Skocz do zawartości

Chleby, chlebki, bułki i inne pieczywo.


Rekomendowane odpowiedzi

paweljack -ostatecznie możesz jeść co tydzień żurek zamiast piec chleb :)

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394767
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 302
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Żurek przygotowuje się biorąc małą porcję mąki i dużą ilość wody. Zakwas typowy natomiast przygotowuje się w zupełnie innych proporcjach, choć żurek jest również niczym innym tylko zakwasem w formie można powiedzieć uwodnionej. Są też tacy co tak lubią.


Mam jak zwykle jedno głupie pytanie, po co informacja, że im zakwas starszy tym lepszy ( silniejszy ) ?

 

Bo przecież "starość" zakwasu to ta wiele lat odnawiana "matka" która staje się z wiekiem coraz bardziej szlachetna. Ta nowo dodana mąka jest przedłużaniem życia ciągle tego samego zakwasu.


http://klaudynahebda.pl/zakwas-zytni/

http://readeat.pl/kiszenie-zuru-czyli-jak-zrobic-domowy-zakwas-na-zurek/

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394769
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, to dlaczego zachęcacie do robienia nowego?

 

Dla tego że niektórym się zakwas różnych powodów zepsuł, a chleb chcą piec, więc nie ma innego wyjścia.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394772
Udostępnij na innych stronach

 

@sverige2, to dlaczego zachęcacie do robienia nowego?

 

Dla tego że niektórym się zakwas różnych powodów zepsuł, a chleb chcą piec, więc nie ma innego wyjścia.

 

Nie mówilismy o popsutym, Sam pisałeś o suszeniu, czyli przechowaniu starego ( szlachetnego ) zakwasu.

Edytowane przez waro58

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394775
Udostępnij na innych stronach

 

 

@sverige2, to dlaczego zachęcacie do robienia nowego?

 

Dla tego że niektórym się zakwas różnych powodów zepsuł, a chleb chcą piec, więc nie ma innego wyjścia.

 

Nie mówilismy o popsutym, Sam pisałeś o suszeniu, czyli przechowaniu starego ( szlachetnego ) zakwasu.

 

 

Możesz sobie zakwas wysuszony ożywić, chyba czytałeś. Następnie po ożywieniu i wykonaniu zaczynu, a chleb, w tym słoiku po ożywionym zakwasie znowu jest on na ściankach i dnie. powtarzasz to co opisałem i suszysz ponownie ten zakwas po 24 godzinnej fermentacji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394776
Udostępnij na innych stronach

No, zanosi sie na dłuższą dyskusję. :D Niedługo cytaty nie będą mieściły sie na stronie. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394777
Udostępnij na innych stronach

Panowie, wyjaśnijcie i zapraszam na kawę.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394778
Udostępnij na innych stronach

Wyhodowanie zupełnie nowego zakwasu trwa 4 dni, a później wystarczy robić tak jak opisałem, i zakwas będzie "wieczny" jak u mnie :D .

 

 

Bo przecież "starość" zakwasu to ta wiele lat odnawiana "matka" która staje się z wiekiem coraz bardziej szlachetna. Ta nowo dodana mąka jest przedłużaniem życia ciągle tego samego zakwasu.

To po co suszyć, przeczysz sam sobie.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394780
Udostępnij na innych stronach

Maxellu. Wszystko zostało napisane, bo zakwas to nie pojazd kosmiczny. Poza tym podałem  link dla nowicjuszy, jeżeli ktoś jest zainteresowany pieczeniem a nie zadymą :D . Podaję raz jeszcze.  http://klaudynahebda.pl/zakwas-zytni/


 

Wyhodowanie zupełnie nowego zakwasu trwa 4 dni, a później wystarczy robić tak jak opisałem, i zakwas będzie "wieczny" jak u mnie :D .

 

 

Bo przecież "starość" zakwasu to ta wiele lat odnawiana "matka" która staje się z wiekiem coraz bardziej szlachetna. Ta nowo dodana mąka jest przedłużaniem życia ciągle tego samego zakwasu.

To po co suszyć, przeczysz sam sobie.

 

 

Człowieku, czy ty umiesz czytać ??? Suszenie jest dla tych którzy pieką rzadko, i taki nie odnawiany zakwas się najzwyczajniej psuje. a suszony bez żadnego odnawiania można przechowywać miesiącami. Zrozumiałeś nareszcie ???

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394781
Udostępnij na innych stronach

Paweł, po raz kolejny przepraszam, jeśli uznasz za stosowne usuń wszystkie moje posty.

@sverige2, Paweł pisał, że zakwasu długo nie używał.

Z mojej strony to koniec.

Edytowane przez paweljack

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394783
Udostępnij na innych stronach

Suszysz jak nie mozesz dozywiac i nie uzywasz dluzszy czas , a nowy zakwas nie jest tak silny ale jak nie masz nic to trzeba gdzies zaczac.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394785
Udostępnij na innych stronach

Paweł, po raz kolejny przepraszam, jeśli uznasz za stosowne usuń wszystkie moje posty.

Nie usunę bo nie będzie ciągłości dyskusji, zostaną dla potomnych.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394786
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, Paweł pisał, że zakwasu długo nie używał.

Z mojej strony to koniec.

 

Właśnie, nie używał długo ani też go nie odnawiał, aż się zakwas popsuł, i dla tego właśnie podałem jak można przechowywać całe lata. Są tylko te dwie podane metody, jeżeli ktoś chce mieć ten sam zakwas przez wiele lat. Bardziej prosto już się nie da.

 

 

:D Zapraszam tu:  KAFEJKA

Edytowane przez paweljack
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394789
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji, czy ten zakwas się nadaje? :cry: Był robiony przez 6 dni a później wstawiony do lodówki. Jest w niej od kilku tygodni. Czy tylko się mąka osadziła

 

 

Pawel ten zakwas to trup :D

 

Tu masz dobrą strone o chlebach, jak zrobić zakwas

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas

 

a tu jak przechowywać zakwas

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/przechowywanie-zakwasu

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394853
Udostępnij na innych stronach

 

Pawel ten zakwas to trup :D

 

Tu masz dobrą strone o chlebach, jak zrobić zakwas

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas

 

a tu jak przechowywać zakwas

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/przechowywanie-zakwasu

 

Dzięki.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394858
Udostępnij na innych stronach

Fajnie Bazylu że znalazłeś te linki. Paweł nie znał przedtem tej metody z suszeniem, a tu obydwa sposoby są podane jak na dłoni, tylko wybierać i piec :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394860
Udostępnij na innych stronach

Fajnie Bazylu że znalazłeś te linki. 

Piszą, że mój zakwas pachnący alkoholem jest OK.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394872
Udostępnij na innych stronach

A ile stal w lodówce bez dokarmiania ?

Kilka tygodni ale i tak zrobię nowy.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394877
Udostępnij na innych stronach

Trenuję. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

 

 

post-55133-0-52976900-1420793348_thumb.jpg

 

post-55133-0-19578800-1420793349_thumb.jpg

 

Nowy zakwas pracuje.

 

post-55133-0-72770200-1420793349_thumb.jpg

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-395781
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

:clap:  :clap:  :clap:

 

ja się jakoś za bułki zabrać coś nie mogę....  :hmm:

Co tydzień wypiek przenno - żytniego na zakwasie a już bułek to mi się nie chce..... ehhh trzeba z tym nowym rokiem tego "lenia" z głowy wyrzucić  :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-395803
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.