie mleko? 1,50 za litr. Mogę brać każdą ilość jaką potrzebuję Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilstar Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Października 2014 Ja mleka nie kupuję , ale rok temu kupowałem od sąsiadki krowie po 1,50 / litr . Nie wiem jak w tym roku, od listopada już nie będę miał swojego mleka więc , chociaż do kawy będzie trzeba kupować to wam napisze po ile u nas jest aktualnie. No i będzie u mnie przerwa z robieniem serków , zamiast tego będą zapasy żółtych ubywały :-) o agrovisie jak na razie słyszałem same pozytywne opinie , więc raczej są ok. Cytuj niewielka hodowla owiec, kóz i od niedawna świnek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Października 2014 U mnie na targu mleko po 2 zeta za 1l ,śmietana 3 zł za pół litraA jak ten Agrovis ma się cenowo do Serowar ?- czy innych sklepów -porównywał ktoś z Was?,bo trochę upierdliwe to dzwonienie i dopytywanie o ceny. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Października 2014 Mleko kupuję od szwagierki po 1zł/litr ale to się nie liczy bo to rodzina Sąsiedzi sprzedają mleko po 2zł/litr. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Października 2014 No ja niestety płacę po 3 zł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Października 2014 To te serki trochę drogie -tyle ,ze własne.Poszukaj jakiegoś tańszego źródła ,bo 3 zeta to trochę ździerają z Ciebie skórę. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 12 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Października 2014 Drogie ale tu chodzi o przyjemność ale nie ukrywam że jakbym miał mleko duzo taniej to przyjemność była by większa, Niby wielka wieś a znalazłem jedno gospodarstwo które sprzedaje mleko.A że chętnych sporo to i cena nie najniższa.Muszę pojeździć po okolicy to może namierzę jakieś krowy jak się pasą na łące, no ale to juz chyba dopiero na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Października 2014 To ja was pocieszę w UK mleko niepasteryzowane od farmera 1£ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Października 2014 U mnie w zagłębiu mleczarskim 1,5 zł ale cena nie jest sukcesem, sukces to znaleźć takiego rolnika który chce sprzedać mleko, każdy ma jakieś limity... i wymówki, a przepraszam nie mówimy o rolinikach to już są małe fabryczki stada od 30 krów do ponad 100 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 13 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) Czyli u mnie tragicznie nie jest bo chociaż mleko jest dostępne. Ale innej alternatywy brak. Jak rozmawiałem ze znajomymi z okolicy to stwierdzili ze i tak tanio. W sumie przy 1 czy 2 litrach to niedużo ale jak się przerobi już 100 l w miesiącu na sery to się nazbiera ładna kwota. Edytowane 13 Października 2014 przez Marcel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-376778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Października 2014 marcel ,powiedz proszę czy wertując różne przepisy natknąłeś się gdzieś na bandażowanie sera w materiał,ale nie smarowanie smalcem pod materiał tylko owijanie sera w ukrochmaloną tkaninę,która stanowi również pewnego rodzaju powłokę przez cały czas dojrzewania sera .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-377478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Października 2014 wilstar pisał że w sezonie drugim Przez dziurke od sera, bodaj w pierwszym odcinku jest w gospodarstwie gdzie produkują cheedar i własnie bandażują z wykorzystaniem maki ziemniaczanej ale kurcze przeszukałem wszystkie zakamarki netu i nie znalazłem "udostępnionego" odcinka. Czekam na powtórkę na Kuchni+ ale dopiero leci początek pierwszej serii. Sam jestem ciekaw jak to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-377486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Października 2014 właśnie ,moj syn opowiadał ,że oglądał ,ale ponieważ nie ma pojęcie o robieniu sera ,więc nie umiał mi tego dokładnie przekazać.A ciekawi mnie to bardzo.Gospodarze powiedzieli to w ten sposób że tej powłoki już .nie zdejmują ,przez co nie mają tyle pracy przy pielęgnowaniu serów.Też szukałam ,ale nic nie znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-377489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Października 2014 Dziś po 8 dniach nie wytrzymałem i otwarłem ser z orzechami. Miał według przepisu dojrzewać 7-14 dni więc postąpiłem prawidłowo I po odpakowaniu i degustacji. Przyjemny śmietankowy smak, bardzo orzechowy czego nie da się uniknąć wciskając do środka tyle orzechów Generalnie PYSZNY Jutro idę rwać jeszcze liście z orzecha póki coś na drzewie zostało bo koniecznie muszę to powtórzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-378136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Października 2014 wygląda pięknie.Konsystencja też ok. żaraz po zrobieniu wyglądał,że będzie raczej typu miękkiego.marcel ,gdybyś miał ifo ,kiedy będzie ten odcinek na kuchni+ ,to koniecznie alarmuj na forum,pewnie inni też chętnie obejrzą.Hej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-378183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Prasowanie ewidentnie zmieniło konsystencję sera i to jak dla mnie na plus. Czuwam ale jak na razie dopiero powtórka 3 odcinka pierwszej serii. Dziś zerkałem na anglojęzyczne fora o cheddarze i najcześciej moczą w wytopionym wieprzowym tłuszczu. Natomiast trochę przeraził mnie wygląd bo boje się że ta pleśń przeskoczy na inne sery. Nic, trzeba zobaczyć odcinek jak dokładnie to wygląda u nas. Edytowane 20 Października 2014 przez Marcel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/#findComment-378192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.