chudziak Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) paweljack -ostatecznie możesz jeść co tydzień żurek zamiast piec chleb Edytowane 4 Stycznia 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Mam jak zwykle jedno głupie pytanie, po co informacja, że im zakwas starszy tym lepszy ( silniejszy ) ? Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Żurek przygotowuje się biorąc małą porcję mąki i dużą ilość wody. Zakwas typowy natomiast przygotowuje się w zupełnie innych proporcjach, choć żurek jest również niczym innym tylko zakwasem w formie można powiedzieć uwodnionej. Są też tacy co tak lubią.Mam jak zwykle jedno głupie pytanie, po co informacja, że im zakwas starszy tym lepszy ( silniejszy ) ? Bo przecież "starość" zakwasu to ta wiele lat odnawiana "matka" która staje się z wiekiem coraz bardziej szlachetna. Ta nowo dodana mąka jest przedłużaniem życia ciągle tego samego zakwasu.http://klaudynahebda.pl/zakwas-zytni/http://readeat.pl/kiszenie-zuru-czyli-jak-zrobic-domowy-zakwas-na-zurek/ Edytowane 4 Stycznia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 4 Stycznia 2015 @sverige2, to dlaczego zachęcacie do robienia nowego? Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) @sverige2, to dlaczego zachęcacie do robienia nowego? Dla tego że niektórym się zakwas różnych powodów zepsuł, a chleb chcą piec, więc nie ma innego wyjścia. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) @sverige2, to dlaczego zachęcacie do robienia nowego? Dla tego że niektórym się zakwas różnych powodów zepsuł, a chleb chcą piec, więc nie ma innego wyjścia. Nie mówilismy o popsutym, Sam pisałeś o suszeniu, czyli przechowaniu starego ( szlachetnego ) zakwasu. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez waro58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 4 Stycznia 2015 @sverige2, to dlaczego zachęcacie do robienia nowego? Dla tego że niektórym się zakwas różnych powodów zepsuł, a chleb chcą piec, więc nie ma innego wyjścia. Nie mówilismy o popsutym, Sam pisałeś o suszeniu, czyli przechowaniu starego ( szlachetnego ) zakwasu. Możesz sobie zakwas wysuszony ożywić, chyba czytałeś. Następnie po ożywieniu i wykonaniu zaczynu, a chleb, w tym słoiku po ożywionym zakwasie znowu jest on na ściankach i dnie. powtarzasz to co opisałem i suszysz ponownie ten zakwas po 24 godzinnej fermentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 4 Stycznia 2015 No, zanosi sie na dłuższą dyskusję. Niedługo cytaty nie będą mieściły sie na stronie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Panowie, wyjaśnijcie i zapraszam na kawę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Wyhodowanie zupełnie nowego zakwasu trwa 4 dni, a później wystarczy robić tak jak opisałem, i zakwas będzie "wieczny" jak u mnie . Bo przecież "starość" zakwasu to ta wiele lat odnawiana "matka" która staje się z wiekiem coraz bardziej szlachetna. Ta nowo dodana mąka jest przedłużaniem życia ciągle tego samego zakwasu.To po co suszyć, przeczysz sam sobie. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Maxellu. Wszystko zostało napisane, bo zakwas to nie pojazd kosmiczny. Poza tym podałem link dla nowicjuszy, jeżeli ktoś jest zainteresowany pieczeniem a nie zadymą . Podaję raz jeszcze. http://klaudynahebda.pl/zakwas-zytni/ Wyhodowanie zupełnie nowego zakwasu trwa 4 dni, a później wystarczy robić tak jak opisałem, i zakwas będzie "wieczny" jak u mnie . Bo przecież "starość" zakwasu to ta wiele lat odnawiana "matka" która staje się z wiekiem coraz bardziej szlachetna. Ta nowo dodana mąka jest przedłużaniem życia ciągle tego samego zakwasu.To po co suszyć, przeczysz sam sobie. Człowieku, czy ty umiesz czytać ??? Suszenie jest dla tych którzy pieką rzadko, i taki nie odnawiany zakwas się najzwyczajniej psuje. a suszony bez żadnego odnawiania można przechowywać miesiącami. Zrozumiałeś nareszcie ??? Edytowane 4 Stycznia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Paweł, po raz kolejny przepraszam, jeśli uznasz za stosowne usuń wszystkie moje posty.@sverige2, Paweł pisał, że zakwasu długo nie używał.Z mojej strony to koniec. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez paweljack Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Suszysz jak nie mozesz dozywiac i nie uzywasz dluzszy czas , a nowy zakwas nie jest tak silny ale jak nie masz nic to trzeba gdzies zaczac. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Paweł, po raz kolejny przepraszam, jeśli uznasz za stosowne usuń wszystkie moje posty.Nie usunę bo nie będzie ciągłości dyskusji, zostaną dla potomnych. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) @sverige2, Paweł pisał, że zakwasu długo nie używał.Z mojej strony to koniec. Właśnie, nie używał długo ani też go nie odnawiał, aż się zakwas popsuł, i dla tego właśnie podałem jak można przechowywać całe lata. Są tylko te dwie podane metody, jeżeli ktoś chce mieć ten sam zakwas przez wiele lat. Bardziej prosto już się nie da. Zapraszam tu: KAFEJKA Edytowane 4 Stycznia 2015 przez paweljack Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Przy okazji, czy ten zakwas się nadaje? Był robiony przez 6 dni a później wstawiony do lodówki. Jest w niej od kilku tygodni. Czy tylko się mąka osadziła Pawel ten zakwas to trup Tu masz dobrą strone o chlebach, jak zrobić zakwashttp://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas a tu jak przechowywać zakwashttp://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/przechowywanie-zakwasu Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Pawel ten zakwas to trup Tu masz dobrą strone o chlebach, jak zrobić zakwashttp://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas a tu jak przechowywać zakwashttp://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/przechowywanie-zakwasu Dzięki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Fajnie Bazylu że znalazłeś te linki. Paweł nie znał przedtem tej metody z suszeniem, a tu obydwa sposoby są podane jak na dłoni, tylko wybierać i piec . Edytowane 5 Stycznia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Fajnie Bazylu że znalazłeś te linki. Piszą, że mój zakwas pachnący alkoholem jest OK. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Możesz więc spróbować, ryzykujesz najwyżej trochę mąki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Piszą, że mój zakwas pachnący alkoholem jest OK. A ile stal w lodówce bez dokarmiania ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 5 Stycznia 2015 A ile stal w lodówce bez dokarmiania ?Kilka tygodni ale i tak zrobię nowy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-394877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Kilka tygodni ale i tak zrobię nowy. Rób nowy kilka dni i masz dobry zakwas, tylko go dokarmiaj Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-395046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Trenuję. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Nowy zakwas pracuje. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-395781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 9 Stycznia 2015 ja się jakoś za bułki zabrać coś nie mogę.... Co tydzień wypiek przenno - żytniego na zakwasie a już bułek to mi się nie chce..... ehhh trzeba z tym nowym rokiem tego "lenia" z głowy wyrzucić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/6/#findComment-395803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.